Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FORTUNA: NÁRODNÍ LIGA 2023/2024

Srbsko může senzačně přijít o čtvrtfinále, Italové i Brazilci potřetí vyhráli

Rio de Janeiro – Do velkých problémů se na olympijském turnaji dostali srbští vodní pólisté. Úřadující mistři světa i Evropy nedokázali vyhrát ani ve třetím zápase, navíc senzačně prohráli s Brazílií 5:6 a čtvrtfinále se jim vzdaluje. Naopak domácí jsou jako jediní spolu s Itálií stoprocentní. Cestu mezi osm nejlepších si ztížilo i Maďarsko, které i ve třetím zápase kapitulovalo v závěru a jen remizovalo, tentokrát s Řeckem 8:8.

Radost brazilských vodních pólistů
zdroj: Reuters autor: LASZLO BALOGH

Ve vodním pólu mají minimální tradici, na letošních Hrách ale naprosto senzačně dominují. Brazilští vodní pólisté si po skalpech Austrálie i Japonska připsali zatím nejcennější výhru. Ve třetím zápase skupiny si poradili i s úřadujícími mistry světa a Evropy Srby 6:5 a postup do čtvrtfinále mají téměř jistý. 

Dramatický zápas se přitom pro Srby ze začátku odvíjel mnohem lépe než první dva zápasy, kdy museli velké manko dotahovat až v závěru. Díky gólům Filipoviče a Randeloviče v první čtvrtině zpražili zaplněné Maria Lenk Aquatics Centre a dostali se do vedení 2:0. Jenže do poloviny zápasu bylo vyrovnáno. Srbové v druhé čtvrtině prakticky úplně odešli a Brazilcům se podařilo srovnat i díky nedisciplinovanosti svého soupeře.

Zdálo se, že utkání se pak zlomilo po změně stran. Srbové nastřelili dvakrát tyčku, ale na víc se nezmohli, naopak Brazilci se díky trefám Oneta Gomese a Vrliče, naturalizovaného Chorvata, dostali do vedení 5:3.

Srbové v úvodu závěrečné čtvrtiny předvedli velký comeback a vyrovnali na 5:5, jenže pak si zápas prohráli sami kvůli své přehnané agresivitě. Vyloučení Jakšiče a Mandiče ještě nepřinesla Brazilcům gól, zato zákrok Milana Aleksiče před vlastní bránou už ano. Gustavo Guimaraes 46 vteřin před koncem proměnil penaltový hod, a přestože se ještě Pijetlovič dostal do velké šance, Brazílie už své slavné vítězství uhájila.

Utkání Řecko - Maďarsko
zdroj: Reuters autor: LASZLO BALOGH

Srbsko si tak výrazně zkomplikovalo boj o čtvrtfinále v mimořádně vyrovnané skupině A. Čekají jej sice dvě utkání proti pomyslným outsiderům z Japonska a Austrálie, ta ale už dokázala remizovat i s Maďarskem. Právě sobotní souboj s Australany bude pro Srby zřejmě klíčový. Pokud prohrají, na turnaji s největší pravděpodobností skončí.

Vedle Srbů se zatím trápí i nejofenzivnější tým olympijského turnaje a nejúspěšnější tým ve vodním pólu v olympijské historii. Maďaři, vítězové ze Sydney, Atén i Pekingu, byli ve všech třech dosavadních zápasech skupiny velice blízko výher, nezvítězili ale ani jednou.

V utkání proti Řecku se přitom Maďarům dařilo doposud nejméně. Dlouho se nemohli prosadit proti výborné defenzivě soupeře, který se dokonce ve třetí čtvrtině dvakrát dostal do dvoubrankového vedení. Když už Maďaři v závěrečné fázi skóre opět pracně otočili, znovu kapitulovali v samotném závěru.

Srbové proti nim srovnali čtyři vteřiny před koncem, Australanům se to povedlo šestadvacet sekund před závěrečným klaksonem. A Řekové nyní vydolovali bod v momentu, kdy do konce zbývalo pouhých pět vteřin. O bodu pro Řecko rozhodla přesná dalekonosná trefa Angelose Vlachopoulose, který se v zápase postaral celkem o tři úspěšné zásahy.

Maďaři si tak zkomplikovali boj o postup mezi osm nejlepších, což se jim, pokud pomineme bojkot na Hrách v Los Angeles v roce 1984, nepodařilo naposledy v roce 1920, kdy se na olympiádu vůbec neprobojovali. Nepomohlo jim ani vítězství Australanů, kteří si poradili s outsiderem z Japonska 8:6.

Stoprocentní úspěšnost po třech zápasech si ve skupině B udrželi italští vodní pólisté, kteří udolali Černou Horu 6:5. Černohorští pólisté tak podlehli už v druhém utkání na turnaji po prohře v derby s Chorvatskem a těžko se prosazovali i proti Italům.

Po třech čtvrtinách měli Černohorci na svém kontě pouhé dvě trefy, a to i díky vynikající obraně svého soupeře. Italové si celý zápas udržovali těsné, ale jisté vedení, a přestože minutu a půl před koncem snížil na 5:6 Draško Brgulian, Černohorcům se už nepodařilo dostat se do žádné velké příležitosti a ohrozit bránu soupeře.

Naopak nečekaným debaklem skončil třetí zápas pro Chorvaty, obhájci olympijského zlata prohráli se Španělskem vysoko 4:9. Po úvodních výhrách nad USA a Černou Horou je sice porážka nemusí až tolik mrzet, cestu do čtvrtfinále by měli mít poměrně jasnou. Nicméně zatím je zřejmé, že ani oni, ani někteří další velcí favorité na titul rozhodně neprokazují formu z posledních let.

Výsledky olympijského turnaje ve vodním pólu

Skupina A

Austrálie - Japonsko 8:6 (1:2, 2:1, 3:2, 2:1)
Řecko - Maďarsko 8:8 (1:2, 1:1, 4:2, 2:3)
Brazílie - Srbsko 6:5 (0:2, 3:1, 2:0, 1:2)

Skupina B 

Francie - USA 3:6 (1:1, 0:4, 0:0, 2:1)
Černá Hora - Itálie 5:6 (1:2, 1:1, 0:1, 3:2)
Španělsko - Chorvatsko 9:4 (2:0, 2:1, 1:2, 4:1)

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články