Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Bronzový Prskavec: Olympijskou medaili už považuji za nejdůležitější

Rio de Janeiro – Kajakář Jiří Prskavec při své finálové jízdě věřil, že by mohl dojet s nejrychlejším časem i přes dvouvteřinovou penalizaci za kontakt s třináctou brankou na trati. Bezprostředně po jízdě byl proto očividně zklamaný. "Časy vypovídaly o tom, že pro nás kajakáře byla trať opravdu lehká. Díky tomu to bylo tak neskutečně vyrovnané a mohu být rád, že mám i s dotykem vůbec medaili," řekl ale později v rozhovoru pro Českou televizi.

Je nám líto, video expirovalo.
Jiří Prskavec: Medaili z OH už považuji za nejcennější

První český medailista na olympijských hrách přiznal, že dřív medaili z her pod pěti kruhy zas takovou váhu nepřikládal. "Ale když jsem si to dneska vyzkoušel, tak už ji asi za nejdůležitější považuju," usmíval se Jiří Prskavec.

Svého kontaktu na třinácté bráně ve finálové jízdě nelitoval, sám říká, že byl připraven na ní riskovat, a tak riskoval. Risk nevyšel proto, že se v místě změnil tok vody. "Teče tam protiproud, ale mně tam pod vnitřní tyčí tekl proud normálně dolů. Jel jsem tam s tím, že se protipohybem opřu o vracák a širokým záběrem pak vyjedu. Jenomže nebylo, o co se opřít a loď měla stále energii dolů," vysvětlil, proč mu průjezd zpětnou bránou nevyšel.

Otec a trenér Jiří Prskavec starší:

"Bylo to napínavé až do konce, myslím si, že třetí místo i se šťouchem, je super. Rozdíly jsou strašně malé a do poslední vteřiny nebylo jasno. Čtvrtý Němec Eigner byl tři setiny za Jířou, takže v tom byl i kus štěstí. Na druhou stranu to k tomu patří."

Emotivní byla pro kajakáře chvíle, kdy za ním v cíli přiběhl otec a trenér Jiří Prskavec starší. Olympijská medaile byla podle jeho slov jejich společným cílem. "Táta to prožíval neskutečně. Když pak za mnou přišel do cíle, tak nebyl schopen ani mluvit. Tak nějak brečel a něco říkal, ale já vlastně vůbec nevím co, protože mi přišlo, že to nedává vůbec žádný smysl," popisoval radost v cíli bronzový Prskavec.

Po stříbrném Vavřinci Hradilkovi je Jiří Prskavec druhým českým kajakářem s olympijskou medailí a mužem, který má nyní už cenný kov ze všech vrcholných akcí typu ME, MS i OH včetně mládežnických kategorií. Je trojnásobným mistrem Evropy a mistrem světa.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články