Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Liga mistrů UEFA

Fillon Maillet předvedl střelecké mistrovství, čeští biatlonisté do něj měli daleko

Po zlatu z vytrvalostního závodu je Quentin Fillon Maillet olympijským šampionem i ve stíhačce. I přes velmi složité podmínky předvedl stoprocentní střelecký výkon a pro titul si dojel s téměř půlminutovým polštářem. Českým biatlonistům se při mixu hustého sněžení a větru střelecky vůbec nedařilo. Nejlepší Michal Krčmář byl se sedmi chybami 34., což znamenalo pohoršení o osmnáct míst.

Druhý ve sprintu Fillon Maillet si připsal druhý olympijský triumf v kariéře a navázal na krajana Martina Fourcadea, který stíhací závod ovládl na předchozích olympiádách v Pchjongčchangu a Soči. Skokanem dne se stal Felix Leitner z Rakouska, který se ze 46. místa na startu posunul na desátou příčku.

Johannes Bö i přes husté chumelení a točivý vítr zvládl v pravidelném rytmu úvodní položku, kterou si pohlídal i Fillon Maillet, jenž ztrácel více než čtyřicet vteřin. Na třetí místo poskočil závodník Ruského olympijského výboru Eduard Latypov.

Možnost velkého stáhnutí v závodu na 12,5 km měl Francouz u druhé ležky, když Johannes Bö dvakrát chyboval.

Jenže Fillon Maillet se musel potýkat s problémy se zásobníkem u malorážky, i tak činil rozestup osmnáct vteřin, když se poté střelecky rozhodit nenechal. Třetí místo si hlídal Latypov, jehož stíhal Tarjei Bö.

Poryvy větru neustávaly, stíhačka se začala zamotávat. 450 metrů navíc stálo Johannese Bö první místo, jehož po stojce předstihli čistý Fillon Maillet i Latypov. A než stačil Nor dokončit okruhy, předjeli ho také Ital Lukas Hofer i bratr Tarjei. Ztráta rázem činila necelou minutu.

Quentin Fillon Maillet
zdroj: ČTK/AP

V souboji o zlato se lépe dařilo Fillonu Mailletovi. Čtvrtá nula znamenala jasné vedení a pohodlný náskok. O stříbro se strhla velká tahanice, ale Tarjei Bö před sebe Latypova nepustil, byť mu Hofer velmi šlapal na paty.

Ve sprintu šestnáctý Krčmář zahájil střelbu první nepřesnou ranou a stav s tímto počinkem i opouštěl. Trestné kolo čekalo také Mikuláše Karlíka. Minul rovněž Adam Václavík, jehož přeskočil čistý Jakub Štvrtecký.

Krčmář byl po pěti vybílených terčích z ležky průběžně jedenáctý, trojí zmýlení ale stálo eventuální posun Karlíka, stejně jako Štvrteckého. Václavík zamířil na jeden trestný okruh.

Adam Václavík
zdroj: ČTK/AP

Česká jednička Krčmář položku vestoje pokazil. Přečkával, a když vystřelil, hned čtyřikrát náboj skončil mimo. Výrazně chybovali i jeho tři týmoví kolegové.

Výsledný účet činil sedm okruhů pro Krčmáře a 34. místo (při 27. nejlepším běhu). Karlík byl s osmi netrefenými terči na 42. příčce, Václavík (+6) čtyřiačtyřicátý, Štvrtecký (+7) ještě o tři místa níže.

V úterý čeká biatlonisty olympijská štafeta, budou mít tedy o den volna méně než ženy. Program v Číně závodníkům zakončí páteční masák.

Výsledky stíhačky biatlonistů:

1. Fillon Maillet (Fr.) 39:07,5 min. (0 tr. okruhů), 2. T. Bö (Nor.) -28,6 (1), 3. Latypov (Rus.) -35,3 (1), 4. Hofer (It.) -51,1 (0), 5. J.T. Bö (Nor.) -2:13,7 (7), 6. Rees (Něm.) -2:30,2 (1), 7. Desthieux (Fr.) -2:47,2 (3), 8. Samuelsson (Švéd.) -3:02,7 (5), 9. Jacquelin (Fr.) -3:06,2 (6), 10. Leitner (Rak.) -3:08,8 (1), ...34. Krčmář -4:59,4 (7), 42. Karlík -6:31,3 (8), 44. Václavík -6:33,7 (6), 48. Štvrtecký (všichni ČR) -7:24,6 (7).

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články