Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Legendární White se loučil v slzách čtvrtým místem, U-rampu vyhrál Hirano

Poslední olympijský závod veleúspěšné kariéry v zisk medaile nepřetavil. Legendární Američan Shaun White obsadil v Pekingu čtvrté místo a po dojezdu se neubránil slzám. Z vítězství se radoval Japonec Ajumu Hirano a při třetí účasti na Hrách se po dvou stříbrech dočkal prvního zlata. O další pozice na bedně se podělili Scotty James z Austrálie a Švýcar Jan Scherrer.

Třiadvacetiletý Hirano získal stříbro při své olympijské premiéře v roce 2014 v Soči i před čtyřmi lety v Pchjongčchangu. Také v Pekingu to dlouho vypadalo, že se bude muset opět spokojit s druhým místem, ale skvělou závěrečnou jízdou zaútočil na zlato.

V U-rampě totiž předvedl úchvatný triple cork. Trik, který poprvé skočil teprve v prosinci, a za jízdu získal 96 bodů. "Pracoval jsem na splnění svého snu a tohle je ono," řekl Hirano. Do té doby vedoucí trojnásobný mistr světa James už na jeho představení nedokázal odpovědět.

Pětatřicetiletý obhájce zlata White vyšel při olympijské rozlučce stejně jako před osmi lety v Soči naprázdno. Trojnásobného šampiona z U-rampy z let 2006, 2010 a 2018 od medaile dělilo 2,25 bodu. "Bylo to mimořádně emocionální, ale nechci brečet. Přál bych si, abych zajel lépe, ale udělal jsem, co jsem mohl. Jsem pyšný," komentoval dojatý White.

Ocenil zejména jízdu nového olympijského šampiona, jehož triky podle Američana posouvají sport na vyšší úroveň. "Je úžasné vidět novou generaci. Nejsem po dnešku smutný. Je to o odkazu a kariéře, kterou za sebou nechávám," dodal se slzami v očích.

Snowboarding:

Muži - U-rampa: 1. A. Hirano (Jap.) 96,00, 2. James (Austr.) 92,50, 3. Scherrer (Švýc.) 87,25, 4. White 85,00, 5. Gold (oba USA) 81,75, 6. Guseli (Austr.) 79,75, 7. Josey (USA) 79,50, 8. Höflich (Něm.) 76,00, 9. K. Hirano 75,50, 10. Tocuka (oba Jap.) 69,75.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články