Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

V poslední protivodě jsme přitlačili moc, hlesl po finále zklamaný Šindler

Rio de Janeiro – Vedli na prvním mezičase, na druhém dokonce o více než sekundu, nakonec ale Jonáš Kašpar s Markem Šindlerem při derniéře závodů deblkanoí na olympijských hrách neuspěli. Euforie z jasného vedení je pohltila až moc. Obtížná branka číslo 22 zhatila jejich naděje na medaili, možná i na vítězství. Příliš rychlý a krátký výjezd, snaha minout tyčku, měnící se proud a snad i vítr byly příčinou kritické situace, při které se čeští deblkanoisté převrhli.

Delkanoisté Jonáš Kašpar (vlevo) s Markem Šindlerem během semifinálové jízdy na OH v Riu
zdroj: Reuters autor: Ivan Alvarado

V závodech Světového poháru byli čeští reprezentanti na stupních vítězů pětkrát, z toho dvakrát vyhráli. Z vrcholných akcí ještě ale žádný cenný kov nepřivezli, nejlépe byli čtvrtí na MS v Praze 2013. V Riu k němu měli velmi blízko. V zákulisí se o nich hovořilo dokonce jako o daleko větších adeptech na pódium než o mistryni světa Kateřině Kudějové, která rovněž po chybě neuspěla.

Role favoritů na zisk medaile, kterou si vydobyli druhou nejrychlejší semifinálovou jízdou, jim vyhovovala. "Do finále jsme startovali s klidnou hlavou, protože jsme věděli, že nám to sedí," řekl Jonáš Kašpar České televizi ve Studiu Rio.

Až do osudného okamžiku to byla skvělá jízda. Bezchybná, daleko lepší než ta semifinálová. "Celá probíhala podle plánu, věděli jsme, že je to dobré. Nahoře jsem slyšel, že náš čas je hodně vysoko," řekl v cíli smutně Šindler. Euforie je ale pohltila až příliš. "Přitlačili jsme v té poslední protivodě moc, chtěli jsme to urychlit," uznal zadák.

Do kritické branky najeli trochu jinak a zadní část lodě se jim dostala na zadní tyč. Šindler se jí musel tělem uhnout a neměl možnost záběru. Kašpar na něj neviděl a v tu chvíli chtěl zrychlit výjezd z branky, ale neměl podporu kolegy. Dostal se tak blízko tyče a ve snaze neminout se jejich loď převrátila a deblkanoisté museli eskymovat.

"Nejsem si jistý, ale možná nám tam trochu ještě foukl vítr a brána se zhoupla nahoru, čímž se nám zkrátil prostor pro výjezd," snažil se najít příčinu kritické chvíle Šindler. "Neudržel jsem loď u vnitřní tyče a na chvíli mi zapadlo pádlo do probublané vody," přidal se Kašpar.

Oba stáli před novináři jako hromádky neštěstí. Sotva mluvili, klopili zrak k zemi. "Zklamání je tak velké, že už nejde ani nadávat. Vím, že jsme si to zkazili sami a sami se s tím teď musíme vypořádat," hlesl Šindler. Zklamání je pro ně obrovské i proto, že deblkanoe, které České republice přinesly pět medailí, budou na příštích hrách v Tokiu nahrazeny závodem kanoistek.

V cíli cítili zoufalství. "Dávali jsme tomu všechno. Dřeli jsme od chvíle, co jsme spolu začali jezdit," řekl Kašpar se slzami v očích. "Nedokážu popsat, co cítím. Věděli jsme, že na to máme, mohli jsme mít medaili. Je to zmar," dodal smutně.

Pár hodin po závodě ve Studiu Rio už měl ale Kašpar o trochu lepší náladu. "Už teď trochu vnímám, že pro nás to prostě byla čest a super splněný sen, že jsme vůbec mohli na olympiádě startovat a reprezentovat tady republiku. Doufám, že se nám tuto zkušenost podaří vytěsnit a že si na tu olympiádu taky někdy vzpomeneme s dobrým pocitem," řekl Kašpar.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články