Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Sluková po postupu na OH: Zestárly jsme o deset let. Bylo to brutální

Praha – Už přemýšlely, co budou dělat v létě a kam si zajedou odpočinout. Plážové volejbalistky Markéta Sluková a Barbora Hermannová však nakonec musí narychlo měnit plány. V neděli se na poslední možnou chvíli kvalifikovaly na olympijské hry a místo dovolené poletí do Ria de Janeiro, což obě hráčky označily za splněný sen.

Zleva Barbora Hermannová a Markéta Sluková
zdroj: ČTK autor: Šulová Kateřina

"Já jsem s olympiádou letos nepočítala. Je to obrat z nuly na sto a splněný sen," řekla Sluková na pražském letišti po příletu ze Soči, kde v rozhodujícím utkání kvalifikace porazily ve zlatém setu čínský pár Süe Čchen, Sia Sin-i. "Jsme nadšené, nejsme spolu ani rok, ale za vší dřinu je to odměna," řekla Hermannová.

Kontinentální pohár měl na plážový volejbal netradiční model. Hrály proti sobě státy složené ze dvou dvojic a v případě stavu 1:1 rozhodoval tie-break. "Bylo to extrémně náročné. Sedm osm minut rozhodlo o postupu na olympiádu. Jsem na holky pyšný," řekl rakouský trenér páru Simon Nausch a jeho přítelkyně Sluková dodala: "Zestárly jsme o deset let. Bylo to brutální, ale teď jsme šťastné."

Sluková s Hermannovou jsou spolu od poloviny loňského léta, kdy skončila spolupráce pátého páru z olympiády v Londýně Slukové s Kristýnou Kolocovou. Proto Sluková a Hermannová nepostoupily na OH na základě žebříčku mezinárodní federace FIVB a musely bojovat v kvalifikaci. "Za postupem je dřina, čas na tréninku i mimo, rozebírání volejbalových i nevolejbalových situací a víra, že spolu můžeme dokázat cokoli," shrnula Hermannová.

"Prošly jsem si vším možným, dovedly to až sem a budeme to chviličku vstřebávat," řekla Sluková a postup označila za malý zázrak. "A to si budeme pořád na olympiádě připomínat, protože to je neuvěřitelné, a pojedeme si to užít," řekla Sluková.

Jelikož s Riem počítaly jen v koutku duše, vymýšlely na léto jiné plány. Měly odehrát turnaj Světového okruhu v Klagenfurtu a pak si trošku oddechnout. "Mít alespoň kratší dovču, ale teď to musíme překopat a shodneme se, že to jsou příjemné povinnosti," usmála se Sluková. "Výletování teď rády zrušíme," přitakala Hermannová.

Krátce po postupu se dozvěděly, že na pláži Copacabana v Riu narazí ve skupině B na domácí dvojici Agatha, Barbara, Španělky Elsu Baquerizovou a Lilianu Fernándezovou a argentinský pár Ana Gallayová, Georgina Klugová. "Teď jsme se na olympiádu dostaly a soupeřky začneme teprve analyzovat," řekla Sluková.

"Brazilky z nás ale asi nejsou nadšené, letos jsme je jednou porazily a hrály jsme s nimi vždy velice vyrovnaně. Doufám, že jim zaškodíme i na domácí půdě. Budou mít v zádech fanoušky, ale na centrkurt už jsme zvyklé," řekla Hermannová.

Je nám líto, video expirovalo.
Sluková s Hermannovou si po postupu na OH štěstím pobrečely
Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články