Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Co zůstane v paměti? Fenomén Bö, nešťastná Shiffrinová, Rusky v slzách, Slováci v euforii

Olympijský oheň v Pekingu vyhasl, příběhy některých sportovců se však teprve začaly psát. Jaké historické úspěchy i individuální propasti slavných osobností zimního sportu čtyřiadvacáté pokračování velkolepé události pod pěti kruhy přineslo? Jednoznačně bezkonkurenční formu si do Číny přivezli reprezentanti Norska, kteří přepsali medailové dějiny Her. Dlouho vzpomínat na Peking budou i bobisté z Německa, nešťastná Shiffrinová nebo Slováci.

Johannes Thingnes Bö či Marte Olsbuová Röiselandová

Že biatlonovému světu vládnou severští závodníci, lze jen stěží zpochybnit. Historicky nejúspěšnějším biatlonistou a zároveň držitelem třinácti cenných olympijských kovů je totiž Nor Ole Einar Björndalen. A jeho následník Johannes Thingnes Bö na tuto dominanci navázal při Hrách v Pekingu. Se ziskem bronzu v individuálním vytrvalostním závodě a třech zlatých medailí ve sprintu a týmových štafetách se stal nejlepším olympionikem těchto Her.

Ani v ženské kategorii se norská výprava neztratila, ba naopak. Marte Olsbuová Röiselandová posbírala vytoužené kovy téměř ve všech disciplínách. Po úvodní vítězné smíšené štafetě získala medaili nejcennější i v individuálním sprintu a stíhačce.

Do čtvrtého zlatého triumfu jí přitom chybělo málo. Ve vytrvalostním závodě sice po první střelbě nasbírala jednu trestnou minutu, vynikajícím běžeckým výkonem však útočila na první příčku. Poslední střelou si další zlato smolně odstřelila, stejně jako česká biatlonistka Markéta Davidová. I tak jednatřicetiletá závodnice dojela do cíle na třetím místě. Stejného výsledku dosáhla i v závěrečném závodu s hromadným startem, za svojí kolegyní Tiril Eckhoffovou. Společně pak usilovaly o stupně vítězů i ve štafetě ženské, spokojit se ale musely s plackou "bramborovou".

Vítězné kvarteto norských biatlonistů ze smíšené štafety
zdroj: ČTK/AP autor: Frank Augstein

Therese Johaugová

Do široké norské medailové sbírky přispěla i běžkyně na lyžích Therese Johaugová. Třiatřicetiletá závodnice má na kontě dvanáct titulů mistra světa. Prvenství pod pěti kruhy jí však scházelo. Dočkala se až na Hrách v Pekingu, zato ale trojnásobně. Kromě dramatické koncovky, kdy na desítce klasiky vyhrála o pouhé čtyři desetiny sekundy nad Finkou Kerttou Niskanenovou, dojela do finiše skiatlonu i závěrečného závodu na 30 kilometrů volnou technikou s výrazným náskokem.

Mužům na dráze v okolí města Čang-Ťia-Kchou dominoval Alexander Bolšunov. Ruský běžec na lyžích si z minulých Her v Pchjongčchangu přivezl čtyři medaile. Z Pekingu pětadvacetiletý závodník poletí s jedním kovem navíc. Po stříbru ze štafet a sprintu dvojic navázal na dobré výkony, jež předvedl před čtyřmi lety. S týmovými kolegy urvali na trase 4x10 kilometrů zlato, s Alexandrem Terentěvem ve sprintu bronz. Dvě zlaté a jednu stříbrnou si poté připsal v individuálních disciplínách.

