Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Série proher se nezastavila ani v Pekingu. Češi na úvod nečekaně prohráli s Dány

Od vypadnutí z mistrovství světa čekají čeští hokejisté na jakoukoliv výhru a nic na tom nezměnil ani vstup do olympijského turnaje. Svěřenci Filipa Pešána nečekaně prohráli s Dánskem 1:2.

Seveřané zápas skupiny B rozhodli už v první třetině, v níž sice prohráli 4:17 na střely, ale na góly ji ovládli 2:0, což jim nakonec stačilo, jelikož jedninou branku Čechů dal ve 24. minutě kapitán Roman Červenka. Hrdinou utkání byl brankář Sebastian Dahm, který si připsal 39 úspěšných zákroků.

Dánsko porazilo český tým v jedenáctém vzájemném zápase v historii potřetí, poprvé ale v základní hrací době. Další dva úspěchy si Seveřané připsali po samostatných nájezdech.

Český tým začal aktivně, do první výraznější šance se ale dostal Storm. Brankáře Hrubce však nepřekonal. V 5. minutě mohl otevřít skóre Sedlák, jeho pokus se odrazil od tyčky.

Obraz hry se neměnil, v polovině první třetiny byl poměr střel 11:2 ve prospěch Česka, jenže gólově se jako první prosadili Dánové. Za zády Hrubce skončila ve 12. minutě Sobotkou nechtěně tečovaná střela Markuse Lauridsena.

Útočník Sparty si poté vynutil faul, Češi ale hráli přesilovku špatně a vše vyvrcholilo faulem Jeřábka na unikajícího Russella, po kterém rozhodčí nařídili trestné střílení. Nielsen z něj jistě překonal Hrubce a Dánsko vedlo 2:0.

Na začátku druhé třetiny se snažil individuální akcí snížit Kovář, přes dánskou obranu ale nedokázal ideálně zakončit. Český gólový účet na turnaji otevřel až ve 24. minutě kapitán Červenka, který trefil přesně pravý horní roh Dahmovy branky. Vyrovnat mohl v signalizované početní výhodě Krejčí, brankáře Klagenfurtu ale nepřekonal. V polovině utkání se neprosadil ani Sklenička.

Český tým poté bez větších problémů přežil první oslabení a v úvodu závěrečné dvacetiminutovky mohl vyrovnat Kovář, ani tentokrát se ale neprosadil. Na druhé straně po zaváhání v obraně dopadl stejně Boedker.

Seveřané poté přestáli i třetí oslabení a v 53. minutě je mohl přiblížit výhře Nielsen, Hrubec jej ale v samostatném nájezdu vychytal. Jeho spoluhráči již vyrovnat nedokázali, i když v power play trefil Kundrátek tyč.

Druhé utkání čeká svěřence trenéra Filipa Pešána v pátek se Švýcarskem.

ČR - Dánsko 1:2 (0:2, 1:0, 0:0)

Branky a nahrávky: 24. Červenka (Jan Kovář) - 12. M. Lauridsen, 18. Nielsen z tr. střílení. Rozhodčí: Gouin (Kan.), Tscherring (Švýc.) - Lundrgren (Švéd.), Nikulainen (Fin.). Vyloučení: 1:3. Bez využití. Diváci: 891.

ČR: Hrubec - Kundrátek, Šulák, Jeřábek, Sklenička, Knot, Klok - Hyka, Krejčí, Sedlák - M. Stránský, Jan Kovář, Červenka - Řepík, Sobotka, Lenc - Frolík, T. Zohorna, H. Zohorna. Trenér: Filip Pešán.

Dánsko: Dahm - O. Lauridsen, Jensen Aabo, Lassen, M. Lauridsen, Larsen, Nicholas Jensen, Kristensen - Nicklas Jensen, Nielsen, Boedker - Russell, Regin, Storm - Meyer, Madsen, Bau - Poulsen, Jakobsen, Aagaard. Trenér: Heinz Ehlers.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články