Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

O zlato si nakonec zahrají italští volejbalisté s Brazilci

Rio de Janeiro - Skoro dvě a půl hodiny trvalo dramatické první semifinále olympijského turnaje volejbalistů. Po třetím setu s Američany, ve kterém se podařilo Italům získat pouhých 9 bodů, to vypadalo, že se z hlubokého útlumu už nedostanou. Po zisku následujících dvou sad je však čeká boj o zlato s Brazilci, kteří porazili obhájce titulu z Ruska 3:0.

Radující se volejbalisté Itálie po postupu do finále
zdroj: Reuters autor: Yves Herman

Italové s Američany předvedli v hale Maracanazinho strhující zápas. V infarktové koncovce prvního setu vyhráli i přes manko evropští hráči (30:28), ve druhé se situace obrátila a Itálie o slibný náskok naopak přišla a podlehla 26:28.

Nahoru a dolů

Ve třetím setu pak vybojovali hráči z Apeninského poloostrova pouhých devět bodů. Nenechali se ale rozhodit a dotlačili duel do rozhodující páté sady, třebaže v té čtvrté už prohrávali 18:21. Hlavně díky podáním Ivana Zaytseva vybojovali šest bodů za sebou a set získali 25:22. V pátém setu se Itálie utrhla za stavu 6:6 a po triumfu 15:9 se mohla radovat z postupu do finále.

V repríze souboje ze základní skupiny tak opět zvítězili Italové a po 12 letech se probojovali do finále. O zlato budou hrát Italové pod pěti kruhy již potřetí, zatím ale neuspěli. Z Her už mají italští muži pět volejbalových medailí, dvě zlaté a tři bronzové včetně té z posledních her v Londýně.

Je nám líto, video expirovalo.
Záznam semifinále volejbalu Itálie - USA (M)

Brazilci vyhráli naposledy olympiádu v Aténách 2004. Pak v Pekingu ve finále podlehli Američanům a před čtyřmi lety v Londýně si nechali utéct zlato. Rusové tehdy předvedli neskutečný obrat, něco podobného však nyní domácí hráči nedopustili.

Na palubovce v hale Maracanázinho kraloval zejména univerzál Wallace. Pod jeho taktovkou se Brazilci rozehráli ke špičkovému výkonu, nedali Rusům šanci a totéž budou chtít zopakovat v neděli proti Italům. Wallace byl hvězdou semifinále s 18 body.

Oba finalisté se na brazilské olympiádě utkali už v základní skupině, Italové před týdnem zvítězili 3:1.

Volejbal, muži, semifinále:

Itálie - USA 3:2 (28, -26, -9, 22, 9)

Brazílie - Rusko 3:0 (21, 20, 17)

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články