Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Kvitová vstoupila do turnaje suverénně, Hradecká a Rosol naopak končí

Rio de Janeiro – Vstup do olympijského turnaje vyšel tenistce Petře Kvitové na jedničku. V prvním kole si bez problémů poradila s Maďarkou Timeou Babosovou, které dovolila uhrát pouze tři gamy a postoupila po setech 6:1, 6:2. Její další soupeřkou bude Dánka Caroline Wozniacká, jež vyřadila další Češku Lucii Hradeckou po setech 2:6, 2:6. Nedařilo se ani Lukáši Rosolovi, jenž prohrál s 16. nasazeným Francouzem Benoitem Pairem 6:3, 3:6 a 4:6.

Slavící Petra Kvitová na OH v Riu de Janeiro
zdroj: ČTK autor: Šimánek Vít

"Je to pro mě úvod nad očekávání. Od prvního míčku jsem hrála dobře a tlačila jsem na soupeřku. Udržela jsem si rovněž všechny svoje servisy, což podle mě rozhodlo zápas. Pár z nich vypadalo, že by to tak nemuselo dopadnout, ale nakonec to vyšlo," zhodnotila po utkání Kvitová.

Čtvrtfinalistka předchozích olympijských her v Londýně vstoupila do utkání s Babosovou, jež hrála minulý týden finále ve Florianópolisu, suverénně a rychle vedla 5:0. Teprve poté udržela Maďarka vlastní servis, zápas už ale nezachránila.

Kvitová zahájila i druhou sadu úspěšným brejkem a přes lehké zaváhání v závěru, kdy využila až třetí mečbol, slavila po 66 minutách suverénní postup. Babosovou porazila i ve druhém vzájemném utkání, poprvé se utkaly letos na trávě v Eastbourne.

Českou tenistku nerozhodil ani vítr, kvůli kterému se tenisový program musel posouvat. Dokonce se nebála často používat kraťasy, které na soupeřku platily. "Trochu jsem se obávala, co bude, ale musím říct, že vítr pomáhal spíš mně. Taktika s kraťasy mi vyšla, jelikož ona hraje hodně za čárou. Pohyb není její nejsilnější stránka a povedlo se," hodnotila po utkání Kvitová, jež přiznala, že hrát pod pěti kruhy je pro ni hodně výjimečné.

"Když jsem se šla rozehrát, měla jsem husí kůži. Je to přece olympiáda. Vidět na sobě ty barvy, hned mi naskočil Fed Cup, což mi dalo extra energii," dodala.

S bývalou světovou jedničkou Wozniackou má Kvitová vyrovnanou bilanci 5:5, ale zápas bude sledovaný především proto, že Dánku vede Kotyza. "David mě zná asi nejlíp ze všech a teď trénuje ji, takže bude fér, že od něj dostane dobrou taktiku," řekla Kvitová. Kotyza na olympiádě není, takže nebude sedět v hledišti. "Ze začátku by to možná bylo horší, ale pak bych to přestala vnímat," řekla Češka.

Kvitovou nyní vede František Čermák, a ani ten v Riu není. Plán na zápas s ním probere na dálku. "Carolina byla zraněná, moc toho asi neodehrála, ale tenis určitě umí. Hodně toho dokázala a je silná v hlavě. Má lepší bekhend a výborně běhá. Bude to o trpělivosti a agresivitě. Bude to těžký zápas," očekává Kvitová.

Hradecká se alespoň rozehrála na debla

Hradecká, jež se do pavouku dvouhry dostala v Riu na poslední chvíli jako náhradnice, držela s Wozniackou krok do poloviny prvního setu. Soupeřce dokázala oplatit brejk, své podání pak už ale ve zbytku zápasu udržela jen jednou.

Pro jednatřicetiletou hráčku však vypadnutí nebylo velkým zklamáním, jelikož se soustředí hlavně na čtyřhru, v níž s Andreou Hlaváčkovou obhajuje stříbro z Londýna. "V Riu jsem trénovala převážně čtyřhru. Hlava tak byla i nastavená na větší kurt a tam mi to padalo úžasně," usmívala se. "Zápas hodnotím pozitivně. Alespoň jsem se rozehrála na debla."

Lucie Hradecká na olympiádě v Riu de Janeiro
zdroj: ČTK autor: Šimánek Vít

Rosol nestačil na Paireho a v Riu skončil i ve dvouhře

Rosol byl jediným českým mužem v olympijském tenisovém singlu, neboť světová osmička Tomáš Berdych se v Brazílii obával nákazy virem zika a Jiří Veselý krátce před odletem onemocněl angínou.

Proti Pairemu, 32. hráči žebříčku, nastoupil Rosol se vzájemnou bilancí 2:2, i letos hráli vyrovnaně a oba měli po jednom vítězství. Rodák z Brna však od druhé sady už nedokázal Pairemu sebrat servis, naopak v druhém i třetím setu vždy jedno podání ztratil a po hodině a 42 minutách pro něj Hry skončily.

"Bohužel jsem ve třetím setu neproměnil pár brejkbolů a on ano. Celý zápas jsem se trápil na prvním servisu, což bylo ovlivněné i tím, že se hrálo pod světly, neletělo to tolik. Střídal jsem rakety, hledal možnosti," řekl.

Předtím ve čtyřhře s Radkem Štěpánkem nestačili v 1. kole na Španěly Roberta Bautistu a Davida Ferrera 1:6 a 4:6.

Tenis:

Muži:

Dvouhra muži - 1. kolo: Ferrer (7-Šp.) - Istomin (Uzb.) 6:2, 6:1, Bautista (10-Šp.) - Kuzněcov (Rus.) 6:7 (4:7), 6:2 skreč, Dutra Silva (Braz.) - Fabbiano (It.) 7:6 (7:4), 6:1, Bellucci (Braz.) - Brown (Něm.) 4:6, 5:4 skreč. A. Murray (2-Brit.) - Troicki (Srb.) 6:3, 6:2, Müller (Luc.) - Janowicz (Pol.) 5:7, 6:1, 7:6 (12:10). Paire (16-Fr.) - Rosol (ČR) 3:6, 6:3, 6:4, Goffin (8-Belg.) - Groth (Austr.) 6:4, 6:2, Lorenzi (It.) - Lu Yen-hsun (Tchaj-wan) 3:6, 6:3, 6:4, Albot (Mold.) - Gabašvili (Rus.) 4:6, 6:4, 6:4.

Ženy:

Dvouhra - 1. kolo: Kvitová (11-ČR) - Babosová (Maď.) 6:1, 6:2, S. Willliamsová (1-USA) - Gavrilovová (Austr.) 6:4, 6:2, Kerberová (2-Něm.) - Duqueová (Kol.) 6:3, 7:5, Kuzněcovová (8-Rus.) - Wang Čchiang (Čína) 6:1, 4:6, 6:0, Puigová (Portor.) - Hercogová (Slovin.) 6:3, 6:2. Wozniacká (Dán.) - Hradecká (ČR) 6:2, 6:2, Doiová (Jap.) - Švedovová (Kaz.) 6:3, 6:4. Kontaová (10-Brit.) - Vogtová (Licht.) 6:3, 6:1, Stosurová (13-Austr.) - Ostapenková (Lot.) 1:6, 6:3, 6:2, Hibinová (Jap.) - Beguová (Rum.) 6:4, 3:6, 6:3, Makarovová (Rus.) - Büyükakcayová (Tur.) 3:6, 6:0, 7:6 (8:6), Garciaová (Fr.) - Pereiraová (Braz.) 6:1, 6:2, Cornetová (Fr.) - Larssonová (Švéd.) 6:1, 2:6, 6:3. Muguruzaová (3-Šp.) - Mituová (Rum.) 6:2, 6:2, Siegemundová (Něm.) - Pironkovová (Bulh.) 1:6, 6:4, 6:2.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy