Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Kopec si snažím vizualizovat, uvedla před svým startem Dubovská

Ačkoliv si zatím může slalomářka Martina Dubovská trať v Jen-čchingu prohlížet jen zdálky, snaží se s kopci ztotožnit. Olympijský svah přirovnává k slovenské Jasné a finské Levi, dva své nejoblíbenější kopce. "Snažím se to připodobnit na kopce, které znám, dát si to do hlavy," uvedla. 

V Jasné často trénuje. Trávila tam čas i před odletem do Číny a simulovala možné podmínky olympijského závodu. "Kopec zatím vidím zdálky, ale je opravdu dost podobný jako v Jasné. Jenom zatáčka jde doprava, ne doleva, jak jsme trénovali," podotkla Dubovská.

Další pasáž sjezdovky v Jen-čchingu jí zase připomíná Levi. "Padákem a rovinkou dole," porovnávala oblíbené finské středisko, ve kterém se jí daří a na úvod olympijské sezony si v něm v listopadu vyjela šestým místem nejlepší výsledek ve slalomu Světového poháru.

Stejně jako sjezdaři či snowboardisté se i slalomářky snaží v Číně sžít s přemrzlým suchým sněhem. "Na volné lyžování je to lyžařské, ale v bránách je to jiné. Uděláte malý drift, přibrzdíte a setinky budou naskakovat, ani nevíte jak. Bude třeba jet čistě, lehce a rychle dolů."

Boj se sněhem

Přiznala, že zatím se sněhem trošku bojuje a trenér a zároveň servisman Andrej Prevuzňák ladí nastavení lyžařských bot i lyží. "Bude mít konzultaci se zástupci firmy. To je chlapská záležitost, moje role je lyžovat rychle, ale doufám, že bude materiál dobře vyladěný," řekla.

Po volnějším pondělí čeká Dubovskou v úterý poprvé volné ježdění na soutěžní sjezdovce. "Pak závod, balím a domů. Všechno tady běží rychle," řekla lyžařka. Na olympijských hrách je potřetí a v Soči 2014 i v Pchjongčchangu 2018 jela vedle slalomu i obří slalom, který ale v posledních sezonách v SP nejezdí. A stejné to bude i v Číně. "Soustředím se jenom na slalom," přikývla.

Olympiáda je jako vždy jiná než objíždění Světového poháru. "Tam jsme na hotelu s týmem, tady je hodně dalších sportovců a všichni stejně oblečení. Je to jiné a zajímavé," řekla. Hry v Pekingu jsou podle ní zcela odlišné od předchozích olympiád. "V koronadobě to tak je, předtím to bylo uvolněnější, teď striktní a všichni ve skafandru. Ale jsou milí a snaží se se vším pomoct," dodala.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články