Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Smršť diskvalifikací. Závod smíšených týmů opanovalo Slovinsko, Češi skončili sedmí

Zápalava diskvalifikací důsledně zamíchala pořadím premiérového závodu smíšených skokanských týmů pod pěti kruhy. S obrovským náskokem vyhráli favorizovaní Slovinci před týmem ROV a senzačně i Kanadou. Čtveřice Klára Ulrichová, Čestmír Kožíšek, Karolína Indráčková a Roman Koudelka obsadila sedmé místo.

Nejdříve rozhodčí kvůli nevyhovující kombinéze diskvalifikovali japonskou hvězdu Saru Takanašiovou, následovala zkušená Rakušanka Daniela Iraschková Stolzová. Oba týmy přesto postoupily, zatímco Německo, které soutěž mixů ovládlo na posledních čtyřech mistrovstvích světa, o pokračování v soutěži přišlo. V jeho případě potkal stejný osud stříbrnou medailistku z nedělního individuálního závodu Katharinu Althausovou.

Ve druhém kole byly diskvalifikované obě Norky Anna Odine Strömová a Silje Opsethová, takže tato severská země klesla z druhého místa až za Česko.

Slovinsko vyhrálo ve složení Nika Križnarová, Timi Zajc, Urša Bogatajová a Peter Prevc a za osm skoků nasbíralo 1001,5 bodu. Zvítězilo o 111,2 bodu před výběrem ruských sportovců. O bronzovou medaili navzdory diskvalifikaci Takanašiové, která verdikt kontrolora oplakávala ještě po druhém skoku, bojovalo Japonsko. Olympijský vítěz ze středního můstku Rjoju Kobajaši skočil v poslední skupině 106 metrů a dostal pod tlak Kanaďana Mackenzieho Boyda-Clowese. Ten ale těžkou situaci ustál, doplachtil na 101,5 a udržel severoamerickou zemi o 8,3 bodu před Japonci. Páté skončilo se sedmi platnými skoky Rakousko.

Češi se spíše trápili

Indráčková skočila v prvním kole jen 78 metrů a byla zklamaná. "V tréninku to šlo, v závodech se teď trápím. Mrzí mě to," řekla. Ulrichová dopadla o půl metru dál. "Se skokem jsem tak napůl spokojená. Byl to jeden z těch lepších skoků, které jsem tady předvedla, ale přece jenom jsem pro ten tým chtěla skočit víc," poznamenala.

Čestmír Kožíšek přidal 91 metrů, Roman Koudelka uzavřel první kolo skokem dlouhým 93 metrů. "Pro mě je to nejhorší skok, co jsem tady ukázal," posteskl si lídr českého týmu. To už ale bylo jasné, že Češi se štěstím postoupí do finálové osmičky. "Je to na úkor diskvalifikace, takhle jsme si to nikdo nepředstavoval," poznamenal.

Ve druhém kole to bylo z českého pohledu obdobné. Koudelka, který se teprve v průběhu sezony vrátil po vážném zranění kolena, se už potýkal s únavou. "Bylo to na krev, i na to koleno toho bylo dost. Už jsem byl rád, že to mám za sebou, a těším se na den volna," svěřil se po skoku dlouhém 92,5 metru.

Dvaatřicetiletý Koudelka si podobný závod nedokázal vybavit. "Nevím, jestli někdy něco takového v historii proběhlo. Bylo to hodně bláznivé. Jde o to, jak je ten kontrolor benevolentní, a ten se tady asi rozhodl být tvrdý. Je to asi dobře, takhle by to asi mělo být a pro všechny je to stejné," komentoval sérii diskvalifikací, která vyústila v drtivé vítězství Slovinců a překvapivé obsazení dalších medailových pozic.

Výsledky smíšených skokanských družstev

Smíšená družstva: 1. Slovinsko (Križnarová, Zajc, Bogatajová, P. Prevc) 1001,5 b., 2. Rusko (Machiňová, Sadrejev, Avvakumovová, Klimov) 890,3, 3. Kanada (Loutittová, Soukup, Strateová, Boyd-Clowes) 844,6, 4. Japonsko 836,3, 5. Rakousko 818,0, 6. Polsko 763,2, 7. ČR (Ulrichová, Kožíšek, K. Indráčková, Koudelka) 722,8, 8. Norsko 707,9.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články