Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS v ledním hokeji mužů 2024 Česko

Smejkal: Nikdy jsem nevěřil, že si zahraju na olympiádě. Je to pro mě absolutně nejvíc

Velkými kroky stoupá v posledních letech Jiří Smejkal. Pětadvacetiletý útočník si loni poprvé zahrál na mistrovství světa a skvělými výkony ve finské lize, kde má v této sezoně v dresu Pelicans Lahti průměr bod na zápas, si vysloužil i pozvánku na olympiádu v Pekingu. Účast pod pěti kruhy vnímá českobudějovický odchovanec jako mimořádný milník.

Jako malý rád sledoval počínání českých hokejistů, nenapadlo ho však, že by jednou sám mohl okusit olympijskou atmosféru.

"Pamatuji si, jak jsem jako malý koukal na každé mistrovství světa a každou olympiádu. Abych řekl pravdu, v té době jsem si ani neříkal, že by se mi něco takového mohlo povést. Pro mě je tohle vážně absolutně nejvíc, co můžu dokázat, něco neuvěřitelného," řekl Smejkal.

Důvěra stavitelů mužstva pro Peking pro něho byla příjemným překvapením. "Nečekal jsem to. A neměl jsem dopředu ani žádné zprávy, že by to tak bylo. Jen jsem doufal a pak jsem byl moc šťastný, když jsem to viděl, že v té nominaci jsem," připomněl hokejista, jenž má za sebou i dvě sezony v zámoří, kde působil v juniorské WHL.

Cítil však o dost větší šanci, když vyšlo najevo, že hráči z NHL budou v Číně chybět. "Určitě jsem si říkal, že za ten poslední rok a půl jsem toho odehrál docela dost. A myslím, že co jsem měl vždy za úkol, tak to jsem zvládal docela dobře. Mám podle mého i dobrou sezonu, takže jsem cítil, že šance je. Nevěděl jsem to ale na sto procent," uznal Smejkal.

V klubu byla jeho nominace žhavým tématem. "Bavili jsme se o tom hodně s trenérem (Tommi Niemelä), který mi pořád říkal, že určitě pojedu. Musel jsem ho trošku krotit s tím, že nic nevím, i když doufám. On mi to vážně moc přál. Když to potom vyšlo, tak mi všichni kluci i celý realizační tým gratulovali. Moc mi to přáli. Myslím, že snad ani nikdo další z týmu do Pekingu nejede. Musím říct, že to bylo hezké," připomněl Smejkal, jenž si za 31 zápasů této sezony finské nejvyšší soutěže připsal stejný počet bodů díky 17 gólům a 14 asistencím.

Místenku v olympijském výběru vnímá i jako určitou odměnu za všechnu dřinu. "Musím říct, že hlavně ty poslední tři–čtyři roky tomu dávám úplně maximum, prostě všechno. Podřídil jsem tomu, dá se říct, všechno. Tohle je trošičku odměna za všechnu tu práci, kterou dělám. A je to krásný pocit," pochvaloval si Smejkal.

I když okolnosti spojené s covidem mu přece jen kalí čirou radost z možnosti si v Pekingu zahrát, nenechá se znechutit.

"My už jsme to v týmu měli. Dvakrát za poslední dva měsíce. Jednou desetidenní a potom pětidenní karanténu, ale v souvislosti s olympiádou je to samozřejmě hodně nervózní, protože pozitivní test znamená problém, kvůli kterému si pak na té olympiádě nemusíte zahrát," podotkl Smejkal.

"S ohledem na všechny okolnosti se ještě držím zpátky, ale když to vyjde, tak to určitě bude splněný sen. A moc se na to těším," dodal Smejkal.

Tuší, že olympijský turnaj bude přece jen jiný než světový šampionát. "Ten turnaj je vlastně velmi krátký. Ve skupině jsou za pár dnů tři zápasy a pak už rovnou vyřazovací boje, proto si i myslím, že ten turnaj může dopadnout jakkoliv. Bude to určitě zajímavé. Všichni tomu chceme dát maximum a všichni se těší. Doufám, že to bude skvělé po všech stránkách," přál si Smejkal.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články