Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dostihy 2024

Kouč Pála zůstal na tenistky i tenisty sám, je v jednom kole

Rio de Janeiro – Petr Pála by se na olympiádě potřeboval s nadsázkou řečeno rozčtvrtit. Do Ria měli s českou výpravou jet původně čtyři tenisoví trenéři, ale fedcupový kapitán nakonec zůstal sám.

Lucie Hradecká s Petrem Pálou
zdroj: ČTK autor: Vít Šimánek

Z akreditovaného týmu vypadli Venezuelan Daniel Vallverdu, se kterým se Tomáš Berdych rozešel před French Open, a ani on nakonec do Ria neletěl. Pomáhat měl i Jiří Vaněk, jenže jeho svěřenkyně Karolína Plíšková start na olympiádě zrušila.

Theodor Devoti, který jezdí s Radkem Štěpánkem, zase odletěl z turnaje v Torontu krátce před zahájením Her narychlo domů, protože se mu předčasně narodil potomek.

Petr Pála:"Dopadlo to trochu smolně, že jsem tady skončil jako tenisový trenér sám. Mám toho hodně, no. Lítám od jednoho kurtu k druhému, ale myslím, že se to zvládá dobře. Jsme jeden tým a pomáháme si navzájem."

S tréninky a přípravou na zápasy mu pomáhají kondiční trenér Petry Kvitové David Vydra či lékař Vlastimil Voráček. Hráči se rozehrávají spolu, nebo se domluví s někým z jiných týmů, jak to bývá zvykem na turnajích. "Zatím dobrý," řekl bývalý deblista Pála. 

Je to natřískaný 

V první den turnaje měl budíček po sedmé a pak se nezastavil. Asistoval u rozehrání Barbory Strýcové, pak byl na zápase, z kterého přešel na čtyřhru Štěpánka a Lukáše Rosola a spěchal na Lucii Šafářovou. "Ještě jsem předával lístky. Je to natřískaný. Víc práce, ale dobrý, dobrý," ujišťoval ze své skoro dvoumetrové výšky. 

Připouští, že jeden člověk navíc by se hodil. Při zdlouhavém akreditačním procesu Her už se ale nestihlo zajistit nikoho jiného. "Zvládne se to i tak. Všichni to chápou, pomáhají a jsou trpěliví. Pomoc od hráčů i okolí mám," pochvaloval si kouč. 

S hráčkami probírá i předzápasovou taktiku. Sednou si ještě na pokoji v olympijské vesnici. "Holky toho samy hodně vědí. Tohle je v pohodě," řekl Pála, který už podobný shon zažil před osmi lety v Pekingu. "A také to bývá při Fed Cupu," doplnil.

Andrea Hlaváčková a Petr Pála při tréninku v Riu de Janeiro
zdroj: ČTK autor: Vít Šimánek

45minutová fronta na objednání tréninkového kurtu

Nejsložitější operací je nejspíše objednávání kurtů na trénink a na rozehrávku před zápasy. Kancelář se otvírá až v pět hodin odpoledne. "Na olympiádě to je složitější než na turnajích, kde to jde hop a hop," porovnal Pála. 

Už se mu stalo, že stál ve frontě tři čtvrtě hodiny. "Dovolat se tam nejde. Američan to zkoušel stokrát a nedovolal se, já dvacetkrát, pak jsem sedl ve vesnici na autobus," vyprávěl trenér. 

Zápřah zvládá v klidu, jen ho mrzí, že zázemí v areálu je strohé. V útrobách chybí restaurace i televize. "Mám třeba pauzu a chtěl bych se koukat na jiný sport, když už jsme na olympiádě, aby nás to vtáhlo, ale tady není kde," litoval.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články