Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Finové udělili lekci Slovákům, hattrick nasázel Manninen. Švédové nezaváhali s Lotyši

Jeden z největších favoritů olympijského turnaje se rozjížděl sice pozvolna, ale poté naplno. Finové jasně přehráli Slováky 6:2. Hattrick z celku Suomi nasázel rychlík Sakari Manninen, dvakrát přesně zacílil Miro Aaltonen, na druhé straně dal dva góly talentovaný Juraj Slafkovský. Těsné vítězství, ale očekáváné zaznamenali na úvod turnaje Švédové, když přehráli Lotyšsko 3:2. Tre kronor vedli 3:0, dvěma góly se pod jejich výhru podepsal Lucas Wallmark.

"Dnes se nám vážně dařilo v útoku. Za šest vstřelených gólů musíme být šťastní," řekl Manninen, jehož tým přitom prohrál se Slováky na střely mezi tyčky 30:33.

"Měli jsme nějaké šance a dokázali jsme je proměnit. Dobře nám zachytal gólman, dobře jsme odehráli oslabení, ale i přesto tam byly nějaké věci, které bychom mohli zlepšit," uvedl Manninen.

Slovenský tým vstoupil do zápasu více než slibně. Hned v úvodních sekundách se prosadil do zakončení Hrivík, jenž bekhendem poslal puk zblízka vedle branky. Na druhé straně skončila teč Pakarinena na brankové konstrukci.

Do vedení ale šli Slováci. Po nevyužité příležitosti Rosandiče přišla akce Romana, kterou dorážkou zblízka završil Slafkovský poté, co dokázal z hrany brankoviště překonat gólmana Säteriho.

Finové se rozjížděli pomalu, ale o to efektivnější a nebezpečnější byli ve druhé polovině úvodního dějství. V 11. minutě se po rychlých přihrávkách dostal do sóla proti brankáři Konrádovi Manninen a otevřel svůj střelecký účet.

Následovala početní výhoda Seveřanů, v níž Lehtonen napálil pravou tyčku, ještě ve stejné přesilovce se ale po krásné kombinaci prosadil Pesonen.

Na začátku 17. minuty měli Slováci k dispozici 113 sekund přesilovky pět na tři, jenže nic moc vymyslet nedokázali a soupeř se bez větších potíží ubránil.

Naopak už 18 sekund poté, co byli Finové znovu v pěti, dokonal obrat po přečíslení dvou na jednoho Aaltonen. Ze šesti střel mezi tyčky v první třetině dali Finové tři góly.

Ve druhé části nejprve minul Aaltonen. Potom pálil v přesilovce nebezpečně Pospíšil, ale stavem pohnul znovu až Manninen, který ve 30. minutě vyzrál v souboji tváří v tvář opět na oporu extraligového týmu Olomouce Konráda.

Zpátky na dostřel dvou branek vrátil Slováky Slafkovský, když si vybruslil od zadního hrazení na kruh a trefil přesně na zadní tyčku.

"Je pozitivní, že jsem dal dva góly, ale důležitější je skutečnost, že jsme nevyhráli. A z toho je třeba se poučit. Musíme se poučit z chyb, které jsme udělali, aby to zítra proti Švédům bylo lepší," prohlásil Slafkovský.

Jméno slovenského talentu se očekává hodně vysoko na letošním draftu NHL. V 17 letech se na olympijském turnaji zapsal mezi střelce naposledy v Sarajevu 1984 Američan Ed Olczyk.

Jenže hned zkraje třetí třetiny chyboval Čerešňák a už po 16 sekundách zkompletoval hattrick Manninen. Naděje Slováků na obrat vzaly za své. Tím spíš, když pak nevyužili dvě přesilovky v krátkém sledu.

Finové si naopak v početní výhodě vedli na výbornou a jejich výhru zpečetil v končící 55. minutě Aaltonen. Vatanen pak ještě trefil tyčku.

"Když jsme se dostali do útočného pásma, dokázali jsme tam držet puk a dostat se ke střelám. Dva góly dal náš mladý hráč. Ohledně řady věcí mám dobrý pocit, ale ve spoustě dalších už zdaleka tak dobrý není," řekl kanadský kouč slovenského týmu Craig Ramsay.

"My jsme vyhráli první zápas tady, za což jsme šťastní. Dali jsme šest gólů, hráli dobře v přesilovkách i v oslabeních a velmi dobře nám chytal gólman, ale nemyslím si, že to byl zápas na výsledek 6:2. Slováci hráli dobře a ne vždy řeknou čísla celý příběh," připustil trenér vítězů Jukka Jalonen, jenž na posledních dvou MS dovedl Finy ke zlatu a stříbru.

Skupina C: Finsko - Slovensko 6:2 (3:1, 1:1, 2:0)

Branky a nahrávky: 11. S. Manninen (Hartikainen, Pokka), 15. H. Pesonen (M. Aaltonen, V. Filppula), 19. M. Aaltonen (Joonas Nättinen), 30. S. Manninen (Markus Granlund, M. Lehtonen), 41. S. Manninen (Hartikainen), 55. M. Aaltonen (Ojamäki, Vatanen) - 6. Slafkovský (Miloš Roman), 32. Slafkovský (Čerešňák, Regenda). Rozhodčí: Romasko (Rus.), Reneau - Oliver (oba USA), Obwegeser (Švýc.). Vyloučení: 5:3. Využití: 2:0. Diváci: 929.

