Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Výsměch, nespravedlnost. Ruští atleti jsou zklamáni z neúčasti v Riu

Moskva - Ruští atleti definitivně nebudou moci startovat na olympiádě v Riu a mezi tamními sportovci panuje z rozhodnutí sportovní arbitráže CAS velká rozčarovanost. Celé ruské výpravě navíc v neděli hrozí vyloučení z Her v brazilské metropoli.

Jelena Isinbajevová na OH v Londýně
zdroj: Reuters autor: Kai Pfaffenbach

"Pro mě osobně a i pro další atlety je to velká rána," přemítá mistryně světa ve skoku do výšky Marija Kučinová. "Navzdory všem problémům jsme dál trénovali a ukázala jsem, že bych na olympiádě mohla pomýšlet na stupně vítězů," dodala krátce poté, co na závodech nedaleko Moskvy skočila dva metry, což by jí - nebýt suspendace od IAAF - stačilo na nedávném ME v Amsterdamu na zlato.

Ještě ostřejší slova tradičně volila světová rekordmanka ve skoku o tyči Jelena Isinbajevová. "Díky, že jste pohřbili atletiku. Je to politika. Aspoň si všichni ti pseudo-čistí atleti můžou oddechnout a získat pseudo-zlaté medaile. Vždycky se báli naší síly," uvedla atletka.

Ruský dopingový skandál se rozhořel po zjištěních, která potvrdila nezávislá zpráva WADA. Ruský stát kryl a byl tvůrcem rozsáhlého dopingového programu, který vyvrcholil na olympijských hrách v Soči a na loňském MS v atletice v Moskvě.

Není jisté, zdali se program týkal pouze vybraných, či veškerých vrcholových atletů, zato se ale počet zmizelých dopingových vzorků objevoval prakticky v každé sportovní disciplíně včetně fotbalu či hokeje.

"Nikoho nezajímá, že mi tím zničili kariéru," zlobil se úřadující mistr světa na 110 m překážek Sergej Šubenkov. "Lidé, kteří dopují, by měli být potrestáni a nemám pro ně nejmenší slitování. Ale já jsem čistý a byl jsem také potrestán," uvedl s tím, že se pokusil získat od Mezinárodního olympijského výboru svolení ke startu jako neutrální sportovec, ale neuspěl.

Překážkář Timofej Chalyj s kolektivním trestem, proti kterému se k CAS odvolalo 68 ruských atletů, rovněž nesouhlasí. "Je to nespravedlivé. Kdyby dostali trest jen ti, co dopovali, tak by to bylo fér," prohlásil. "Je to výsměch," přidala překážkářka Věra Rudakovová.

Pro bývalou mistryni Evropy v hodu oštěpem Viru Rebrykovou byl trest velmi hořkým soustem. Po obsazení Krymu před dvěma lety totiž začala místo Ukrajiny reprezentovat Rusko. "Nevím, jestli se mám smát, nebo brečet," uvedla šampionka z Helsinek 2012.

Kladivář Sergej Litvinov se naopak na trestu snažil vidět i pozitiva. "Možná se vedení probudí a začne něco dělat," řekl s tím, že by se mělo vyšetřit, zda podobný systém jako v Rusku nefunguje i v jiných zemích. "Rozpustil bych všechny antidopingové komise. Nejen tu naši, ale úplně všechny," prohlásil.

A s trestem souhlasí i jamajský sprinter Usain Bolt. "Když máte důkazy a můžete někoho chytit, tak byste neměli váhat," řekl devětadvacetiletý Bolt. "A když si myslíte, že nejlepším krokem je vyloučení celého týmu, tak já jsem jenom pro. Pravidla jsou pravidla a v atletice je to s dopingem čím dál horší. Tak poslali vzkaz a já vám dávám palec nahoru," dodal.

IAAF suspendovala ruský svaz vloni v listopadu, od té doby nemohou ruští atleti startovat na mezinárodních soutěžích. Výjimku obdržely běžkyně Julia Stěpanovová a dálkařka Darja Klišinová, které nežijí v Rusku a podrobují se dopingovým kontrolám mimo tamní systém.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články