Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Velký nedělní souhrn: Biatlonistům se vůbec nevedlo, Krýzl zajel do dvacítky

Těžké chvíle zažili dnes sportovci kvůli nepříznivým podmínkám. Natrápili se zejména biatlonisté, nejlepší z české reprezentace byla 28. Markéta Davidová. Kryštof Krýzl zajel druhé kolo obřího slalomu na jistotu a po výpadku mnoha soupeřů se posunul na 19. příčku. Běžci na lyžích útočili na umístění v desítce, nakonec doběhli dvanáctí. Hokejisté se v kvalifikaci do vyřazovací části turnaje znovu setkají se Švýcary.

Biatlon

V suverénní jízdu za zlatem se proměnil stíhací závod biatlonistek. Marte Olsbuová Roiselandová nenechala žádnou ze soupeřek ani se přiblížit a zvítězila s náskokem více než minuty a půl na druhou Elviru Öbergovou. Norka má z Pekingu už čtyři medaile, z toho tři zlaté.

Pro bronz si v posledním kole dojela Tiril Eckhoffová, která na trati předjela krajanku Ingrid Tandrevoldovou. Ta po dojetí do cíle zkolabovala. Podle norského týmového lékaře nešlo u Tandrevoldové o žádný závažný zdravotní problém: "Na posledním stoupání jí naprosto došly síly a stěží se dostala do cíle. Když dojela, přemohl ji smutek a lítost, protože přišla o medaili."

Češky do závodu vyrážely se značnými ztrátami a polepšit se dokázala jen Markéta Davidová, která se i přes čtyři chyby na střelnici posunula ze 41. na 28. místo. Lucie Charvátová si závod odstřelila třemi chybami vleže, naopak vestoje se jí zadařilo a po bilanci 0+1 doběhla 34. Jen o místo za ní protnula pásku Jessica Jislová. 

Je nám líto, video expirovalo.
Ohlasy českých biatlonistek po stíhacím závodě

Stíhačku mužů opanoval po fantastickém střeleckém představení Quentin Fillon Maillet. Francouz v silných poryvech větru odstřílel čistý závod a na Hrách má zatím dvě zlaté a dvě stříbrné medaile. 

O jednu příčku na stříbro si polepšil s jednou chybou Tarjei Bö, naopak jeho bratr Johannes měl velkou smůlu na podmínky a z prvního místa po sprintu se se sedmi chybami propadl na pátou pozici. Bronzovou medaili uhájil před Lucasem Hoferem Eduard Latypov.

Michal Krčmář po druhé položce figuroval dokonce v první desítce, ale na střelbách vestoje nasbíral čtyři a dvě chyby, což ve výsledku stačilo na 34. místo. I tak byl z Čechů nejlepší, Mikuláš Karlík, Jakub Štvrtecký a Adam Václavík doběhli v páté desítce.

"V Soči byly náročné kopcovité tratě a v Pchjongčchangu ze začátku mrazy. Ale tady to je prověrka, fakt těžká olympiáda. Je to vidět i na rozdílech, které jsou markantnější, než kdy jindy," nechal se slyšet Krčmář.

Je nám líto, video expirovalo.
Ohlasy českých biatlonistů po stíhacím závodě

Běžecké lyžování

Tratě v Čang-ťia-kchou byly náročné i za ideálních podmínek, v opravdovou zkoušku se ale proměnily s nánosy čerstvého sněhu. Štafeta Ruského olympijského výboru ve složení Alexej Červotkin, Alexander Bolšunov, Denis Spicov a Sergej Usťugov se utrhla hned na prvním úseku a svůj náskok postupně dostala na více než minutu v cíli.

To o druhou příčku se svedl napínavý boj, když ještě do posledního úseku společně vjížděli Norové, Švédové a Francouzi. Johannes Klaebo se chvíli ještě pokoušel dohnat Usťugova, nakonec byla ale rád za stříbrné medaile před skvěle finišujícím Morisem Manificatem.

