Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Snowboardcrossařkám vládne Jacobellisová. Hopjáková si zlomila ruku a čeká ji převoz do ČR

Olympijský závod snowboardcrossařek vyhrála šestatřicetiletá Američanka Lindsey Jacobellisová. Na své páté olympiádě získala první zlatou medaili. Stříbro bere Francouzka Chloe Trespeuchová, pro bronz si dojela Meryeta Odineová z Kanady. V osmifinále nechyběla česká reprezentantka Vendula Hopjáková, která si však smolně zlomila ruku a z trati ji pořadatelé museli odvézt na kanadských saních.

Hopjáková, která v kvalifikaci zajela 23. čas, upadla v osmifinálové jízdě v boji o třetí místo s Kristinou Paulovou z Ruska. Pětadvacetiletá reprezentantka tvrdě dopadla na záda a udeřila se hlavou o zem.

Podle televizních záběrů byla při ošetření při vědomí. Z vyšetření se následně zjistilo, že se jedná o zlomeninu v oblastí horní končetiny. Český olympijský výbor se snaží zajistit její rychlý převoz z Pekingu do Česka.

Jacobellisová se prvního zlata dočkala 16 let po fiasku v Turíně, kde ji o vítězství připravil předposlední skok. Do té doby bezpečně vedla, jenže na předposledním skoku se pokusila o trik pro pobavení fanoušků a po pádu dojela druhá.

"Můžou o tom (lidé) mluvit, jak dlouho chtějí. Protože díky tomu jsem se stala člověkem, jakým jsem nyní. Díky tomu jsem byla stále hladová po úspěchu a bojovala jsem," přiznala Jacobellisová motivaci.

Dnes šestinásobná mistryně světa nic nepodcenila. Hned po startu se ujala vedení, které bez větších problémů udržela až do cíle. "Nebyla jsem si stoprocentně jistá, ale protože jsem nikoho kolem sebe periferně neviděla, věřila jsem, že jsem první. Byl to neuvěřitelný okamžik, vůbec mi to v té chvíli nepřišlo skutečné," popsala své pocity Jacobellisová, jež v Pekingu získala první zlatou medaili pro USA a stala se nejstarší americkou vítězkou v historii zimních Her.

Lindsey Jacobellisová
zdroj: ČTK/AP

Na cestě do čtyřčlenného finále vyhrála Jacobellisová všechny tři vyřazovací jízdy. "Cítila jsem se jako vítězka už po postupu do finále, protože každá z těch jízd byla těžká. Kvalita soupeřek je mnohem větší než před 16 lety," srovnávala.

Svou cestou od zatracení k triumfu chce Jacobellisová inspirovat mladé sportovkyně. "Chyby z minulosti vás nedefinují," vzkázala. "Když to dotáhnete takhle daleko, jste vítězi. Snažte se z každé zkušenosti poučit a vezměte si to s sebou do dalšího života," dodala.

Zranění Hopjákové podtrhlo smolné období českých reprezentantů ve snowboardcrossu. Největší hvězda Eva Samková, která má na kontě olympijské zlato a bronz, do Pekingu kvůli zlomenině obou kotníků neodcestovala.

Jana Kubičíka o závody pod pěti kruhy zase připravila naštípnutá holenní kost v kotníku při tréninku v Číně. A podobně dopadl i jeho náhradník Radek Houser, který měl po úterním příletu na OH pozitivní test na koronavirus.

Je nám líto, video expirovalo.
Český snowboardový zmar: Hopjáková si zlomila ruku

Snowboardcross - ženy:

1. Jacobellisová (USA), 2. Trespeuchová (Fr.), 3. Odineová (Kan.), 4. Brockhoffová (Austr.), 5. Pereiraová De Sousa Mabileauová (Fr.), 6. Critchlowová (Kan.), 7. Gaskillová (USA), 8. Moioliová (It.), ...28. Hopjáková (ČR) - vyřazena v osmifinále.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články