Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Vrcholy 5. dne OH: První česká medaile, časovkářské legendy a konec argentinských fotbalistů

Rio de Janeiro – Pět olympijských dnů museli diváci čekat na první českou medaili. Bronz vybojoval kajakář Prskavec, který by se, nebýt chyby, stal vítězem. Z nejcennější medaile se radovaly i cyklistické legendy Cancellara s Armstrongovou, König 11. místem vylepšil nejlepší české umístění v jízdě proti chronometru.

Bronzová medaile slalomáře Jiřího Prskavce
zdroj: ČTK autor: Šimánek Vít

Dále turnajem postupují plážové volejbalistky Sluková s Hermannovou. Kvůli dešti do čtvrtfinálových bojů naopak nenastoupily české tenistky a počasí neumožnilo ani odehrání 1. kola smíšené čtyřhry. V bazénu na 200 m prsa byl překvapivě nejrychlejší Kazach Balandin, třetí zlato získala plavkyně Katie Ledecká. S formou se naopak nepotkali argentinští fotbalisté, kteří skončili už v základní skupině, a novozélandští ragbisté, kteří nepřešli přes čtvrtfinále.

Je nám líto, video expirovalo.
Nejlepší z Ria: Den pátý

(//rio2016/zpravy/337614-prvni-ceska-medaile-v-riu-prskavec-nezajel-ciste-ale-bere-bronz/)

Kajakář Prskavec vybojoval první medaili pro Čechy

Rychlá, ale riskantní jízda vodnímu slalomáři Jiřímu Prskavcovi málem nevyšla. Úřadující mistr světa nezajel finále čistě a musel se vypořádat s dvouvteřinovou penalizací. O stupně vítězů ho mohl připravit Slovák Jakub Grigar, který ale nezvládl konec své jízdy.

Český reprezentant tak vybojoval bronz a navázal na stříbro Vavřince Hradilka z olympiády v Londýně. Vodní slalomáři přivezli medaili pokaždé od her v Barceloně 1992. Zlatou medaili vybojoval před Slovincem Peterem Kauzerem Brit Joseph Clarke, na kterého Prskavec ztratil 46 setin sekundy.

České cyklistické maximum

Leopold König vstoupil do cyklistické časovky výborně, své hodinové vedení ale neuhájil a obsadil konečnou jedenáctou pozici. Vylepšil tak o tři příčky dosud nejlepší české umístění, v cíli však se svojí jízdou nebyl vůbec spokojený. Na patnáctém místě dojel další český cyklista Jan Bárta.

Šampionem se stal Švýcar Fabian Cancellara, který časovku vyhrál i před osmi lety v Pekingu. Od začátku závodu nasadil fenomenální časovkář vysoké tempo a postupně opanoval průběžné mezičasy. Druhý dojel Holanďan Tom Dumoulin a třetí byl Brit Chris Froome. V závodu žen triumfovala potřetí za sebou Američanka Kristin Armstrongová.

Plážové volejbalistky Markéta Sluková s Barborou Hermannovou si připsaly první vítězství na turnaji, když dokázaly otočit nepříznivě se vyvíjející duel s Argentinkami a odvrátily své vyřazení. Zda postoupí přímo, nebo si postup budou muset vybojovat v baráži, záleží na zbývajících utkáních.

Je nám líto, video expirovalo.
Záznam plážového volejbalu - Argentina - Česko (Ž)

Tenisty na kurty nepustil déšť

Kvůli dešti nabraly zpoždění tenisové turnaje s českou účastí. Čtvrtfinálová utkání deblistek Lucie Šafářové s Barborou Strýcovou a Andrey Hlaváčkové s Lucií Hradeckou se odložila, neodehrálo se ani úvodní kolo mixu Hradecké s Radkem Štěpánkem.

Fotbalisté Argentiny končí po základní skupině

Nepovedený turnaj za sebou mají fotbalisté Argentiny, kteří si brousili zuby na zlato, ale nakonec skončili už v základní skupině. Po nevýrazných výsledcích nedokázali v přímém souboji o postup porazit Honduras.

Naopak Němci zaznamenali vysokou výhru 10:0 nad Fidži. Problémy s postupem měl i domácí favorit v čele s hvězdným Neymarem, ale kanárci se zachránili výhrou nad Dány.

