Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Soutěž týmů ovládli krasobruslaři z Ruska před týmem USA

Soutěž týmů vyhráli ruští krasobruslaři, kteří v Pekingu startují pod hlavičkou olympijského výboru. S přispěním závěrečných výher Kamily Valijevové a sportovní dvojice Anastasia Mišinová, Alexandr Galljamov porazili o devět bodů výběr Spojených států amerických a zopakovali triumf ze Soči 2014. Třetí byli krasobruslaři z Japonska. Český celek skončil osmý. 

Je nám líto, video expirovalo.
Rusové jsou po osmi letech opět vítězi týmové soutěže

Do volných jízd postoupilo nejlepších pět týmů a ruští krasobruslaři pod vlajkou národního olympijského výboru byli jedinými evropskými zástupci ve finále. Zatímco v první polovině závodu s nimi Američané dokázali držet krok, a po úvodním dnu dokonce vedli, ve volných jízdách se ukázala síla ruského týmu. Spojené státy si sice připsaly výhru díky tanečnímu páru Madison Chocková, Evan Bates, ale mezi ženami i sportovními dvojicemi výrazně ztratily.

Bez medaile skončili obhájci olympijského zlata Kanaďané, kteří byli deset bodů za Japonskem na čtvrtém místě.

Nečekaný karambol potkal při volné jízdě mistry světa v kategorii sportovních dvojic Mišinovou a Galljamova. Dlouho byli jako obvykle suverénní, ale při poslední zvedačce pár sekund před koncem Galljamov zakopl ve chvíli, kdy partnerku sundával dolů a ta byla otočená hlavou k zemi. Oba skončili na ledě.

"Prostě jsem ztratil rovnováhu. Nemohl jsem to už udržet," řekl Galljamov. Mišinová viděla možnou příčinu v nedostatku spánku. "Měli jsme trénink v šest ráno. To mohlo mít efekt na naše malé chyby. Ráda vstávám brzy, ale ne ve čtyři ráno," posteskla si.

Nic vážného se jim nestalo a jízdu dokončili včetně závěrečné pózy s Mišinovou nad partnerovou hlavou, ale zatímco dvacetiletá Mišinová se snažila zachovat úsměv, její o dva roky starší partner byl viditelně otřesený. Při odchodu z ledu se pak držel za loket levé paže, na níž měl zatejpované zápěstí.

Ruskému týmu to neuškodilo, Mišinová s Galljamovem navzdory dvoubodovému odečtu za společný pád volné jízdy vyhráli. I díky tomu, že Číňané místo vicemistrů světa Suej Wen-ťing a Chan Cchunga, kteří Rusy těsně porazili v krátkém programu, nasadili pátý pár loňského MS Čcheng Pcheng, Jang Ťin. Je ale otázkou, jak ztráta suverenity Mišinovou s Galljamovem ovlivní do individuální olympijské soutěže, která pro ně začne za jedenáct dní.

Šrámy na sebevědomí mohla týmová soutěž zanechat také na ruském tanečním páru Victoria Sinicinová, Nikita Kacalapov. Úřadující mistři světa i Evropy po porážce v rytmickém tanci od Madison Hubbellové a Zacharyho Donohuea prohráli dnes ve volném tanci s jiným americkým párem Chocková, Bates. A to ještě nezávodili čtyřnásobní mistři světa a obhájci olympijského stříbra Gabriella Papadakisová a Guillaume Cizeron, protože Francie se do soutěže družstev nekvalifikovala.

Ženské volné jízdy podle očekávání s velkou převahou ovládla favoritka olympijské soutěže Valijevová, která hladce zvládla trojitý axel i dva čtverné skoky. Ani ona ale tentokrát nebyla dokonalá, upadla při pokusu o druhý čtverný toeloop ve druhé polovině jízdy.

V úterý se začne v krasobruslení bojovat o sledovanější medaile jednotlivců. Jako první přijdou na řadu muži včetně českého reprezentanta Michala Březiny, kterého čeká čtvrtá a poslední olympijská účast. Jejich krátké programy odstartují ve 2:15 SEČ.

Krasobruslení - družstva:

Ženy - volná jízda: 1. Valijevová (Rus.) 178,92, 2. Sakamotová (Jap.) 148,66, 3. Schizasová (Kan.) 132,04.

Sportovní dvojice - volná jízda: 1. Mišinová, Galljamov (Rus.) 145,20, 2. Miuraová, Kihara (Jap.) 139,60, 3. Čcheng Pcheng, Jang Ťin (Čína) 131,75.

Taneční páry - volný tanec: 1. Chocková, Bates (USA) 129,07, 2. Sinicinová, Kacalapov (Rus.) 128,17, 3. Gillesová, Poirier (Kan.) 124,39.

Konečné pořadí: 1. Rusko 74 bodů, 2. USA 65, 3. Japonsko 63, 4. Kanada 53, 5. Čína 50, ...8. Česko - nepostoupilo do volných jízd.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články