Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Maierová přišla o olympijský bronz, po vyslyšeném protestu ho dostane Smithová

Lyžařská federace FIS změnila výsledky olympijského závodu žen ve skikrosu. Po protestu obdrží bronzovou medaili Švýcarka Fanny Smithová, která o ni původně přišla ve prospěch Daniely Maierové z Rakouska. Švýcarský svaz dodatečně uspěl s námitkou proti potrestání Smithové za kontakt se soupeřkou během finálové jízdy.

Finiš skikrosařek na OH
zdroj: ČTK/PA autor: Sean Kilpatrick

Smithová původně 17. února v Čang-ťia-kchou projela cílem čtyřčlenného finále jako třetí za vítěznou Švédkou Sandrou Näslundovou a Marielle Thompsonovou z Kanady. Rozhodčí ale Švýcarce po několikaminutovém prohlížení záběrů udělili žlutou kartu a podle pravidel FIS ji přeřadili na konec pořadí. Překvapená ze zisku medaile byla v prvním momentu i německá závodnice, manévr soupeřky tehdy označila za "skikrosově obvyklý".

Odvolací komise nyní s odstupem a po celkem čtyřech jednáních dala švýcarské straně za pravdu. Komise po mnohahodinovém přezkoumávání videa a písemných dokumentů dospěla k závěru, že ke kontaktu došlo v důsledku několika souběžných akcí a byl nezaviněný.

"Odvolací komise usoudila, že těsná blízkost závodnic měla za následek situaci, ke které nedošlo úmyslně a nedalo se jí vyhnout," uvedla FIS. Rozhodčí měli podle komise udělit Smithové pouze takzvané "oficiální varování", které nemá za následek ztrátu pozice. Devětadvacetiletá mistryně světa z roku 2013 Smithová díky tomu u zeleného stolu obhájila bronz z Pchjongčchangu.

"Je to samozřejmě úleva. Vždycky jsem byla přesvědčená, že jsem neudělala chybu. Současně mě to ale bolí za Danielu, která je teď tím, kdo touhle situací trpí," uvedla Smithová.

Německý svaz nicméně oznámil, že rozhodnutí FIS nehodlá akceptovat. "Zvažujeme veškeré právní kroky. Tohle nechceme přijmout," citovala nejmenovaného mluvčího DPA. Agentura také uvedla, že odebrání třetího místa neznamená automaticky ztrátu olympijské medaile. Možným scénářem je prý udělení druhého bronzu. Oslovila také Mezinárodní olympijský výbor, který uvedl, že situaci posoudí až po skončení všech odvolacích řízení.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články