Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

První česká medaile v Riu. Prskavec nezajel čistě, ale bere bronz

Rio de Janeiro ‒ Rychlá, ale riskantní jízda nakonec Jiřímu Prskavcovi málem vůbec nevyšla. Úřadující mistr světa nezajel finále čistě a musel se vypořádat s dvouvteřinovou penalizací. Velký favorit na zlato tak mohl skončit úplně mimo medailové pódium, poslední kajakář ve finále, Slovák Jakub Grigar, ale nezvládl konec kanálu v Riu. A český reprezentant tak slaví zisk bronzu a vybojoval pro Českou republiku první medaili na letošních olympijských hrách.

Mimořádné drama nabídlo olympijské finále kajakářů na divoké vodě. Prskavec do něj jako úřadující světový i evropský šampion postoupil z druhého místa za Jakubem Grigarem. Devatenáctiletý Slovák semifinále zvládl suverénně o 1,78 vteřiny lépe než český kajakář a dlouho se zdálo, že i kvůli jeho výkonu ve finále Jiří Prskavec nakonec o medaili přijde.

Na začátku se přitom jeden z největších českých favoritů na zlato díky svému typickému rychlému a riskantnímu stylu dostal do velkého náskoku před Brita Josepha Clarka. "Ze začátku se mi to moc nedařilo, ale od prvních záběrů jsem věděl, že takhle nepojedu, a začal jsem to tam docela sázet," začal s popisem své finálové jízdy Prskavec. Poté se ale do závodu dostal. "Jel jsem nejrychleji, co to šlo, a říkal jsem si, teď to jen udržet," líčil.

K československému duelu o zlato ale nakonec nedošlo i proto, že Prskavec finálovou jízdu nezvládl čistě. V polovině trati se český kajakář dotkl protivodné brány, a obdržel tak dvouvteřinovou penalizaci. Prskavec se však nenechal rozhodit a až na malé problémy se skvělým finišem dostal alespoň na třetí místo.

"Krutě mi tam nevyšla voda. Měl jsem namyšleno, že to tam vyšlu jako v tréninku, ale prostě jsem tam měl proud, takže jsem se tam dotknul," litoval. V tu chvíli věděl, že musí jet na maximální riziko. "Musel jsem jet opravdu naplno a to se mi docela povedlo," radoval se.

Po českém kajakářovi, který startoval předposlední, ale do jízdy nastupoval ještě právě Grigar. Slovenský reprezentant si na prvních dvou mezičasech vytvořil náskok více než šesti desetin, jenže poté po sjezdu na válci zaváhal a zdržel se u protivodné branky. Kvůli tomu nakonec skončil až na pátém místě a alespoň z bronzové medaile se tak mohl radovat Jiří Prskavec.

"Škoda toho ťuku, byl jsem nejrychlejší. Byl jsem rád, že jsem to ustál, to znamenalo strašně moc. Mrzelo by mě, kdybych byl čtvrtý, ale říkal jsem si, že si tu bronzku fakt zasloužím," uvedl. 

Zlato si zcela nečekaně zajistil Joseph Clarke, který do finálové jízdy mířil jako třetí muž semifinále. Třiadvacetiletý Brit se dosud na velkých akcích nikdy příliš neprosadil. Jeho maximem bylo šesté místo z mistrovství světa v roce 2013. Na loňském světovém šampionátu byl osmatřicátý, na letošním mistrovství Evropy desátý. Nikdy nevyhrál ani závod Světového poháru. Stříbro bere dvaatřicetiletý Slovinec Peter Kauzer.

Výsledky olympijského závodu ve vodním slalomu

Muži - K1: 1. Clarke (Brit.) 88,53 (0 tr. sekund), 2. Kauzer (Slovin.) -0,17 (0), 3. Prskavec (ČR) -0,46 (2), 4. Aigner (Něm.) -0,49 (0), 5. Grigar (SR) -0,90 (0), 6. Da Silva (Braz.) -3,01 (0), 7. De Gennaro (It.) -3,24 (0), 8. Combot (Fr.) -4,02 (2). 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články