Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Deblkanoisté útočili na zlato, po chybě zůstali bez medaile. Neuspěla ani Kudějová

Rio de Janeiro – Začali výborně, velká chyba je však stála medaili, nejspíše zlatou. Jonáš Kašpar s Markem Šindlerem na posledním mezičase výrazně vedli, ale po převržení skončili až osmí. Dobrý start měla i další česká naděje, kajakářka Kateřina Kudějová, jenže po problémech v druhé části tratě obsadila poslední desáté místo.

Zklamaní Kašpar se Šindlerem po finálové jízdě
zdroj: ČTK autor: Vít Šimánek

Kašpar se Šindlerem jeli skvělou jízdu a drželi průběžné vedení až do branky číslo 22. Špatný záběr už náklonem nezachránili a ocitli se pod vodou. Druhý "šťouch" následoval vzápětí. Po pěti medailových úspěších v řadě od Her v Barceloně po Peking zůstal český vodní slalom v kategorii C2 stejně jako před čtyřmi lety v Londýně bez medaile.

"Moje chyba, nezavěsili jsme poslední protivodu natěsno. Já to chtěl, protože jsem viděl vodu, že mi k tomu napovídá, ale neudržel jsem loď u vnitřní tyče," litoval Kašpar. Na zadáka neviděl, nemohl reagovat podle nepříjemné situace. "Mára se musel uhnout a mně na chvíli zapadlo pádlo do probublané vody a náklon byl příliš velký," vysvětloval.

Mezi deblkanoisty vybojovali zlato slovenští bratranci Ladislav a Peter Škantárové. Stříbro zopakovali britští vodáci David Florence, Richard Hounslow, bronz pro Francii vybojovali Gauthier Klauss a Matthieu Péché. Prvních šest deblířů projelo finálovou jízdu čistě.

Na chyby doplatila i Kudějová. V brance číslo 16 si připsala dvousekundovou penalizaci a do jednadvacítky se po špatném najetí musela vracet. Nabrala proto velkou časovou ztrátu.

"Chtěla jsem to tam udělat naopak než v první jízdě, kdy jsem tam měla trochu problém, ale udělala jsem to trochu víc a objela to z druhé strany. Hrozně mě to mrzí, je to pro mě zklamání, ale co se dá dělat," litovala v cíli Kudějová. "Předtím jsem si to přetočila hodně a málem jsem šťouchla, teď jsem to tam chtěla nahnat a přehnala jsem to," doplnila.

Novou olympijskou vítězkou je Španělka Maialen Chourrautová. Třiatřicetiletá matka tříleté dcery před čtyřmi lety v Londýně vybojovala bronz, dnes pokořila jako jediná hranici 100 sekund a čistou jízdou ji dokázala napodobit už jen stříbrná Luuka Jonesová z Nového Zélandu. Třetí byla Australanka Jessica Foxová.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články