Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Protesty a protiprotesty za OH v Pekingu rozlouskl až CAS. Skikrosařky dostanou dva bronzy

Trvalo to deset měsíců, během nichž obě strany posílaly protesty a protiprotesty. Spor kvůli výsledkům olympijského závodu skikrosařek z Pekingu se ale nyní povedlo vyřešit. Sportovní arbitrážní soud CAS nechal na třetím místě Fanny Smithovou ze Švýcarska. Bronz ale nově dostala také Němka Daniela Maierová.

Závod skikrosařek na olympijských hrách v Pekingu
zdroj: Fei Maohua / Xinhua News / Profimedia

Smithová původně 17. února v Čang-ťia-kchou projela cílem čtyřčlenného finále jako třetí za vítěznou Švédkou Sandrou Näslundovou a Marielle Thompsonovou z Kanady. Rozhodčí ale Švýcarce po několikaminutovém prohlížení záběrů udělili za kontakt se soupeřkou na trati žlutou kartu a podle pravidel FIS ji přeřadili na konec pořadí.

Překvapená ze zisku medaile byla v prvním momentu i německá závodnice, manévr soupeřky tehdy označila za "skikrosově obvyklý". Švýcarský svaz ale dodatečně uspěl s protestem proti potrestání Smithové a FIS po další úpravě výsledků na konci února Maierové bronz opět odebrala a přidělila ho Švýcarce. Další protiprotest Němců poslal případ k CAS.

Ten dnes po vzájemné dohodě s FIS rozhodl o tom, že vzhledem k "mimořádným a stresujícím okolnostem a jedinečnosti případu" bude nejlepším řešením udělit za finále dvě bronzové medaile. "Sportovkyně vítají, že FIS vzala v úvahu mimořádnou situaci a umožnila řešení ve sportovním duchu," uvedl německý svaz v prohlášení.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články