Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SLUNETA Ústí nad Labem - BK KVIS Pardubice

Ipcioglu se nechtěl k designu svých lyží vyjadřovat. Turci popřeli politické gesto

Turecký skokan Fatih Arda Ipcioglu závodil na olympijských hrách v Pekingu s lyžemi, jejichž design mohl být podle agentury Reuters vnímán jako podpora ujgurské menšiny. Závodník o tom nechtěl po klání na středním můstku diskutovat, Turecký olympijský výbor ale prohlásil, že design kvalifikačních lyží nebylo politické gesto.

Ipcioglu absolvoval sobotní kvalifikaci v bleděmodrých lyžích s bílou hvězdou a bílým půlměsícem. Turecká vlajka je téměř identická, ale s červeným pozadím. Modrá vlajka s půlměsícem a hvězdou je symbolem separatistického hnutí ve Východním Turkestánu, které Čína obviňuje ze snahy o destabilizaci v Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang.

Do závodu už Ipcioglu nastoupil s čistě modrými lyžemi bez symbolů a změnu nechtěl v rozhovoru pro agenturu Reuters vysvětlovat. "Nechci odpovídat na tuhle otázku. Změnil jsem lyže. Tohle jsou mé závodní lyže a skákal jsem pod tureckou vlajkou."

Nechtěl ani komentovat, zda byly jeho sobotní lyže politickým vyjádřením, která jsou na olympijských hrách zakázaná. "Jsem sportovec, dělám jen svou práci. O ostatní věci se nestarám a nechci na tyto otázky odpovídat," řekl Ipcioglu, jenž v závodě obsadil 36. místo.

Za svého závodníka se postavil i Turecký olympijský výbor, jenž uvedl, že sobotní lyže nebyly politickým gestem. "Abychom ale zabránili dalším nejasnostem, bude sportovec po zbytek Her závodit pouze se znakem národního olympijského výboru," uvedl pro Reuters.

Sympatizanti a obhájci Ujgurů nicméně měli o Ipciogluově podpoře jasno. "První Turek, který se kvalifikoval ve skocích na lyžích, Fatih Arda Ipcioglu, závodil s vlajkou Východního Turkestánu na helmě a lyžích a protestoval tak proti čínské perzekuci. Gratuluji," napsal jeden z nich na Twitteru. Další přidal: "V srdci Číny skákal s vlajkou Východního Turkestánu. Děkuji, můj statečný bratře."

V Turecku žije zhruba 50 000 Ujgurů, kteří mají s Turky úzké etnické, náboženské a jazykové vazby. Experti OSN a lidskoprávní organizace odhadují, že více než milion Ujgurů a jiných muslimských menšin bylo od roku 2016 zavřeno do politických převýchovných táborů v severozápadní čínské provincii Sin-ťiang. Peking tvrdí, že tábory jsou ve skutečnosti střediska odborného vzdělávání, která je mají odradit od radikalizace. Porušování lidských práv Čína popírá.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články