Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Bývalý šéf WADA: O vyloučení Ruska z Ria by nemělo být pochyb

New York - O tom, zdali Rusko bude, či nebude na olympiádě v Riu, se rozhodne až v neděli, podle bývalého šéfa WADA Johna Faheyho by ale o výsledku rozhodnutí MOV nemělo být pochyb. Kvůli státem podporovanému dopingu by se podle něj Rusko na Hrách objevit nemělo. O neúčasti napověděla i arbitráž CAS, která zamítla účast ruských atletů v Riu.

Jelena Isinbajevová na OH v Londýně
zdroj: Reuters autor: Kai Pfaffenbach

"Jde o rozsáhlou korupci. Nejde o selhání jednotlivce, jedné skupiny nebo jednoho sportu," řekl Fahey, který vedl Světovou antidopingovou agenturu WADA v letech 2008 až 2013. "Konspirace šla od ministerstva sportu, přes antidopingovou agenturu, bezpečnostní službu až po moskevskou laboratoř," dodal.

O organizovaném dopingu v Rusku poprvé promluvil bývalý šéf moskevské laboratoře Grigorij Rodčenkov a jeho slova poté potvrdilo i vyšetřování nezávislé komise WADA. Komise se zabývala především dopingem na olympiádě před dvěma lety, k manipulacím se vzorky však docházelo od roku 2011 do srpna 2015.

"Podíleli se na tom úplně všichni, takže jediná možnost, jak podpořit čisté sportovce, je poslat jasnou zprávu, že podvádění takových rozměrů nebude tolerováno," uvedl Fahey. "Výsledky vyšetřování mluví jasně. Jestli chtějí zachovat dobré jméno olympijských her, musí Rusko vyloučit," dodal. O osudu Ruska by měl výkonný výbor Mezinárodního olympijského výboru (MOV) rozhodnout v neděli. Už dnes by arbitráž CAS měla vynést verdikt ohledně ruských atletů, kteří se k ní hromadně odvolali poté, co jim start na olympiádě kvůli dopingové aféře zakázala světová atletická federace.

Dvořák: V Rusku sportovce "vlastní" stát

"Vnímání aféry s dopingem jen zapadá do všeobecné atmosféry, že Západ Rusku ubližuje," domnívá se rusista Milan Dvořák. "V Rusku je stát tou firmou, která sportovce vlastní," doplnil s tím, že v některých jiných zemích jsou zas sportovci pod tlakem reklamy. "Sport se stal byznysem a hlavní není zúčastnit se, ale vyhrát," myslí si Dvořák."

Vzhledem k tomu, z čeho všeho bylo Rusko v posledních dvou letech obviněno, tak to nikdy nemělo dojít takhle daleko," uzavřel Fahey.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články