Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Vylučte Rusko z Ria, vyzývá MOV čtrnáct světových antidopingových agentur

Lausanne - Čtrnáct národních antidopingových agentur převážně ze západního světa vyzvalo Mezinárodní olympijský výbor, aby vyloučil Rusko z olympijských her v Riu. Tento krok by podle nich ochránil olympijskou myšlenku. Pod dopis není podepsán český antidopingový výbor, jeho šéf ale s vyloučením souhlasí. O tom, jestli Rusko bude, či nebude na olympiádě, MOV rozhodne v neděli. 

Ruský výběr olympioniků na ZOH 2014
zdroj: ČTK

"Ve světle zprávy nezávislé vyšetřovací komise Světové antidopingové agentury a vzhledem k nedostatku času před začátkem Her je potřeba učinit rázná opatření, abychom ochránili olympijskou myšlenku. MOV se nesmí zbavit zodpovědnosti, proto ho žádáme, aby na základě olympijské charty vyloučil Rusko z Her v Riu," stojí v dopise od antidopingových agentur.

Dopis podepsali předsedové antidopingových agentur z Německa, Rakouska, Kanady, Dánska, Egypta, Španělska, USA, Finska, Japonska, Nizozemska, Nového Zélandu, Norska, Švédska a Švýcarska. Pro vyloučení se vyslovil i Jan Chlumský z Antidopingového výboru ČR.

"Neříká se mi to lehce a jsem přesvědčen, že výjimky existují, ale všechno bylo doopravdy tak rozšířené, že jde o nezbytný krok," uvedl. "A ti nevinní by měli zvýšit tlak na sportovní orgány, aby sport v Rusku očistili maximálním možným způsobem a začali nanovo férově," dodal.

Rusku hrozí vyloučení z Her kvůli pondělní zprávě nezávislé komise antidopingové agentury WADA. Podle ní ruské ministerstvo sportu od roku 2011 krylo doping svých sportovců a ve spolupráci s tajnou službou zaměňovalo jejich vzorky. Kvůli rozsáhlému skandálu už byli z Her vyloučeni ruští vzpěrači a atleti, jejichž trest ve čtvrtek potvrdila i arbitráž CAS.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články