Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Volejbalisté Brazílie přímý souboj o postup zvládli, vyhráli i Američané

Rio de Janeiro – Stříbrní medailisté z předcházejících Her, domácí volejbalisté Brazílie, porazili v bitvě o postup do čtvrtfinále Francii 3:1 a odvrátili hrozbu vyřazení. Doplnili tak trojici Itálie-Kanada-USA, která se do vyřazovacích bojů kvalifikovala před nimi. Američané nedopustili překvapení a outsidery z Mexika přehráli ve třech setech, Italové naopak podlehli reprezentantům ze země javorového listu 1:3.  

Radost brazilských volejbalistů během utkání proti Francii
zdroj: REUTERS autor: Edgard Garrido

Volejbalisté pořadatelské země vstupovali do závěrečného duelu skupiny A s vědomím, že je případná porážka odsune do nepostupové pozice, což by pro Brazílii, která získala cenný kov od Atén 2004 na třech po sobě jdoucích olympijských hrách, znamenalo obrovské zklamání.

I reprezentanti ze země galského kohouta však patří do širší světové špičky a s turnajem pod pěti kruhy se loučit také nechtěli. Souboj byl vyrovnaný od úvodních výměn. Fanoušci ve vyprodané hale Maracanazinho sledovali oku lahodící volejbal. K radosti většiny z nich měli mírně navrch domácí.

První set vyhráli poměrem 25:22, čímž získali psychologickou výhodu. Ve druhém ovšem od úvodu tahali za kratší část provazu a Francouzi srovnali krok. Činila se zejména největší hvězda výběru Les Bleus, Earvin N'Gapeth. 

Brazilci ovšem nesložili zbraně, zlepšili příjem a pestrou útočnou hrou postupně převažovali misky vah na svou stranu. Odměnou jim byla vítězná třetí sada, kterou opanovali 25:20. Ve čtvrtém dějství sice opět odskočil soupeř, ale rozhodující míče i s přispěním burácejícího hlediště zvládli lépe "Kanárci".     

Američané deklasovali Mexiko

Vyrovnaná volejbalová bitva byla k vidění jen v prvním setu, kdy Američané urvali vítězství až v koncovce 25:23, v dalších sadách dovolili soupeřům už jen 11 a 19 bodů.

"Jsem opravdu šťastný, že jsme dosáhli tohoto vítězství a postoupili jsme do čtvrtfinále zvláště poté, co to na počátku turnaje vypadalo, že to bude ještě velká výzva," prohlásil americký kouč John Speraw.

Tým USA na úvod klopýtl s Kanadou a Itálií. Pak se ovšem chytil, když postupně zdolal domácí Brazílii a Francii. "Zachránili jsme se, přestože se okolnosti nevyvíjely dobře. Jsem na tým hrdý, jakým způsobem se na cestě turnajem zvedl," dodal Speraw.

Kanada zaskočila Itálii

Kanaďané se postarali o další překvapení. Poté, co přehráli v úvodním zápase Američany, si v závěrečném vystoupení vyšlápli i na doposud suverénní Italy. Svěřencům Glenna Hoaga nevyšel jen čtvrtý set, ve všech ostatních si vedení zkušeně pohlídali.

Ve skupině B se na první místo vyhoupla do čela Argentina po vítězství 3:0 nad Egyptem a Rusové porazili stejným rozdílem už jistě postupující Írán. V posledním duelu smetli Poláci volejbalisty Kuby a zajistili si postup ze druhého místa.

Volejbal - muži:

Skupina A:

USA - Mexiko 3:0 (23, 11, 19)

Itálie - Kanada 1:3 (-23, -17, 16, -21)

Brazílie - Francie 3:1 (22, -22, 20, 23)

Skupina B:

Argentina - Egypt 3:0 (16, 19, 20)

Rusko - Írán 3:0 (23, 16, 20)

Polsko – Kuba 3:0 (18, 15, 17)

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy