Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Nemáme se za co stydět. Byly to poslední velké Hry, další už budou skromnější, tvrdí šéf ČOV Kejval

Skončila zimní olympiáda, která byla hodně kritizovaná už za to, že se konala v Číně. Jak se na ně na jejich konci dívá Jiří Kejval, sdělil předseda Českého olympijského výboru v rozhovoru pro Českou televizi. Hovořilo se také budoucnosti této globální sportovní akce i o přístupu k tuzemskému sportu.

Je nám líto, video expirovalo.
Záznam: Hodina z Pekingu

"Byly to druhé olympijské hry ovlivněné covidem, doufejme, že takové už nezažijeme. A asi to byly poslední velké Hry. Mezinárodní olympijský výbor změnil koncepci a další už budou skromnější, udržitelné. Aby se konaly v místech, kde sportoviště jsou a budou fungovat i mimo olympiádu," nastínil Kejval budoucnost monstrózní akce.

Připustil, že Hry nejspíš trochu ztratí na atmosféře. "V Paříži to ještě bude fungovat. Ale na zimních olympijských hrách v Miláně za čtyři roky už bude šest olympijských vesnic. Budou to spíš hotely pro sportovce. Něco tím ztratíme, ale dělá se to proto, aby byla olympiáda dlouhodobě udržitelná. Svět se vyvíjí a potřebuje větší skromnost a větší dialog," tvrdí zkušený funkcionář.

V Pekingu byly olympijské hry ovlivněny mnoha zákazy a omezeními zejména kvůli covidu-19, která měla vliv na celkovou atmosféru... "Atmosféra tu chybí, ale to se musí brát. Tady je nulová tolerance ke covidu. A teď už tu pět dnů nebyl ani jeden pozitivní případ, takže to funguje, ale doufám, že další olympiáda žu bude v úplně jiném prostředí."

MOV rozhodla změnit přístup k výběru místa olympiád – poprvé by se to mělo projevit v roce 2030 v australském Brisbane. "Změnilo se to – díváme se hlavně na to, aby Hry pomohly rozvoji toho místa a prospěly i mezinárodnímu sportu."

Český olympijský šéf se vyjádřil i k dopingové kauze patnáctileté ruské krasobruslařky Valijevové, která přes pozitivní test mohl závodit, ale medaile v disciplínách ještě nebyly rozdány, protože případ nebyl ještě uzavřený.

"Když jsem se díval na ty závody, bylo mi jako členovi VADA poprvé stydno a smutno. Sportovní hnutí by se mělo zamyslet nad věkovým limitem sportovců. A je otázka, proč se výsledek testu řeší až po dvou měsících tady. Je třeba změnit pravidla, aby se něco podobného už nestalo," řekl bývalý veslař.

Čína je zemí, v níž pracuje centrálně řízená propaganda, ale sportovce to prý příliš neovlivňovalo. "Ať si každý říká, co chce, sportovci to vnímají jinak. Snaží se hlavně soustředit na vlastní výkon. Myslím, že si mohli říkat, co chtěli, my jsme nikoho neomezovali. Všechno bylo v souladu s olympijskou chartou," tvrdí Kejval.

Dvě medaile a pět čtvrtých míst české výpravy, nejsou podle olympijského šéfa nic moc, ale přesto se dívá na českou účast pozitivně. "Například ženský hokej, který byl za Česko na olympiádě poprvé, stejně jako curling, uspěly. Mám zprávu z Čech, že si tyhle sporty získaly velkou oblibu. Holky nás nadchly, za nás super. Curling v podání manželů Paulových zase otevřel novou kapitolu mnoha lidem, kteří mají rádi klidnější sporty," tvrdí Kejval.

Tvrdí, že nikdo nepočítal, že bude zopakováno sedm medailí, které česká výprava přivezla z předchozích zimních Her v Pchojngčchangu. "Zvláště po zranění Evky Samkové, která byla jednou z hlavních adeptek na medaili, že bude problém. Ale když to sečteme – tak myslím, že jsme ostudu neudělali. Ale měli bychom se zamyslet, za kým medaile jdou a jestli mám dost mladých, kteří budou moci na dalších Hrách na ně navázat. Kdo třeba přijde za sedmi olympijskými medailemi Martiny Sáblíkové..." naznačil problém.

"Například Polsko žádnou Sáblíkovou nemá, ale mají rychlobruslařskou halu a hned se to projevilo na počtu závodníků, protože mají kde sportovat," připomněl velký handicap českého rychlobruslení. "Byl bych strašně rád, kdyby se občas postavilo nějaké sportoviště," dodal.

Chce aby pomoc sportovcům přicházela zevnitř systému a ne z jeho vnějšku a zmínil i problém s trenéry. "Já bych byl rád, kdyby někdo změnil systém. Že když někdo dělá trenéra jeden rok, že ho bude moci dělat i druhý a třetí rok. Potřebujeme kvalitní lidi. Za poslední roky se to dramaticky změnilo. Na prstech jedné ruky bychom spočítali, kolik trenérů pracuje zadarmo, a pokud to nejsou například rodiče, tak ti potřebují mít nějakou jistotu," tvrdí kejval s tím, že nechce truchlit, a přitom, že si český sport stále drží pozice, což bylo vidět i na poslední letní olympiádě, která byla nejúspěšnější.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články