Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Olympijské soupeření začíná. Do akce jdou curlingové mixy i s českými manželi Paulovými

Slavnostně zahájeny budou olympijské hry v Pekingu až v pátek, ale sportovní boje se čile rozbíhají už ve středu. Vše začne v pekingské "Ledové kostce" curlingem. V české premiéře v tomto sportu pod pěti kruhy se představí v soutěži smíšených dvojic manželé Zuzana a Tomáš Paulovi. Přímý přenos jejich úvodního klání s Norskem vysílá ČT sport a web ctsport.cz od 13:00.

Čeští reprezentanti se utkají s norskou dvojicí Kristin Skaslienová, Magnus Nedregotten, bronzovými medailisty z minulých her.

"Máme dva cíle. Ten realistický je páté až sedmé místo. Optimistický, s kterým jedeme na každý turnaj, je, že chceme postoupit do play-off a hrát o pódium," řekl Tomáš Paul před soutěží, která se odehraje v plavecké Vodní kostce, nyní po přestavbě pro curling v Ledové kostce.

"Všechny ty týmy známe, každý z těch týmů jsme někdy porazili, takže když bude štěstí a forma, jsme schopni být i výš, ale papírově páté až sedmé místo," měl už na podzim zcela jasno o olympijských cílech v Olympijském magazínu Tomáš Paul.

"Víme, které páry jsou na naší úrovni a které jsou odskočené, ale je to vyrovnané," řekl Paul. "Mix není disciplína, v které odhadnete vítěze. Je to hra, nejde o sílu ani rychlost, ale jde o aktuální schopnosti. Můžeme porazit favorita, ale můžeme prohrát i s papírově nejslabším," uvedla už těsně před startem Her jeho žena.

Z olympijské arény a jejího zázemí je česká dvojice nadšená. "Plocha vypadá kouzelně. Je to nejlepší hala, v které jsme byli," líčila své první dojmy Paulová. Pro přenosy je premiérově připravena nová technologie sledování trajektorie kamenů po odhodu. "Je to takové curlingové jestřábí oko," přirovnala Paulová zařízení k tenisovému hlídači dopadů míčků.

Překvapilo je ale velké teplo. "Je tam šestnáct stupňů, na což určitě nejsme zvyklí. My normálně hrajeme v teplotách kolem pěti šesti…" poznamenal Tomáš Paul.

Na špičkové, leč amatérské úrovni

Oba hrají curling od dětství. Klíčové rozhodnutí obětovat vše pro účast pod pěti kruhy padlo více než před pěti lety. "Víme, jak na sebe reagujeme, jak reagujeme v krizových situacích. Strávíme spolu hodně času, takže tam může vzniknout nějaká ponorka, ale myslím si, že jsme poměrně bezkonfliktní pár, který je schopný vyřešit problémy konstruktivně," přiblížil vzájemné nejen sportovní soužití Tomáš Paul.

Oba splňují stále olympijský ideál, ryzí sportovní amatérismus. Příprava proto musí probíhat také v závislosti na pracovní povinnosti. "Máme plné úvazky, takže (v přípravě) nikdy nepřekonáme týmy, které můžou strávit šest sedm hodin na ledě. Musíme se spokojit se dvěma hodinami denně čtyřikrát týdně, ale o to víc se tomu snažíme věnovat o víkendech," popsala těžký život českých curlerů Zuzana Paulová.

Celkem mají manželé Paulovi před sebou devět zápasů v základní části, ten poslední proti domácím Číňanům. Čtveřice nejlepších postoupí do semifinále, finále je na pořadu v úterý 8. února.

Zlato ve smíšených dvojicích před čtyřmi lety v Pchjongčchangu vybojovali Kanaďané, tým USA vyhrál soutěž mužů a v ženských družstvech triumfovalo švédské kvarteto.

Poprvé se hrál curling na olympiádě v roce 1924. Muži a ženy jsou stabilně v programu od roku 1998.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články