Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Studio Time Out

Němci postrádali Frenzela, i bez něj ale slaví sdruženářské zlato. Portyk uzavřel dvacítku

Vincenz Geiger je novým olympijským vítězem ze závodu na středním můstku. Německý sdruženář dal zapomenout na vynucenou absenci krajana Erica Frenzela a získal po strhující stíhací jízdě své druhé zlato z OH. Stříbrný skončil po dramatickém finiši Jörgen Graabak z Norska před Rakušanem Lukasem Greidererem. Po skoku vedoucí Japonec Rjota Jamamoto se v běžecké části výrazně propadl. Nejlepším z kvarteta českých závodníků byl dvacátý Tomáš Portyk o místo před Lukášem Daňkem.

Portyk se po děleném třináctém místě ve skoku pohyboval ve skupině o jedenácté místo, ale v závěru desetikilometrového běhu ztratil a skončil s více než dvouminutovou ztrátou dvacátý.

Vedoucí muž po skoku Japonec Rjota Jamamoto udržel více než půlminutový náskok jen v prvním ze čtyř okruhů. Pak se na něj dotáhli Rakušan Lukas Greiderer a Němci Julian Schmid a Johannes Rydzek. Jamamoto se jich pokusil udržet, ale tempo nedokázal akceptovat, a nakonec se propadl až na čtrnáctou příčku.

Z vedoucí trojice odpadl Schmid a kilometr a půl před cílem nastoupil Rydzek, který si vypracoval viditelný náskok a zdálo se, že si jede pro zlato. Pak mu ale úplně došly síly. V mírném stoupání na stadion se kolem něj přehnala skupina pronásledovatelů, která ještě na mezičase po 8,5 kilometrech ztrácela šestnáct sekund. Geiger si dojel pro zlato, které je jeho první individuální medailí na velké akci.

Do závodu přitom šel prakticky z karantény a z jedenáctého místa po skoku. "Poslední dny byly docela na hlavu, ale cítil jsem se dnes opravdu dobře," pochvaloval si pětadvacetiletý Geiger. "Nikdy se nesmíte vzdávat. Nevím, jak to vlastně funguje, ale je to neuvěřitelné," dodal německý sdruženář, jenž měl na startu běžecké části ztrátu 1:26 minuty. Těsně za ním finišoval Nor Jörgen Graabak, bronz získal Greiderer. Naopak unavený Rydzek projel cílem s více než dvacetisekundovou ztrátou až pátý.

Někdejší juniorský mistr světa Portyk útočil při své třetí olympijské účasti na individuální maximum pod pěti kruhy, ale nakonec za devatenáctým místem ze závodu na velkém můstku z Pchjongčchangu 2018 těsně zaostal. Na středním můstku si ale oproti minulé olympiádě o čtyři místa polepšil.

"Beru to pozitivně. Na začátku sezony jsem si nedokázal představit, že tady budu nějak závodit, takže 20. místo je pěkné," řekl Portyk, jenž měl v přípravě na olympijskou sezonu téměř čtyřměsíční výpadek kvůli celkové únavě organismu. "Dneska to bylo docela běžecké. Po malém můstku nejsou takové rozestupy, takže to bylo těžké. Ke konci už mi docházely síly, byl jsem tam na provazu, na gumě. Teď už jenom vyhlížím velký můstek. Těším se, že se tam proletím a pak bude běh pro mě trochu lehčí," dodala česká jednička.

O příčku za Portykem projel o 26 sekund později cílem Lukáš Daněk, jenž si polepšil o čtyři místa. Jan Vytrval obsadil 26. pozici a Ondřej Pažout byl devětadvacátý.

Severská kombinace (střední můstek/10 km):

1. Geiger (Něm.) 25:07,7, 2. Graabak (Nor.) -0,8, 3. Greiderer -6,6, 4. Lamparter (oba Rak.) -9,0, 5. Rydzek (Něm.) -21,8, 6. Herola (Fin.) -25,4, 7. A. Watabe (Jap.) -32,4, 8. Schmid (Něm.) -50,2, 9. Rehrl (Rak.) -1:09,6, 10. Oftebro (Nor.) -1:42,5, ...20. Portyk -2:08,7, 21. Daněk -2:34,1, 26. Vytrval -2:57,0, 29. Pažout -3:23,7.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články