Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Poslední okamžiky před startem Her: Česká výprava má stále napilno, ČT je připravena

Praha - V brazilském Riu de Janeiro za několik málo hodin odstartují XXXI. letní olympijské hry. Pořadatelé se snaží finišovat s posledními úpravami sportovišť i zázemí pro olympioniky. Velmi hektické okamžiky právě zažívá i česká výprava, zato tým České televize s úlevou hlásí: "Připraveno!"

Studio České televize v Riu
zdroj: Twitter autor: @robertzaruba

Česká reprezentace má v Riu de Janeiro 106 sportovců, což je nejmenší výprava v historii, přesto nelze hovořit o jednoduché přípravě. "Teď je největší hektika. Na jednu stranu se dokončuje vše, co má být připraveno, na druhou stranu už jsou i sportovci nervózní, protože první závody se blíží," vysvětluje předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval.

Ve štábu České televize je už situace o poznání klidnější, protože na vysílání musí být všechno připraveno s předstihem. "Náš profesionální tým byl už ve čtvrtek téměř připraven. Je to pro nás letos už třetí velká akce a myslím, že jsme připraveni," hlásí výkonný ředitel ČT sport Jiří Ponikelský.

Je nám líto, video expirovalo.
Jiří Kejval a Jiří Ponikelský o posledních olympijských přípravách

Navázat na Londýn nebude jednoduché, tuší Kejval

V Londýně získala česká výprava deset medailí a zaostala pouze o jediný cenný kov za rekordní Atlantou. Je tedy na co navazovat a uspokojit fanoušky nebude jednoduché. "Londýnská olympiáda byla z pohledu medailí velmi úspěšná a je to pro nás závazek. Kdyby se nám to podařilo zopakovat, budeme spokojení. Pokud to bude méně, možná nás to bude trochu mrzet," připouští Kejval.

Na úspěchy z Londýna by chtěla v Riu navázat i Česká televize. "Byly to první Hry, kde jsme byli se studiem přímo v srdci olympijských her. Následovalo ruské Soči a Rio je třetí. Od olympijského parku jsme tři kilometry vzdušnou čarou, takže doufám, že budeme u všeho podstatného, co čeští sportovci zažijí," dodává Ponikelský.

Kejval: Na nic jsme si nestěžovali, náladě v týmu by to neprospělo

Televizní i sportovní přípravy částečně komplikovala velká vzdálenost dějiště letošních Her i poněkud laxnější přístup Brazilců k plnění termínů. A samozřejmě všudypřítomná improvizace. "Věděli jsme, kam jedeme. Všichni si v olympijské vesnici stěžovali, my ne. Šéf výpravy Martin Doktor si všechno několikrát objel a připravil. Sportovci potřebují klidnou atmosféru, takže jsme zbytečně nezvětšovali krušné momenty, a že jich bylo hodně," poodkrývá šéf ČOV brazilské peripetie.

Zatímco v Londýně si mohla ČT vysílání předem připravovat a pravidelně místo navštěvovat, přípravy v Riu probíhaly sporadicky. "Byli jsme tady asi pětkrát," vypočítává Ponikelský.

Olympijské hry v ČT

Olympijské hry sledujte 24 hodin denně na dvou programech ČT2 i ČT sport. Česká televize připravila také speciální web. Stránky na adrese ceskatelevize.cz/rio2016 nabídnou až do 22. srpna přímé přenosy ČT2 a ČT sport a dalších devět exkluzivních streamů, včetně přímých přenosů z olympijského parku Rio-Lipno. Nechybí kompletní zpravodajství čítající aktuální informace, program a výsledky, ale také obsáhlý videoarchiv včetně sestřihů a záznamů všech olympijských soutěží. Web je k dispozici i na mobilních zařízeních přes aplikaci ČT sport.

Nervozitu olympioniků i diváků utne až první medaile

Aspoň částečné uklidnění do výpravy podle Kejvala vnese zisk první medaile: "Na Hrách v Soči jsme měli pěkný začátek, kdy se to sypalo. Strašně záleží na tom, jaká je atmosféra v týmu. Když nedopadne jeden favorit, pak další, je v týmu nervozita. Byť začátek nemáme medailově nacpaný, doufám, že se začne dařit. A každá medaile navíc bude jenom prémie."

Hlad po medailích se pravidelně odráží i v nespokojenosti diváků u televizních obrazovek. "V Londýně jsme čekali týden na medaili a diváci si kolikrát stěžovali na úplně marginální věci. Pak padla medaile a všechno bylo vynikající," vzpomíná Ponikelský.

Spolupráci Českého olympijského výboru a ČT si oba pochvalují. "Jsem nadšený. Ale samozřejmě až diváci rozhodnou, jestli to fungovalo dobře. Jedná se o operaci tady v Riu i o neméně náročnou akci v olympijském parku na Lipně," upozorňuje Kejval s tím, že oba týmy přicházejí vzájemně s nápady na vylepšení. "Navázali jsme na Londýn, kde jsme odstartovali užší spolupráci. Také jsme se stali generálním partnerem a jsme na to hrdi," uzavírá Ponikelský.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články