Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Chorvaté se konečně probudili a postupují, dál jde i Černá Hora

Rio de Janeiro – Po nečekaném debaklu se Španělskem chorvatští vodní pólisté zabrali a s dosud stoprocentní Itálií si poradili 10:7. Důležité vítězství si připsala také Černá Hora, která si díky výhře v klíčovém duelu o čtvrtfinále poradila s USA 8:5. Až nyní mají na svém kontě první výhru favorizovaní Maďaři, o jistotu postupu však budou hrát v posledním zápase proti domácí Brazílii.

Radost chorvatských vodních pólistů
zdroj: Reuters autor: LASZLO BALOGH

Maďaři stále nemají jistotu postupu

Maďaři potvrdili pověst nejofenzivnějšího týmu olympijského turnaje a za přesvědčivým vítězstvím nad Japonskem šli od začátku. Díky třem trefám Krisztiána Manhercze se trefili už v úvodní čtvrtině, kterou ovládli vysoko 5:1. Kanonáda pokračovala i nadále, do konce první půle Maďaři vedli už 11:3. Zbytek zápasu už nejúspěšnější tým vodních pólistů v olympijské historii jen kontroloval.

Na konci utkání se tak Maďarsko mohlo radovat z první výhry v Riu, která je zároveň posunula velice blízko účasti ve čtvrtfinále. Tu zatím nemá jistou, jelikož v dalším utkání skupiny A porazilo Srbsko Austrálii 10:8. Dlouho vyrovnaný zápas rozhodli Evropané až v poslední čtvrtině, když tři minuty před koncem trefil vítěznou branku Nikola Jakšič. V zápase neporažených týmů zvítězilo Řecko nad Brazílií 9:4. 

Je nám líto, video expirovalo.
Záznam vodního póla: Chorvatsko - Itálie (M)

Poslední zápasy ve skupině tak nabídnou poměrně složitou matematiku. Řecko i Brazílie mají sice postup jistý, nicméně otazníky se vznáší nad zmiňovaným Mďarskem s 5 body, Srbskem se 4 a Austrálií, která má na svém kontě body 3. Poslední zápasy ve skupinách se hrají v neděli 14. srpna.

Černohorci jdou díky výhře do čtvrtfinále

Utkání mezi Chorvatskem a Itálií ve skupině A se zlomilo až v závěru. Do té doby měl vypjatý souboj velice vyrovnaný průběh, což ostatně naznačila již první čtvrtina, v níž padlo jen po jednom gólu na obou stranách. Chorvaté sice prokazovali větší iniciativu, ale přes agresivní a často faulující obranu Italů se těžko prosazovali.

Obhájcům zlata z Londýna však pomohla branka do šatny, o kterou se postaral díky proměněnému penaltovému hodu Maro Jokovič. Italům se sice podařilo srovnat na 6:6, ale opět je srazila nedisciplinovanost. Střelec vyrovnávací branky Gallo se o devět vteřin později nechal vyloučit a těsně po konci jeho trestu se prosadil Sukno. Šestadvacetiletý reprezentant do konce třetí čtvrtiny přidal ještě jednu přesnou dalekonosnou ránu a do konce utkání už Chorvaté své vedení nepustili.

Do čtvrtfinálových bojů zasáhne i Černá Hora, která si v přímém souboji o postup poradila se Spojenými státy 8:5. Semifinalisté z Londýna se v první půli těžko prosazovali a o svém vítězství rozhodli až po změně stran. Španělsko si díky výhře nad Francií upevnilo pozici prozatimního lídra skupiny, přičemž v posledním zápase ji bude obahjovat před Chorvatskem.

Výsledky olympijského turnaje ve vodním pólu mužů

Skupina A

Maďarsko - Japonsko 17:7 (5:1, 6:2, 2:2, 4:2)
Řecko - Brazílie 9:4 (3:1, 1:1, 2:1, 4:2)
Srbsko - Austrálie 10:8 (2:2, 2:3, 2:1, 4:2)

Skupina B

Chorvatsko - Itálie 10:7 (1:1, 4:3, 3:2, 2:1)
USA - Černá Hora 5:8 (1:2, 0:0, 2:2, 2:4)
Španělsko - Francie 10:4 (3:1, 3:0, 1:1, 3:2) 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články