Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklistika ČR 2024

Fantastická Roeiselandová diktovala, po sprintu má zlato i ze stíhačky

Norka Marte Olsbuová Roeiselandová v Číně válí. Na olympijských hrách ukořistila už třetí individuální medaili. Po bronzu ve vytrvalostním závodu navázala nejcennějším kovem na zlato ze sprintu. V cíli měla na druhou Švédku Elviru Öbergovou obrovský náskok více než minutu a půl. Markéta Davidová si polepšila o třináct míst a skončila jako nejlepší Češka osmadvacátá.

Úvod závodu na 10 kilometrů se z českého pohledu povedl pouze Jessice Jislové, která uháněla dál bez ztráty kytičky.

Naopak chybovaly Davidová, Lucie Charvátová i Tereza Voborníková – ta rovnou čtyřikrát. Po druhé položce musela na trestné kolo už i Jislová, Češky zapisovaly minely dál.

Výsledný účet činil čtyři chyby pro Davidovou, stejně tak pro Charvátovou, která nakonec skončila 34., Jislová o příčku za ní s dvěma chybami. Voborníková byla kolo před koncem dostižena s účtem sedmi minel.

"Opravdu to byl jeden z nejtěžších závodů letos. Se střelbou moc spokojená nejsem, sice jedničky, ale je jich moc. A na trati jsme dělala, co jsem mohla, jako vždycky," řekla Davidová. "Na trati to pro mě bylo hrozně nepříjemný. Ani to víc hodnotit nechci," dodala Jislová.

Olsbuová Roeiselandová splnila povinnost a po první položce držela půlminutový náskok, uspěla i při druhé ležce. Po chybě Švédky Elviry Öbergové se na druhé místo v polovině závodu zařadila Italka Dorothea Wiererová.

V hustém sněžení se Norka na první položce vestoje jednou netrefila, mohutný časový polštář ji ale na trestném kole dovoloval kroužit.

Marte Olsbuová Röiselandová
zdroj: ČTK/AP

Wiererovou čekalo s Öbergovou rovnou tři sta metrů, čehož pro průběžné třetí místo využila lépe střílející Lisa Theresa Hauserová z Rakouska.

Roeiselandová následně zůstala pouze u jedné chyby a s nulou z poslední položky pelášila za dalším olympijským titulem. O zbylá dvě místa byla ale velká tlačenice.

Ze svého druhého stříbra se mohla po tahanici s Norkou Ingrid Tandrevoldovou radovat Elvira Öbergová.

Norka úplně vytuhla a v cíli, kam dojela jen silou vůle, zkolabovala. Organizátoři ji museli do útrob národního biatlonového areálu odnášet. Bronz tak brala její týmová kolegyně Tiril Eckhoffová.

Podle norského týmového lékaře nešlo u Tandrevoldové o žádný závažný zdravotní problém. "Na posledním stoupání jí naprosto došly síly a stěží se dostala do cíle. Když dojela, přemohl ji smutek a lítost, protože přišla o medaili. Byla úplně vyčerpaná, ale ne v bezvědomí. Říkala jen: 'Všechno jsem pokazila'," popsal.

Roeiselandová, která má zlato i ze smíšené štafety, je teprve druhou biatlonistkou v historii Her, která dokázala ve stíhacím závodu navázat na sprinterský triumf. Tou první byla v Pchjongčchangu fenomenální Němka Laura Dahlmeierová.

Biatlonistky teď čekají dva dny volna, ve středu přijde na řadu očekávaná štafeta. Do ní by měly nastoupit Davidová, Jislová a Charvátová. O čtvrté člence se teprve rozhodne. Program biatlonu na letošních OH zakončí hromadný start, v němž má z Češek účast jistou Davidová.

Výsledky stíhačky biatlonistek:

1. Röiselandová (Nor.) 34:46,9 (1 tr. okruh), 2. E. Öbergová (Švéd.) -1:36,5 (3), 3. Eckhoffová (Nor.) -1:48,7 (3), 4. Solová (Běl.) -1:58,9 (3), 5. Perssonová (Švéd.) -2:07,2 (2), 6. Wiererová (It.) -2:09,1 (3), 7. Hauserová (Rak.) -2:09,8 (2), 8. Simonová (Fr.) -2:18,3 (2), 9. Hojniszová-Staregová (Pol.) -2:28,8 (2), 10. P. Fialková (SR) -2:38,8 (2), ...28. Davidová -4:02,9 (4), 34. Charvátová -4:56,3 (4), 35. Jislová -5:07,6 (2), Voborníková (všechny ČR) dostižena o kolo.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články