Finsko: Säteri - M. Lehtonen, Hietanen, Lindbohm, Vatanen, Friman, Kemiläinen, Pokka, Ohtamaa - Markus Granlund, S. Manninen, Hartikainen - Pakarinen, V. Filppula, H. Pesonen - M. Aaltonen, Joonas Nättinen, Ojamäki - L. Komarov, Björninen, Mäenalanen. Trenér: Jukka Jalonen.

Slovensko: Konrád - Čerešňák, Čajkovský, Nemec, Marinčin, Kňažko, Gernát, Rosandič - Jurčo, Hrivík, Cehlárik - Kelemen, L. Hudáček, K. Pospíšil - Daňo, Krištof, Holešinský - Slafkovský, Miloš Roman, Regenda - Zuzin. Trenér: Craig Ramsay.

Wallmark pomohl porazit Lotyše

Už po 21 vteřinách od úvodního vhazování se ve velké šanci objevil švédský kapitán Lander, jenže gólman Punnenovs se nenechal přehodit.

"Chtěli jsme do turnaje dobře vstoupit. Bylo velmi důležité zvítězit. Některé věci musíme změnit. Zejména ve třetí třetině jsme podle mě hráli až příliš pasivně," uvedl kapitán Švédů Anton Lander.

V polovině první třetiny se hráči Tre kronor prosadili. Holmberg přihrál zpoza branky a Wallmark pohotovou ranou z mezikruží otevřel skóre. Seveřané poté v závěru úvodního dějství hráli dvě po sobě jdoucí přesilovky, vedení z nich však nenavýšili.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Švédsko - Lotyšsko

Povedlo se jim to ale po 30 sekundách druhé části. Lander zachytil Punnenovsovo vyhození po hrazení a následně za něj dorazil střelu Bromého. Lotyšům se poté naskytla čtyřminutová početní výhoda, na snížení ale nedosáhli.

Druhé brance byl blízko Wallmark, jenže Punnenovs se včas přemístil a prostor u tyčky uzavřel. Ve 34. minutě se však útočník CSKA Moskva dočkal a znovu po zakončení z první, tentokrát v přesilové hře.

"Víme, že máme v týmu hráče, kteří dovedou dávat góly, i když možná nedisponujeme tolika ryzími střelci. Dneska se dvakrát prosadil Lucas, příště to snad bude někdo jiný," uvedl třiapadesátiletý švédský kouč Garpenlöv.

"Viděli jsme kvalitu Švédů. Pokud děláte chyby, rychle skórují. Proto musíte být ve střehu každou sekundu. Přesně tak padly jejich tři góly," konstatoval stejně starý lotyšský trenér Harijs Vitolinš.

Rovněž Lotyši využili v 37. minutě početní výhodu zásluhou Krastenbergse a o 10 minut později se po další zužitkované přesilovce přiblížili na rozdíl jediného gólu. Postaral se o to Jelisejevs, opět po asistencích kapitána Darzinše a Balinskise.

"Je dobře, že jsme se vrátili do utkání, dodá nám to sebevědomí do pátečního zápasu. Za stavu 0:3 jsem prohlásil, že nemáme co ztratit, pokračovali jsme ve fyzické hře. Řekli jsme si, že dáme gól a uvidíme, co se stane," podotkl Vitolinš.

Vzápětí mohl vyrovnat Dzierkals, jenže brankáře Larse Johannsona tváří v tvář nepřekonal. Dvojnásobní olympijští vítězové, kteří loni skončili na mistrovství světa devátí, čímž vyrovnali své nejhorší umístění na turnaji z roku 1937, však nejtěsnější náskok udrželi.

Krastenbergs v závěru zblízka přestřelil a dvě vteřiny před koncem se švédský gólman stačil bleskově přesunout proti Balinskisově ráně z voleje.

Druhé zápasy ve skupině odehrají oba týmy v pátek. Švédsko vyzve Slovensko a Lotyšsko se utká s Finskem.

Skupina C: Švédsko - Lotyšsko 3:2 (1:0, 2:1, 0:1)

Branky a nahrávky: 10. Wallmark (Holmberg, F. Olofsson), 21. Lander (Bromé, C. Klingberg), 34. Wallmark (Tömmernes, Pudas) - 37. Krastenbergs (Balinskis, L. Darzinš), 47. Jelisejevs (L. Darzinš, Balinskis). Rozhodčí: Fraňo (ČR), Vikman (Fin) - Hancock (USA), Šalagin (Rus.). Vyloučení: 4:5. Využití: 1:2. Diváci: 873.

Švédsko: Lars Johannson - Fantenberg, L. Bengtsson, Folin, Holm, Tömmernes, Pudas, Hultström - C. Klingberg, Lander, Bromé - F. Olofsson, Wallmark, Holmberg - Rydahl, Everberg, J. de La Rose - Krüger, Nordström, Linnus Johansson. Trenér: Johan Garpenlöv.

Lotyšsko: Punnenovs - Cibulskis, Freibergs, Mamčics, Jaks, Balinskis, Zile, Ozolš, Sejejs - Krastenbergs, Abols, Keninš - L. Darzinš, Daugavinš, D. Smirnovs - Jelisejevs, Meija, Batna - Rihards Bukarts, Dzierkals, Džerinš. Trenér: Harijs Vitolinš.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články