Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Obří slalom v těžkých podmínkách ovládl Odermatt, Krýzl poskočil do dvacítky

V náročném počasí a na těžké trati si mohl po dojezdu hlasitě zařvat radostí. Švýcar Marco Odermatt zvládl pod tlakem druhé kolo obřího slalomu a nakonec triumfoval před Žanem Kranjecem ze Slovinska o 19 setin sekundy, třetí byl Mathieu Faivre z Francie. Kryštof Krýzl si polepšil z 26. místa na 19. příčku, na vítěze ztratil přes šest sekund. Jan Zabystřan se s těžkými podmínkami nevypořádal a nedokončil první kolo.

Čtyřiadvacetiletý Odermatt, jenž marně útočil na medaili ve sjezdu a super-G, potvrdil pozici nejlepšího muže hodnocení obřího slalomu v této sezoně. Celkový lídr Světového poháru vedl už po úvodním kole a v součtu časů porazil o 19 setin sekundy Slovince Žana Kranjece, který se na stupně vítězů posunul z průběžné osmé pozice. Bronz získal úřadující mistr světa Mathieu Faivre z Francie.

"Ve druhém kole jsem riskoval všechno, protože jsem nechtěl jen tak nějakou medaili, chtěl jsem zlato. Je to těžké, protože můžete všechno ztratit, ale dneska se mi to vyplatilo. Vlastně jsem o tom nikdy ani nesnil, ale teď je to jako sen," radoval se Odermatt. "Byl to náročný den, kvůli podmínkám i dlouhému čekání mezi koly. Bylo to více než pět hodin, takže spousta času, kdy se mi všechno možné honilo v hlavě a bylo těžké zůstat soustředěný. Pár minut jsem se i snažil spát," popsal čekání na odložený start druhého kola.

Kranjec se ke stříbru posunul nejrychlejším časem druhého kola. "Ještě jsem to úplně nepobral. Po prvním kole jsem si myslel, že to je konec, že už nemám šanci. Ale druhá jízda byla vážně dobrá. Je to neuvěřitelné," řekl nevěřícně Kranjec, jenž si spravil chuť po nepopulárním čtvrtém místě z Pchjongčchangu.

Pětatřicetiletý Krýzl zajel v prvním kole šestadvacátý čas. V cíli druhé jízdy byl průběžně druhý, ale následně se i díky výpadkům soupeřů posunul do elitní dvacítky. Při čtvrté olympijské účasti pražský rodák překonal v obřím slalomu svůj nejlepší výsledek pod pěti kruhy, jímž bylo 23. místo z Vancouveru 2010. Na Odermatta ztratil 6,21 sekundy. Pětadvacátý muž ze super-G Zabystřan napodobil vypadnutí z kombinačního slalomu.

"Vím, že jsem schopen jezdit rychle. Když to odšpuntuju a podmínky mi trošku sednou, tak vím, že rychlost tam je a můžu pomýšlet na dobrý umístění. Chtěl jsem být do patnáctýho místa, ale konzistence mých výkonů není taková. Ani dneska to nesedlo. Ale devatenáctý místo, kdyby mi to někdo řekl třeba dva roky zpátky, tak bych to bral všema deseti," řekl Krýzl.

Odermatt na své první olympijské hry dorazil jako adept na zisk tří medailí, ale v pondělním sjezdu byl sedmý a o den později nedokončil super-G. V sezoně Světového poháru vyhrál čtyři obří slalomy z pěti a v této disciplíně už pozici favorita potvrdil.

V hustém sněžení a za špatné viditelnosti zajel Švýcar navzdory chybě v 1. kole nejrychlejší čas, nicméně vedl pouze o čtyři setiny před Rakušanem Stefanem Brennsteinerem. Navíc ještě pátý Francouz Thibaut Favrot na něj ztrácel necelé dvě desetiny sekundy.

Hvězdou druhého kola byl čtvrtý muž z Pchjongčchangu Kranjec, jenž byl nejrychlejší a málem napodobil Slovenku Petru Vlhovou, která si dojela pro zlato ve slalomu po osmém místě z prvního kola. Odermatt sice o velkou část z náskoku 78 setin na Kranjece z úvodního kola přišel, ale zlato si vzít nenechal.

Bronzový Faivre ztratil na vítěze už 1,34 sekundy. Brennsteiner i průběžně čtvrtý Henrik Kristoffersen z Norska, jenž obhajoval stříbro z Pchjongčchangu, druhou jízdu nedokončili.

První kolo se v Jen-čchingu jelo v husté chumelenici a na trati, kterou lemovaly sněhové závěje. To přinášelo bizarní scény, kdy například pořadatelé marně hledali vypnutou lyži závodníka, jenž vypadl, aby mohli pustit další na trať. Hlubokým sněhem se lyžaři doslova brodili i v cílovém prostoru.

Kvůli úpravě trati byl posunut o hodinu a čtvrt start finálového kola, jež se jelo v lepších podmínkách. Závod dokončilo pouze 46 z 87 startujících. Obří slalom jako již tradičně přitáhl účast závodníků z lyžařsky rozvojových zemí. Jako poslední byl klasifikován Benjamin Alexander z Jamajky s více než minutovým odstupem za Odermattem. Zhruba půl minuty na vítěze ztratili lyžaři z Indie, Saúdské Arábie, Portorika či Eritreje.

Sjezdové lyžování:

Muži - obří slalom: 1. Odermatt (Švýc.) 2:09,35 min. (1:02,93+1:06,42), 2. Kranjec (Slovin.) -0,19 (1:03,71+1:05,83), 3. Faivre (Fr.) -1,34 (1:03,01+1:07,68), 4. Radamus (USA) -1,60 (1:03,79+1:07,16), 5. Favrot -1,69 (1:03,12+1:07,16) a Pinturault (oba Fr.) -1,69 (1:03,99+1:07,05), 7. Caviezel (Švýc.) -1,85 (1:03,90+1:07,30), 8. Kristoffersen (Nor.) -1,90 (1:03,05+1:08,20), 9. Verdu (And.) -1,93 (1:04,48+1:06,80), 10. Zubčič (Chorv.) -2,74 (1:04,69+1:07,40), ...19. Krýzl -6,21 (1:07,29+1:08,27), Zabystřan (oba ČR) nedokončil 1. kolo.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články