Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Medailový ceremoniál družstev odložen. Vznáší se nad krasobruslařskou hvězdovou Valijevovou dopingový stín?

Schyluje se k velkému skandálu? Medailový ceremoniál krasobruslařských družstev na olympiádě v Pekingu byl kvůli nespecifikovaným právním problémům odložen. Podle serveru insidethegames.biz se týkají vítězného Ruska a antidopingových kontrol před Hrami. Nesrovnalosti se údajně objevily u patnáctileté senzace Kamily Valijevové, která měla na výhře ruských krasobruslařů lví podíl.

Mezinárodní olympijský výbor informoval o tom, že medailový ceremoniál byl odložen. "Objevil se problém, který vyžaduje právní řešení," uvedl mluvčí MOV Mark Adams.

"Všechny mohu ujistit, že děláme všechno pro to, aby to bylo vyřešeno co nejrychleji. Další detaily říct nemohu, ale opravdu děláme naprosté maximum. Snad brzy budeme moci říct víc," uvedl Adams.

Rusové ovládli soutěž družstev již v pondělí. O devět bodů porazili výběr Spojených států amerických a zopakovali triumf ze Soči. Bronzovou medaili získalo Japonsko. Češi byli osmí.

Může za vše trimetazidin?

Podle informací insidethegames.biz měla Valijevová před Hrami pozitivní dopingový test na látku, která zřejmě nepatří mezi substance zvyšující výkonnost.

Některé zprávy v ruských médiích podle serveru naznačují, že se mělo jednat o trimetazidin, což je látka využívaná v léčbě anginy pectoris a pomáhá krevnímu oběhu. Situaci navíc komplikuje fakt, že podle pravidel WADA patří Valijevová mezi "chráněné osoby", protože ještě nedosáhla věku 16 let. Oficiálně tudíž nemůže být zveřejněno její jméno, pokud se proviní proti antidopingovým pravidlům.

Spekulace o tom, co se kolem ruských krasobruslařů děje, zesílily po středečním tréninku. Ten totiž favoritka soutěže žen Valijevová vynechala stejně jako úřadující mistři světa ve sportovních dvojicích Anatasia Mišinová a Alexandr Galljamov i evropský šampion Mark Kondraťuk, který by měl ve čtvrtek nastoupit do volné jízdy. Jako jediný se z ruské výpravy pod hlavičkou národního olympijského výboru objevil na ledě taneční pár Victoria Sinicinová, Nikita Kacalapov. I oni se podíleli na zisku týmového zlata.

Zdroj
ČTK, insidethegames.biz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články