Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
HC Oceláři Třinec - HC Dynamo Pardubice

Kudlička doskákal těsně pod pódium, Hejnová s lehkostí postoupila

Rio de Janeiro – Janu Kudličkovi odolala laťka ve výši 585 cm a ve fantastické soutěži tyčkařů obsadil dělené čtvrté místo. Zvítězil domácí Thiago Da Silva v novém olympijském rekordu 603 cm. Michal Balner poté, co skočil pouze 550 cm, skončil sedmý. V akci byli také další čeští sportovci – Zuzana Hejnová i Denisa Rosolová zvládly své rozběhy a postoupily do semifinále, to samé se ale po diskvalifikaci nepodařilo Petru Svobodovi. Na jiných běžeckých tratích se už rozdělovaly medaile. Vítězem běhu na 800 m se s přehledem stal Keňan David Rudisha, na poloviční trati slavila Shaunae Millerová.

Kudlička byl dlouho bezchybný a bez zaváhání zdolal i laťku ve výši 575 centimetrů, což se kromě něho podařilo ještě čtyřem dalším tyčkařům. Pak už ovšem přišly potíže. Zatímco Renaud Lavillenie, Thiago Da Silva a Sam Kendricks 585 centimetrů překonali, Kudličkovi se to nepodařilo a v tyčkařské soutěži skončil těsně pod stupni vítězů.

"Dobrý. Kousek od medaile. Jsem čtvrtý," konstatoval Kudlička. "Udělal jsem tři pěkné skoky, tři výšky na první pokus, to bylo super. Určitě jsem na 585 měl, ale scénář se vyvíjel tak, že mě to (soupeři, pozn. autora) nenechali doskákat. Medaile by byla zajímavější než skočit 585 a být čtvrtý," doplnil.

Úplné finále se tedy odehrávalo bez něj. Když Lavillenie ve fantastickém tempu nechyboval na 593, a následně ani na 598 centimetrech – čímž stanovil nový olympijský rekord –, Da Silva se musel pokusit o bezmála nadlidských 603 centimetrů.

Nikdo příliš nečekal, že by se tam dokázal vymrštit. Brazilský tyčkař ale všechny usvědčil z omylu a překonal několik minut starý Lavilleniův rekord. Jeho francouzský soupeř už odpověď narychlo nalézt nedokázal a skončil překvapivě až druhý. Domácí země naopak slaví zlato v disciplíně, kde ho nikdo nemohl vůbec čekat. Da Silva si svůj osobák vylepšil ve finále o famózních jedenáct centimetrů.

"Zlato - neskutečné. A poprvé přes šest metrů. Moje domácí město chtělo, abych to tu vyhrál. Hlediště mě hnalo až moc. Musel jsem se koncentrovat na techniku a zapomenout na lidi," prohlásil Da Silva. Publikum komentoval i Lavillenie, kterému naopak zaplněné tribuny úspěch na 608 nepřály. "To nebylo fair play. Tohle patří na fotbal, ne na atletiku," postěžoval si Francouz.

Hejnová s Rosolovou postoupily, Svoboda nikoliv

Hejnová proběhla ve svém teprve druhém běhu na této trati v sezoně cílem v času 55,54 a zlepšila si nejlepší letošní výkon o 15 setin. V cílové rovině ale už zjevně vypouštěla, přesně jak plánovala. "Ušetřila jsem spoustu sil a běžela jsem lehce, jsem maximálně spokojená. Nemělo smysl hnát se za vítězstvím," řekla.

Její kolegyně Rosolová původně ve svém nejrychlejším letošním času 56,36 doběhla na čtvrtém místě, ale kvůli porušení pravidel byla na konec výsledků zařazena Jamajčanka Leah Nugentová. "Spokojená s nejlepším letošním výkonem jsem, ale s časem ne. Myslela jsem, že poběžím rychleji," řekla.

Svoboda protnul cílovou pásku ve svém rozběhu jako šestý. Za prvním plůtkem vyšlápl z dráhy, na trati potom shodil většinu překážek a některou z nich podle rozhodčích překonal neregulérně. Na přímý postup český rekordman v závodě, před nímž byly všechny soutěže na stadionu kvůli dešti přerušeny, nedosáhl. 

"Běžet takhle špatnej čas, to si nezasloužím být v tom semifinále. Udělat takových školáckých chyb, to je k smíchu," kritizoval se Svoboda. Když se dozvěděl o diskvalifikaci, jen pokrčil rameny. "Teď jsem uvnitř usnul. A tohle pravidlo je divný," mávl rukou.

Rudisha pokračuje v dominaci na 800 m

Rudisha obhájil na osmistovce zlato z Londýna. Světový rekordman a úřadující mistr světa zvítězil v nejlepším letošním čase 1:42,15 minuty před Alžířanem Taufikem Machlúfím (1:42,61), třetí skončil americký půlkař Clayton Murphy (1:42,93).

Keňan převzal vedení zhruba na metě 500 metrů od devatenáctiletého krajana Alfreda Kipketera, který nasazené tempo z prvního kola neudržel a doběhl sedmý. Poté už před sebe nikoho nepustil, i když jeho světový rekord 1:40,91 tentokrát v ohrožení nebyl.

Shaunae Millerová a její skok ke zlatu
zdroj: Reuters autor: Shaunae Millerová

Millerová do cíle doplachtila

Na poloviční trati žen vybojovala zlatou medaili Shaunae Millerová z Baham v letošním světovém maximu a osobním rekordu 49,44. Dvaadvacetiletá vicemistryně uhájila první místo i přes pád na cílové čáře o šest setin před favorizovanou Allyson Felixovou, která vyčerpanou Bahamanku dotahovala.

Světová šampionka Felixová původně chtěla v Riu usilovat o výjimečný double na tratích 200 a 400 metrů, ale na dvoustovce neuspěla v národní kvalifikaci. Bronzovou medaili získala stejně jako na loňském MS v Pekingu Shericka Jacksonová z Jamajky.

Finále – muži:

800 m: 1. Rudisha (Keňa) 1:42,15, 2. Machlúfí (Alž.) 1:42,61, 3. Murphy (USA) 1:42,93, 4. Bosse (Fr.) 1:43,41, 5. F. Rotich (Keňa) 1:43,55, 6. Lewandowski (Pol.) 1:44,20, 7. A. Kipketer (Keňa) 1:46,02, 8. Berian (USA) 1:46,15.

Tyč: 1. Da Silva (Braz.) 603, 2. Lavillenie (Fr.) 598, 3. Kendricks (USA) 585, 4. Kudlička a Lisek (Pol.) oba 575, 6. Süe Čchang-žuej (Čína) 565, 7. Balner , Filippidis (Řec.) a Sawano (Jap.) všichni 550.

Ženy – finále:

400 m: 1. Millerová (Bah.) 49,44, 2. Felixová (USA) 49,51, 3. Jacksonová (Jam.) 49,85, 4. Hastingsová 50,34, 5. Francisová (obě USA) 50,41, 6. McPhersonová (Jam.) 50,97, 7. Zemljaková (Ukr.) 51,24, 8. Grenotová (It.) 51,25.

Rozběhy a kvalifikace – muži:

110 m př.: 1. McLeod (Jam.) 13,27, ...Svoboda diskvalifikován.

Rozběhy a kvalifikace – ženy:

Disk: 1. Pérezová (Kuba) 65,38.

400 m př.: 1. Traceyová (Jam.) 54,88, ...6. Hejnová 55,54, 22. Rosolová 56,36 - obě postoupily do semifinále. 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články