Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Případ cepovaných dětí. Zvýší se věkový limit?

Krasobruslařky, věkem ještě děti, končily soutěž na Hrách v Pekingu v slzách. Uvnitř Mezinárodní bruslařské unie (ISU) se už delší dobu diskutuje, že by se věková hranice, od které je možné závodit v seniorské kategorii, zvýšila. Rozhodovat by se mohlo v červnu, ale v ISU se silně proti staví Rusko.

Eteri Tutberidzeová a Daniil Gleikhengauz s Kamilou Valijevovou po nepodařené volné jízdě na Hrách v Pekingu
zdroj: Reuters

I v Pekingu předvedly především reprezentanty Ruského olympijského výboru záplavu čtverných skoků. V nižším věku se náročné prvky předvádějí snáze. Ale za jakou cenu?

Ruské dívenky se střídají jak na běžícím pásu, v sedmnácti letech už jsou skoro staré. "Chcete, aby tyto sportovkyně dostaly šanci, aby se pro ně krasobruslení stalo profesí, ne jednoroční záležitostí. Kdybychom měli vyšší věkový limit, myslím si, že by to podpořilo myšlenku dlouhověkosti a někdo pětadvacetiletý by nebyl na olympijských hrách šokující," řekla Mariah Bellová, která se v pětadvaceti letech stala nejstarší americkou šampionkou za bezmála století.

Šestadvacáté narozeniny oslaví v sobotu Eliška Březinová, která si na ZOH třikrát vylepšila osobní rekord a konec kariéry neplánuje. V minulosti fanoušci krasobruslení pamatují dlouhé kariéry Michelle Kwanové nebo Caroliny Kostnerové. Ruské dívenky ale posunuly technickou úroveň ženských závodů na úplně jinou úroveň, které dospělé nedokážou konkurovat. Brzy ale končívají.

Patnáctiletá olympijská šampionka z Pchjongčchangu 2018 Alina Zagitovová o necelé dva roky později řekla, že čtverné skoky by pro ni byly příliš nebezpečné. Tlak mladších konkurentek Ščerbakovové a Trusovové neustála a ukončila kariéru.

Je nám líto, video expirovalo.
Zlatá jízda Ščerbakovové a selhání Valjevové

Posun hranice o několik let?

Dominantní silou v přípravě je trenérka Eteri Tutberidzeová, která pro zisk zlata v Pekingu „piplala“ nyní patnáctiletou Kamilu Valijevovou. Během Her ovšem vyšel najevo krasobruslařčin pozitivní dopingový test, a i když přesto mohla závodit, skončila v slzách čtvrtá. Vyhrála jiná svěřenkyně Tutberidzeové, sedmnáctiletá Anna Ščerbakovová, před stejně starou Alexandrou Trusovovou. Obě se opírají o čtverné skoky, pro které dospělé krasobruslařky nemají dispozice.

Bellová by preferovala zvýšení věkové hranice až na osmnáct let. Pro posun minimálně o dva roky do olympijských her v Miláně a Cortině 2026 by byla také prezidentka norské federace Mona Adolfsenová.

"Myslím si, že případ Valijevové tohle rozhodně urychlí a snad se to bude probírat také s jinými sportovními federacemi," poznamenala.

Už v minulosti olympijská kauza přinesla do krasobruslení revoluční změnu. Po rozhodcovském skandálu na ZOH 2002 v Salt Lake City, který vyvrcholil udělením dvou zlatých medailí v kategorii sportovních dvojic, se úplně změnil systém hodnocení.

Jsou tak důležité čtverné skoky?

Zvýšení věkové hranice by mohlo znamenat, že by z ženských soutěží znovu zmizely čtverné skoky. "Možná by vývoj dospěl k tomu, že je možné se naučit čtverný skok také později, ale z celkového pohledu to není v krasobruslení to nejdůležitější. Pořád si pamatujeme (olympijskou vítězku z let 1984 a 1988) Katarinu Wittovou a není to díky náročným skokům, ale díky jejímu kompletnímu výkonu," připomněla Adolfsenová.

Úspěšné závodnice, s nimiž by se mohli fanoušci ztotožnit delší dobu, v současném krasobruslení chybějí. "Když se podíváte na Sashu Cohenovou nebo Michelle Kwanovou, tak závodily v dobách, kdy to dělaly spoustu let a lidé je mohli podporovat. Myslím si, že to poskytovalo skvělý náhled na tento sport, protože lidé mohli sledovat jejich kariéry," řekla Bellová.

Tutberidzevová už má v hledáčku další adeptky

Pokud zůstane současná věková hranice zachována, je jen málo pravděpodobné, že bychom za čtyři roky viděli Rusky z olympijského závodu v Pekingu včetně nešťastné hrdinky Valijevové.

Tutberidzeová možná obrátí pozornost ke čtrnáctiletým Sofie Akatěvové a Adeliji Petrosjanové, které už skáčou čtverné skoky. Anebo má připravené další jedenáctileté a dvanáctileté dívky, které by při ZOH 2026 těsně splňovaly věkový limit.

Kamila Valijevová
zdroj: Reuters

Tvrdého jednání trenérky si všiml i Bach

Praktiky ruské trenérky budou vyšetřovány v souvislosti s dopingovou kauzou Valijevové a hovoří se o jejím příliš tvrdém přístupu, což ještě přiživilo necitelné chování Tutberidzeové vůči zlomené Valijevové po její volné jízdě.

"Proč jsi to vzdala? Vysvětli mi to. Proč jsi přestala bojovat," řekla Tutberidzeová zdrcené krasobruslařce.

Ozval se i předseda Mezinárodního olympijského výboru Thomas Bach. "Musím říct, že mě to velmi, velmi znepokojilo. Musela být pod obrovským tlakem," uvedl. "Na ledě se trápila, z každého pohybu bylo vidět, s jak velkým stresem bojuje," dodal.

"Myslím, že kdyby záleželo jen na ní, tak by nejradši z ledu odešla a na celý ten příběh zapomněla," řekl Bach. "Když jsem pak viděl, jak ji přijali trenéři... Běhal mi z toho mráz po zádech," prohlásil šéf MOV.

Americký server Slate.com přirovnal tréninkové metody Tutberidzeové k chování Bely a Marty Karolyiových vůči mladým americkým sportovním gymnastkám. V tvrdém tréninkovém režimu tehdy dívky neměly prostor pro jakoukoliv stížnost, ani když je zneužíval lékař Larry Nassar.

"Celou dobu se s Karolyiovými zacházelo jako s celebritami a hrdiny, kteří dokázali udělat z dětí šampiony. Stejně jako v případě Karolyiových je týrání ze strany Eteri Tutberidzeové veřejným tajemstvím," uvedl web.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články