Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Hvězda skoku žen Kramerová měla před OH pozitivní test. V Pekingu kontroly odhalily 16 případů

Měla být hlavní favoritkou na zisk olympijského zlata, rakouské hvězdě skoků na lyžích Maritě Kramerové ale v současnosti hrozí, že nestihne do dějišti Her v Číně včas odcestovat. Za vše může její pozitivní test na koronavirus.

Marita Kramerová
zdroj: ČTK/AP/ autor: Lisa Leutner

Rakouský lyžařský svaz dnes nejprve bez udání konkrétního jména oznámil, že měla jedna skokanka pozitivní test na závodech Světového poháru ve Willingenu. Celý reprezentační tým proto z německého dějiště po konzultaci s úřady odcestoval.

Kramerová, která sobotní závod ve Willingenu vyhrála, je podle funkcionářů bez příznaků. Pro cestu do Číny ale nyní potřebuje čtyři negativní testy s odstupem 24 hodin. Plánovaný pondělní odlet zatím výprava o den posunula. Závod žen je v Pekingu na programu už 5. února.

Před OH přibylo v Pekingu 16 případů covidu mezi sportovci a v jejich týmech

V Pekingu pět dní před zahájením přibylo mezi sportovci a členy jejich týmů 16 nových případů nákazy. Třináct z nich mělo pozitivní testy hned po příletu do dějiště, u tří se covid-19 objevil při následných kontrolách v olympijské bublině.

Dalších deset případů zachytily testy na letišti u dalších osob, které do Číny přicestovaly v souvislosti s olympijskými hrami, osm jich kontroly zjistily v bublině. Oznámili to zástupci organizačního výboru.

Do izolace musela v Pekingu zamířit například předsedkyně komise sportovců MOV Emma Terhová. Čtyřicetiletá bývalá finská hokejistka to oznámila na Instagramu. V dějišti Her se musela odebrat do karanténního hotelu a naplánovaných jednání se zatím bude účastnit jen on-line.

Peking navíc ohlásil 20 nových případů nákazy mezi obyvateli města, což je nejvyšší počet v metropoli za posledního půl roku. Úřady kvůli tomu uzavřely několik oblastí. V městském obvodu Feng-tchaj, v němž byla zaznamenána většina přírůstků, se budou muset podrobit testům více než dva miliony lidí.

Už v pátek úřady nařídily uzavření nové ekonomické oblasti Siung-an, která leží asi 100 kilometrů jihozápadně od Pekingu. Žije v ní zhruba 1,2 milionu lidí, kteří ji nyní nemohou opustit, anebo se do ní vrátit.

V sobotu ohlásili pořadatelé celkem 36 pozitivních testů v olympijské bublině. Na letišti bylo odhaleno 29 z nich, 19 případů se týkalo sportovců.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články