Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Německo - Polsko

Olympiáda v Riu na webu ČT nabídne exkluzivní streamy i nejaktuálnější informace

Praha – Po čtyřech letech přichází Česká televize se speciálním webem věnovaným letním olympijským hrám. Stránky Rio 2016 nabídnou až do 22. srpna přímé přenosy ČT2 a ČT sport a dalších osm exkluzivních streamů. Chybět nebude ani živý pohled do olympijského parku Lipno, kompletní zpravodajství čítající aktuální informace, program a výsledky, ale také obsáhlý videoarchiv včetně sestřihů a záznamů všech olympijských soutěží. Web je k dispozici i na mobilních zařízeních přes aplikaci ČT sport.

Je nám líto, video expirovalo.
Čapek: Jedu na dvanáctou olympiádu, první byla v Barceloně 1992

Oddělení ČT Nová média vytvořilo od roku 2012 již pět speciálních webů k mistrovstvím světa v hokeji, dva speciály k Euru a jeden speciál světového šampionátu ve fotbale. V roce 2012 uvedlo i zpravodajský portál k letním olympijským hrám v Londýně a o dva roky později zase stránky mapující dění na zimní olympiádě v Soči. Nyní přichází s dalším projektem – unikátním zpravodajským webem Rio 2016.

Česká televize vlastní kompletní vysílací práva letošních Her, tedy jak pro obrazovky, tak i na internet. Pro sportovní fanoušky díky tomu může připravit kompletní olympijskou nabídku, která odstartuje 3. srpna olympijským fotbalovým turnajem a vyvrcholí až 22. srpna v časných ranních hodinách středoevropského času při slavnostním zakončení olympiády v Riu.

Webový speciál České televize k LOH Rio
zdroj: ČT

Olympijský web tvoří několik stěžejních rubrik – vedle zpráv, kde diváci najdou kompletní souhrn olympijských dní, to je program a výsledky. Nechybí ani přehledná mapa stadionů, historické články a blogy reportérů přímo z místa. Nejpodstatnější část stránek pak tradičně tvoří rozsáhlé živé vysílání a obsáhlý videoarchiv. Web bude tradičně k dispozici i na mobilních zařízeních.

"Příprava začala už v únoru, kdy proběhly první schůzky. Na jejich základě vznikl UX návrh a většina grafiky pro schvalovací proces na olympijském výboru. Jsme zhruba na 400 hodinách času, které jsme strávili vývojem," říká vedoucí designu a vývoje Nových médií Daniel Lukeš.

Rio de Janeiro před zahájením olympiády 2016
zdroj: REUTERS autor: Rodrigo Paiva

Upozorňuje, že letošní olympijský speciál je revoluční např. kvůli své podobě. "Je jiná než dříve. Zrušili jsme stránku živě a zakomponovali ji do homepage. Také vznikla celá nová sekce videoarchiv. Rozsáhlé předělání webu si samozřejmě vyžádalo i velké změny v logice napojení na redakční systém. Nejtěžší je při tom vždycky vyladit, aby šlo administrovat všechny nestandardní stavy. Třeba typicky posun programu vysílání," dodává Lukeš.

Grafický manuál k televiznímu vysílání i webovým projektům čítá stovky stran. "Od grafika to vyžadovalo značnou časovou investici a i v průběhu práce pak postupně načítal některé věci, které nepotřeboval na začátku. Hotovou grafiku jsme i pak několikrát posílali do schvalovacího procesu na olympijský výbor a následně ji upravovali dle připomínek," vysvětluje Lukeš.

Olympijská vesnička Rio 2016
zdroj: REUTERS autor: Ricardo Moraes

Speciál bude zároveň reflektovat i kmenový web ČT sport, který se bude během Ria věnovat i dalším soutěžím, a pohltí i profily na sociálních sítích - Facebooku, Twitteru, Google+ a Instagramu. Na nich budou k dispozici exkluzivní informace, fotky a videa od reportérů v Brazílii.

Tým Nových médií bude aktivně spolupracovat i na přípravě olympijského vysílání z Lipna. Na obrazovkách se budou pravidelně objevovat vstupy redaktorů, televizní program doplní také nejlepší příspěvky ze sociálních sítí související s Riem.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články