Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Liga mistrů UEFA

Americko-brazilská hegemonie v plážovém volejbale. Narušili ji jen Australanky s Němci

Plážový volejbal patří na olympiádu dvacet let a za tu dobu dokázaly narušit hegemonii brazilských a amerických párů jen dva týmy. V Riu se domácí pokusí rozšířit svoji sbírku jedenácti medailí, z kterých jsou ale pouze dvě zlaté. Naopak Američané jich mají šest.

Slavící mistři světa v plážovém volejbalu z Brazílie
zdroj: AP autor: Phil Nijhuis

Turnaj v plážovém volejbale se poprvé uskutečnil na olympiádě 1996 v Atlantě a v mužích ho ovládli domácí reprezentanti. Nasazení sice byli Brazilci López a Franco, porazit se jim ale podařilo pouze českou dvojici Pakosta-Palinek a dále se nedostali. Do finále postoupily americké týmy a první olympijské zlato z této disciplíny vybojovali Karch Kiraly s Kentem Steffesem.

To v ženské části pavouka zase vládly Brazilky. Z vítězství se radovaly Jacqueline Silvaová se Sandrou Piresovou, které ve finále porazily Monicu Rodrigesovou a Adrianu Samuelovou. Jasně se ukázalo, kdo bude bojovat o další olympijské triumfy.

Je nám líto, video expirovalo.
Rivalita amerických a brazilských týmů v plážovém volejbale

Dvě věže

O čtyři roky později v Sydney už došlo na očekávaný střet velmocí, ale opět se ukázalo, že nasazení podle světového žebříčku může být zrádné. Do čtvrtfinále se totiž nedostaly světové jedničky Brazilci Loiola s Regem, a jihoamerickou čest tak zachraňovali až Marco de Melo a Ricardo Santos. Ani těm se nepodařilo zastavit Američany Daina Blantona s Ericem Fonomoianou, kteří se dali dohromady na kalifornských plážích a olympijské zlato bylo vlastně jejich jediným výrazným úspěchem. V Sydney se totiž zrovna změnila pravidla a pár vyžadoval minimálně jednoho vysokého blokaře, což americké duo jasně splňovalo. Oba hráči totiž měřili přes 190 cm, což jim poskytlo velkou výhodu.

V ženském turnaji získala Brazílie opět dvě medaile, ale tentokrát nedosáhla na zlato. O narušení brazilsko-americké nadvlády se postaraly Australanky Natalie Cooková s Kerri Pottharstovou.

Olympijský hattrick

V Aténách olympijské turnaje konečně ovládly světové jedničky. Emanuel Rego a Ricardo Santos ztratili za celý turnaj jen tři sety a ve finále hladce porazili Španěly. Zlato mezi ženami zase poprvé vybojovaly Američanky. Začalo totiž kralování Kerri Walshové Jenningsové s Misty Mayovou-Treanorovou.

Obě startovaly už v Sydney, ale zatímco Mayová skončila pátá v plážovém volejbalu, Walshová ještě jako reprezentantka v šestkovém volejbalu zůstala s americkým týmem na čtvrté pozici. Po olympiádě se daly dohromady a vytvořily těžko porazitelný tým. Před olympiádou v Aténách vyhrály 90 zápasů v řadě a tuto bilanci si nepokazily ani na Hrách. Ve finále na ně nestačily světové dvojky Brazilky Shelda s Adrianou a silné Američanky v turnaji neztratily ani set.

Před Pekingem sice jejich vítězná série skončila, olympijským turnaje ale opět prošly hladce až ke zlatu. Pak si ovšem Mayová při soutěži Když hvězdy tančí přetrhla Achillovu patu a rok nemohla hrát, ale obě se připravily i na třetí olympiádu a v Londýně uhájily svoji suverenitu. Ostatně už ve skupině jejich sílu poznaly Češky Kolocová se Slukovou, když jim podlehly 14:21 a 19:21.

V mužském turnaji se v Pekingu radovala ze zlata americká dvojice Dalhausser-Rogers, ale v Londýně překazili návrat Brazilce Rega Němci Julius Brink s Jonasem Reckermannem, kteří ve finále porazili brazilský tým 2:1 na sety.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články