Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Sáblíková v Riu definitivně nepojede. CAS zamítla její poslední odvolání

Rio de Janeiro - Šance Martiny Sáblíkové na start jsou definitivně pryč. Zvláštní komise sportovní arbitráže CAS zamítla i poslední odvolání české rychlobruslařky, protože spor vznikl dříve než deset dní před olympiádou. Kvůli tomu se podstatou věci nemohla zabývat.

Martina Sáblíková
zdroj: ČTK autor: Václav Šálek

Arbitři zkoumali předloženou korespondenci mezi Mezinárodní cyklistickou unií (UCI) a českou stranou. Ačkoliv se čeští právníci obraceli na UCI ještě na konci července, arbitráž se přiklonila k tomu, že spor vznikl už 18. června. Tedy v den, kdy UCI zaslala Českému svazu cyklistiky vyjádření, že záležitost kolem olympijské kvalifikace považuje za uzavřenou.

Na začátku června vyšlo najevo, že Česká republika nemá místo v olympijské časovce, protože se nekvalifikovala do silničního závodu. To je podle pravidel UCI nezbytné. Česká strana se to snažila do poslední chvíle zvrátit. Snažila se argumentovat, že kvalifikační pravidla jsou nejasná a diskriminační, to však arbitráž vůbec nebrala v potaz.

"S tím, že se tribunál může přiklonit k tomuto výkladu, právní tým samozřejmě počítal, byla dokonce možnost, že bude rozhodnuto hned a bez ústního jednání," řekl Martin Maisner, člen legislativní rady ČOV, který českou stranu u arbitráže zastupoval.

Svolání ústního jednání a odklady verdiktu ale podle něj svědčí o tom, že arbitři odvolání opravdu řešili. "Důvody, které nakonec převážily, lze jen těžko odhadovat, ale roli hrál určitě i fakt, že se tribunál obával toho, že by vytvořil precedens, jehož případné důsledky lze v budoucnu těžko předvídat," doplnil Maisner.

Olympijská časovka se konala dnes. Vyhrála ji Američanka Kristin Armstrongová, která v této disciplíně získala třetí olympijské zlato za sebou.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články