Therese Johaugová
zdroj: Reuters

Německý výběr bobistů a sáňkařů

Pokud Norové dominují na lyžích, ledové koryto patří závodníkům Německa. V obou sportech chyběli pouze jedinkrát na stupních vítězů a celkově posbírali 13 z 24 možných medailí, z toho sedm zlatých. Fenoménem pekingského bobu se stal pilot Francesco Friedrich, kterému se jako prvnímu podařilo zopakovat vítězný double. Olympijskou zlatou medaili obhájil nejen v dvojbobu, kdy v nejlepším čase do cíle dojel ve vypůjčeném bobu od své ženské kolegyně Kim Kalické, ale i v závodě čtyřbobů. Jednatřicetiletý třináctinásobný mistr světa se ziskem čtvrtého zlata vyrovnal krajanovi Andrému Langemu, který je s bilancí 4-1-0 nejúspěšnějším pilotem olympijské historie.

Do dějin zimní olympiády se zapsali i sáňkaři Tobias Artl, Tobias Wendl či Natalie Geisenbergerová. Duo Tobias-Tobias pod pěti kruhy za poslední tři starty nepoznali jiný pocit než ten vítězný. Šestinásobní olympijští šampioni se tak dorovnali na krajanku Geisenbergerovou. Ta přitom vzhledem ke svým postojům k situaci v Číně málem v Pekingu nestartovala. Nakonec se čtyřiatřicetiletá Němka po třetím individuálním zlatu v řadě stala nejúspěšnější ženou této disciplíny.

Německá výprava v Pekingu dominovala saním
zdroj: ČTK/DPA autor: Robert Michael

Irene Schoutenová

O nový olympijský rekord se na trati 5000 metrů postarala nizozemská rychlobruslařka Irene Schoutenová. S časem 6:43,51 minuty pokořila dvacet let starý vítězný triumf Němky Claudie Pechsteinové, která ani v téměž padesáti letech v Pekingu také nechyběla. Nizozemka dominovala v závodě s hromadným startem a na třech kilometrech, na nichž drží i rekord světový. Kromě trojité zlaté radosti si s týmovými parťačkami Marijke Groenewoudovou a Ireen Wüstovou dojela pro bronz ve stíhačce.

Irene Schoutenová
zdroj: ČTK/AP autor: Sue Ogrocki

Kamila Valijevová

Krasobruslařský talent Kamila Valijevová byla v Pekingu jasným adeptem na zlato pro výběr Ruska. K němu také dopomohla v úvodní soutěži družstev. Místo medailového ceremoniálu však patnáctiletou dívku čekalo peklo v podobě mediální pozornosti po zjištění jejích antidopingových výsledků a zákaz činnosti. Světová rekordmanka z ruského Grand Prix totiž měla v prosinci při národním šampionátu v Petrohradu pozitivní test na zakázanou látku trimetazidin.

Mladá Valijevová do poslední chvíle netušila, zda bude moci nastoupit do individuální soutěže žen. I přes protesty Mezinárodního olympijského výboru a Mezinárodní antidopingové agentury se sportovní arbitráž rozhodla krasobruslařce povolit v Pekingu pokračovat. Valijevová i přes své vedení po krátkém programu neustála tlak okolí, volné jízdy pokazila a skončila pod stupni vítězů. Svému nevydařenému osudu však ještě bude muset čelit, jelikož se případ s dopingem zcela nevyřešil. A navíc se kauza možná dotkne celé budoucnosti ženského krasobruslení.

Soutěž žen přinesla bizarní vyvrcholení. Stříbrná Alexandra Trusovová spílala své trenérce Eteri Tutberidzeové a v emocích kříčela, že už nikdy nechce bruslit. Ruské slzy převážily dojmy z triumfu Anny Ščerbakovové.

Kamila Valijevová
zdroj: Reuters

Mikaela Shiffrinová

Na Hry v Pekingu nebude v dobrém vzpomínat ani historicky nejmladší olympijská vítězka slalomu Mikaela Shiffrinová. Americká lyžařka do podvědomí alpského lyžování vstoupila již v sedmnácti letech, kdy se stala světovou šampionkou. O rok později na olympiádě v Soči debutovala se zlatým triumfem ve slalomu.

