Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
PLANEO CUP - Pohár mládeže FAČR 2024

Zaváhání Japonek jako extra motivace. Češky se mohou posunout do čela skupiny

Vývoj v ženském hokejovém turnaji napovídá, že by se české reprezentantky měly utkat o klíčové první místo ve skupině s Japonkami. Další krok mohou svěřenkyně trenéra Tomáše Paciny udělat proti Dánkám. Přímý přenos duelu Dánsko – Česko sledujte v pondělí od 9:40 na webu ctsport.cz.

Proč je prvenství v základní skupině B tak důležité? Zatímco z lepší výkonnostní skupiny A postoupí všechny celky do čtvrtfinále, z té horší půjdou dál jen tři nejlepší týmy. A ačkoli Češky reálně sahají po postupu už po dvou zápasech, nejvýhodnější bude pro vyřazovací boje první pozice.

Druhý a třetí tým z "béčka" totiž čeká na úvod play-off s největší pravděpodobností elitní zámořské duo Kanada a Spojené státy. Naopak vítězky půjdou na třetí celek z "áčka" a pro čtvrtfinále tedy půjde o mnohem schůdnější soupeřky.

Češky navíc mohou proti Dánkám využít japonské ztráty nejen k průběžnému posunu do čela tabulky, ale také k lepší výchozí pozici před vzájemným soubojem. Pokud reprezentantky vyhrají v duelu s Dánskem za tři body, bude jim v posledním utkání s Japonskem stačit i porážka v prodloužení nebo na nájezdy.

První nutností je však uspět proti Dánsku, které zatím ale neprožívá povedený turnaj. Skandinávky nestačily ani na jednoho z asijských zástupců – s Čínou prohrály 1:3 a s Japonskem dokonce 2:6. Češky naproti tomu potvrzují zlepšenou výkonnost z poslední doby a po úvodním triumfu 3:1 nad domácí reprezentací zvládly stejným výsledkem i souboj se Švédkami.

České hráčky sice z velké převahy v první třetině proti Seveřankám vytěžily jen jednu branku, o to víc si ale cenily výhru. "Hlavní jsou dvě vítězství. Je potřeba pracovat na detailech hry, hlavně koncovce. Trochu i na nervozitě, nepanikařit. Jsou tam momenty, kdy můžeme být lepší," uvedla Tereza Vanišová, autorka dvou branek.

"Jsme velká parta, držíme při sobě. Trenér nám navíc přinesl nový náhled na hokej, to je druhá důležitá věc. Přinesl nám nový systém hry, a jak se snažíme na sobě pracovat a udržovat se. I když to nejde, jsme v pohodě hlavou a pořád věříme. Hrát pod pěti kruhy je něco, o čem každá z nás snila. Tlak cítíme a máme to v hlavách, ale po prvním zápase to dost opadlo," řekla brankářka Klára Peslarová.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články