Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Další kolo případu Sáblíková. Za neúčast na OH by měly padat hlavy, domnívají se zástupci

Praha - S cílem najít konkrétního viníka fiaska neúčasti Martiny Sáblíkové v cyklistické časovce na olympiádě v Riu vyrazila do boje její zastupitelská agentura. Její šéf uvedl, že špatným výkladem pravidel je vinen jednoznačně Český svaz cyklistiky. Ve hře je i snaha o finanční odškodnění. Sáblíková do olympijské přípravy, která nakonec přišla vniveč, údajně investovala miliony korun.

Martina Sáblíková
zdroj: ČTK autor: Václav Šálek

Trojnásobná olympijská šampionka v rychlobruslení Sáblíková žila dlouho v domnění, že si účast v Riu zajistila dvanáctým místem v časovce na loňském mistrovství světa. K tomu však potřebovala být kvalifikována i do závodu s hromadným startem.

"Pokud bych vyšel z faktů, jež jsou k dispozici a jsou veřejně dostupné, a z té logiky, kdy svaz ve svých stanovách mluví o tom, že řídí reprezentaci a je za ni odpovědný, plus když přidáme, že olympijská charta mluví o tom, že při implementaci kvalifikačních kritérií je odpovědný právě buď svaz, nebo národní olympijský výbor, lze říci, že chyba jde od začátku na stranu cyklistického svazu," prohlásil David Trávníček z agentury Sport Invest. Zástupce svazu proto požádal o schůzku, informoval Český rozhlas.

Zvrat v případu nakonec nepřinesla ani žaloba ke zvláštní komisi Mezinárodní sportovní arbitráže a Sáblíková tak nemohla v Riu startovat. "Abychom si ty věci řekli ideálně u kulatého stolu a dohodli se na dalším postupu. Podle prvních indicií proběhne schůzka nejdříve v září," uvedl Trávníček.

"Stal se veliký problém a podle mě za něj není zodpovědná jedna osoba. Samozřejmě, bude se muset nějaká najít. Budeme se snažit najít člověka, který s tou informací jako první přišel. Kdo přišel první s tím, že Martině stačí desáté místo v redukovaném pořadí," uvedl dříve generální sekretář cyklistického svazu Stanislav Kozubek.

David Trávníček: "Myslím, že se s tím Martina pořád nesmířila. Ta nálada je špatná a bude trvat měsíce, jestli na to kdy vůbec zapomene. Věřím ale, že na kolo nezanevře, jednou se na něj vrátí a v budoucnu se třeba pokusí startovat i v tom závodě s hromadným startem."

Šéf cyklistického svazu Marián Štetina řekl, že viníků je několik. "Vina svazu je jednoznačně tam, že nedementoval zprávy, které poskytoval někdo novinářům o nominačních kritériích na olympiádě. Ale podle mého názoru to, že svaz nedementoval tyto informace, nezapříčinilo, že Martina na olympiádě nestartuje," řekl Štetina.

Trávníček má jasno v tom, co bude po cyklistickém svazu požadovat. "Myslím, že na místě je určitě omluva, což už možná částečně nějakou formou proběhlo v médiích. Druhá věc je vyvození zodpovědnosti, ať už personální, nebo jakékoliv jiné," uvedl.

"Pokud bych ale použil slova Martiny, která zazněla už i od některých zástupců svazu - ta situace se nesmí opakovat. Aby sportovec světové úrovně, držitel olympijských medailí a medailí z MS doplatil na špatnou interpretaci kvalifikačních kritérií a nevědomost," uvedl Trávníček.

Naznačil, že po konečném vyúčtování nákladů by mohla agentura požadovat i finanční náhradu. "Je ale otázkou, jak budeme postupovat. Jednou z prvních věcí, kterou Martina řekla, bylo to, že nechce, aby tento příběh měl nějakou právní dohru, soud nebo tak něco," řekl Trávníček.

Chronologie kauzy ohledně startu Martiny Sáblíkové v olympijské časovce:

22. září 2015 - Martina Sáblíková obsadila na mistrovství světa v silniční cyklistice v Richmondu dvanácté místo v časovce a předpokládalo se, že v redukovaném pořadí vybojovala kvalifikační místo pro účast na OH v Riu de Janeiro.

2. června 2016 - Česká republika chyběla v oficiální listině UCI, v němž bylo rozděleno 25 míst pro časovku. Domácí cyklistický svaz podle všeho pracoval s mylným výkladem kritérií.

3. června - Případu se ujal odborník na sportovní právo Jan Šťovíček, který je zároveň předsedou legislativní rady Českého olympijského výboru. Ten oznámil, že pravidla UCI považuje za nejednoznačná.

21. června - UCI i po rozdělení nevyužitých míst nezařadila Sáblíkovou do startovní listiny olympijské časovky.

1. července - Prezident Miloš Zeman napsal dopis předsedovi MOV Thomasi Bachovi se žádostí o divokou kartu pro Sáblíkovou. Již dříve se za trojnásobnou olympijskou vítězku v rychlobruslení postavily sportovní legendy Věra Čáslavská, Dana Zátopková či Jiří Daler.

15. července - UCI zamítla návrh české strany na zkrácené řízení v kauze Sáblíkové.

30. července - Sáblíková i se svým týmem odletěla do Brazílie. Protože neměla olympijskou akreditaci, nemohla být ubytovaná s ostatními sportovci a nemohla ani trénovat na trati závodu.

6. srpna - Tým v čele se Šťovíčkem podal žalobu ke zvláštnímu panelu Mezinárodní sportovní arbitráže CAS v Riu.

9. srpna - CAS zamítl žalobu českého týmu, Sáblíková časovku nemohla jet.

Zdroj
ČT sport, ČTK, Radiožurnál, MF Dnes

Hlavní zprávy

Nejčtenější články