V Pchjongčchangu zlatou medaili vyjela i v obřím slalomu a stříbro v kombinaci. Na svoji formu však při své třetí olympijské účasti nenavázala a obhajoba se nekonala. Tři ze svých šesti disciplín šestadvacetiletá Shiffrinová nedokončila. Jedinou šanci na medaili měla v týmové paralelní soutěži. I ta jí ale těsně unikla o jednu příčku.

Zklamaná Shiffrinová
zdroj: ČT Sport

Niklas Edin

Naopak švédský curler Niklas Edin si po olympijském zlatě oficiálně může připsat status nejlepšího současného curlela. Pětinásobný mistr světa tak vedle stříbra z Koreje a z roku 2014 ze Soči doplnil svoji sbírku cenných kovů. O výhře Švédů rozhodl až extra end 5:4. Edin si triumfem nad Velkou Británií vynahradil zklamání z minulých Her v Pchjongčchangu, kde ve finále jeho tým prohrál s Američany.

Radost švédských curlerů
zdroj: ČTK/ZUMA autor: Maxim Thore

Shaun White a Lindsey Jacobellisová

Svět snowboardingu se v Pekingu rozloučil s legendou U-rampy a trojnásobným šampionem z let 2006, 2010 a 2018 Shaunem Whitem. Pětatřicetiletý Američan dojel při své páté olympijské účasti na čtvrtém místě a neubránil se slzám.

"Bylo to mimořádně emocionální, ale nechci brečet. Přál bych si, abych zajel lépe, ale udělal jsem, co jsem mohl. Jsem pyšný," komentoval dojatý White po závodu. Vysněná rozlučková medaile mu unikla o 2,25 bodů. Z vítězství se po parádním triple corku radoval Japonec Ajumu Hirano.

Svoji pohádku si na páté olympiádě konečně prožila Whitova týmová kolegyně Lindsey Jacobellisová. Po fiasku v Turíně se po šestnácti letech dočkala zlaté medaile. Šestinásobná mistryně světa v Pekingu oslavila dokonce triumf dvojnásobný. V soutěži dvojic se svým snoboardcrossovým parťákem Nickem Baumgartnerem ve finále porazili italské duo Moioliovou a Visintina.

Shaun White
zdroj: ČTK/ZUMA autor: Jon Gaede

Nathan Chen

Příběh chudého dítěte plný snů se zlatou tečkou. Americký krasobruslař s čínskými kořeny se po nevydařeném představení pod pěti kruhy před čtyřmi lety dočkal ocenění za svoji tvrdou dřinu. V Pekingu si Nathan Chen po pěti čtverných skocích ve volné jízdě pojistil prvenství a 22 bodový náskok na druhého Kagijamu. Dvaadvacetiletý Chen přitom od poslední olympiády nevyhrál pouze jednou. Z chudých poměrů, kdy novopečený olympijský šampion začínal trénovat v sestřiných bruslích a trenérovi nemohl platit mnoho, se tak vyšplhal na samotný vrchol.

Sport
zdroj: ČT4

Slovenští hokejisté

Z historického úspěchu a první olympijské hokejové medaile se radovali svěřenci Craiga Ramsayho. Parta okolo kapitána Marka Hrivíka v boji o bronz nadělila Švédům čtyři góly, naopak slovenský gólman Patrik Rybár za svá záda nepustil jedinou soupeřovu střelu. Slovensko se tak poprvé raduje z olympijské medaile z ledního hokeje.

Jako třešničkou na dortu je pro úspěch slovenského národa jmenování brankáře Rybára do All Star týmu vedle útočníka Juraje Slafkovského. Sedmnáctiletý talent se navíc se sedmi góly stal nejužitečnějším hráčem celého turnaje.

Slováci se radují z olympijského bronzu
zdroj: Reuters autor: George Walker IV

Hlavní zprávy

Nejčtenější články