Česká čtveřice bojovala o první desítku ještě po třech úsecích. Finišmanovi Janu Pechouškovi ale v polovině posledního okruhu odešly nohy a dojel dvanáctý, jako poslední z těch, kteří se dostali do cíle. "Přestal jsem dýchat a byl jsem rád, že jsem dojel do cíle," líčil Pechoušek.

Alpské lyžování

Lídr Světového poháru Marco Odermatt si ve své nejlepší disciplíně spravil chuť. Švýcar vedl už po prvním kole obřího slalomu a ve druhém nakonec jeho výkon těsně stačil na druhého Žana Kranjece. Slovinec předvedl bezkonkurenčně nejlepší druhou jízdu a stříbrnou medailí vylepšil své čtvrté místo z Pchjongčchangu. Bronzový byl Mathieu Faivre z Francie.

Do závodu vystartovali dva čeští lyžaři, Jan Zabystřan ale nedojel do cíle prvního kola. Kryštof Krýzl byl šestadvacátý a ve druhém kole se posunul na 19. místo. Pomohl mu i fakt, že v nahrabaném sněhu a špatné viditelnosti řada lyžařů z trati vypadla.

"Vím, že jsem schopen jezdit rychle. Když to odšpuntuju a podmínky mi trošku sednou, tak vím, že rychlost tam je a můžu pomýšlet na dobrý umístění. Chtěl jsem být do patnáctýho místa, ale konzistence mých výkonů není taková. Ani dneska to nesedlo. Ale devatenáctý místo, kdyby mi to někdo řekl třeba dva roky zpátky, tak bych to bral všema deseti," řekl Krýzl.

Druhý trénink žen na úterní sjezd byl kvůli hustému sněžení zrušen, další možnost odzkoušet olympijský svah budou mít lyžařky včetně Ester Ledecké v pondělí.

Je nám líto, video expirovalo.
Ohlasy Krýzla a Zabystřana po obřím slalomu

Hokej

Do vyřazovacích bojů půjdou z prvního místa hokejisté USA, kteří si dnes poradili s Německem 3:2 a získali plný počet bodů ze skupinové fáze. Český tým jako nejlepší celek na třetím místě půjde dle očekávání do dalšího souboje se Švýcarskem.

Finové v zápase o první místo ve skupině C vydřeli výhru se Švédskem 4:3 v prodloužení. Slovensko po dvou prohrách uzmulo výsledkem 5:2 tři body proti Lotyšsku. Domácí Čína padla s Kanadou 0:5.

Rychlobruslení

Na pětistovce žen se představila i Nikola Zdráhalová. Česká rychlobruslařka prohrála svou rozjížďku s Norkou Martine Ripsrudovou a čas 39,18 jí stačil na 25. místo. Zvítězila Američanka Erin Jacksonová před Miho Takagiovou z Japonska.

Jacksonová potvrdila roli největší favoritky, za možnost bojovat o zlato ale musela děkovat své týmové kolegyni Brittany Boweové. Ta se vzdala svého místa v závodě ve prospěch mladší kolegyně, které po pádu nevyšla domácí kvalifikace. Boweová se nakonec na 500 metrů nominovala také po přerozdělování volných míst a skončila šestnáctá.

Je nám líto, video expirovalo.
Zdráhalová: Sprinterka ze mě asi nebude

Short track

Nizozemská rychlobruslařka na krátké dráze Suzanne Schultingová vybojovala jako finišmanka štafety na 3000 metrů druhou zlatou olympijskou medaili na letošních Hrách. Týmový závod s ní ovládly Selma Poutsmaová, Xandra Velzeboerová a Yara van Kerkhofová. Na nejkratší mužské trati 500 metrů byl nejrychlejší Shaoang Liu z Maďarska, který zlato přidal ke dvěma bronzům.

Třiadvacetiletý Shaoang Liu se dočkal nejcennějšího kovu po třetích místech na dvojnásobné trati a ve smíšené štafetě. Ve finálové jízdě za sebou nechal Konstantina Ivlijeva z Ruska, třetí skončil Kanaďan Steven Dubois. Pod pěti kruhy získal Shaoang Liu první zlato v individuální disciplíně, v Pchjongčchangu byl členem zlaté štafety.


Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články