Nešťastný argentinský útočník Angel Correa
zdroj: Reuters autor: Ueslei Marcelino

All Blacks medaili nezískají, nestačili na Fidži

Velké překvapení se zrodilo v sedmičkovém ragby, kde se ve čtvrtfinále s turnajem rozloučili favorizovaní hráči Nového Zélandu. Úřadující mistr světa byl na pokraji senzačního vyřazení už v základní skupině, definitivní ortel jim však vystavilo Fidži, které o své výhře rozhodlo v předposlední minutě zásluhou kapitána Osei Kolinisaua.

Je nám líto, video expirovalo.
Záznam ragby - o 9.-12. místo - čtvrtfinále (M)

Mokré zlato překvapivě pro Kazachstán

Zlatou medaili na 200 m prsa získal překvapivě kazašský plavec Dmitrij Balandin, který startoval v nevýhodné krajní dráze. Na svou první medaili na velké akci dosáhl s časem 2:07,46 minuty. Japonec Ippei Watanabe, který v úterním semifinále vytvořil časem 2:07,22 nový olympijský rekord, skončil až na šestém místě. Stříbro získal Američan Joshua Prenot a třetí skončil Rus Anton Čupkov.

V závodě na 100 m volným způsobem se z vítězství radoval Australan Kyle Chalmers, který byl rychlejší než stříbrný Belgičan Pieter Timmers a bronzový Američan Nathan Adrian.

Finále 200 m motýlkem ovládla Španělka Mireia Belmonteová, která už má ve sbírce dvě stříbrné medaile a jeden bronz. 

Americká plavkyně Katie Ledecká dosáhla na olympijských hrách v Riu de Janeiro už na třetí zlato a celkově čtvrtou medaili. Vítězka kraulařských závodů na 200 i 400 metrů pomohla k triumfu štafetě na 4x200 metrů. Devatenáctiletá vítězka osmistovky z minulé olympiády v Londýně už v Riu získala i stříbro na 4x100 metrů.

Nedařilo se plavkyni Martině Moravčíkové, která skončila na trati 200 m prsa v rozplavbách na 18. místě a o dvě příčky jí unikl postup do semifinále.

Japonské hody

Vydařený den zaznamenalo Japonsko, které rozšířilo medailovou sbírku o tři zlaté medaile. Gymnasta Kohei Učimura obhájil olympijský titul v gymnastickém víceboji po dramatickém finále. Díky závěrečnému cvičení na hrazdě porazil o desetinu bodu Ukrajince Olega Verňajeva. Bronzovou medaili získal vicemistr světa z roku 2014 Brit Max Whitlock, který ji uhájil těsně před Rusem Davidem Beljavským.

Další dvě zlata Japonci doslova vybojovali v judu. Ve váze do 90 kilogramů dominoval Mašu Baker a Haruka Tačimotová překvapivě ovládla kategorii do 70 kilogramů. Země vycházejícího slunce získala v judu celkově již devět medailí.

Je nám líto, video expirovalo.
Záznam juda do 70 kg (Ž) a 90 kg (M)

Hegemonie Číny ve skocích do vody narušena

Vítěznou šňůru Číňanů ve skocích do vody přerušili ve čtvrté disciplíně Britové Jack Laugher s Chrisem Mearsem, kteří tak Číně zamezili v zisku všech osmi zlatých medailí. Záhadou však nadále zůstává, proč se voda v bazéně zbarvila do zelena. Podle organizátorů se nejedná o nebezpečnou záležitost, barvu podle nich způsobuje špatná hladina pH. Podmínky dnes navíc skokanům komplikoval déšť.

Je nám líto, video expirovalo.
Záznam skoků do vody - 3 m prkno (M)

V zelené vodě nastoupili i maďarští vodní pólisté, kteří si zkomplikovali postup ze skupiny, když i potřetí ztratili slibně rozehraný zápas a pouze remizovali s Řeckem 8:8. Naopak účast mezi osmi nejlepšími už má prakticky jistou Itálie, která ovládla i svůj třetí zápas a porazila Černou Horu 6:5.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články