Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Neúspěchu na olympiádě se nezbavím po zbytek kariéry, řekl Klok a připomněl i dvacítky

Zatímco někteří dokážou hodit neúspěch rychle za hlavu, Lukáš Klok vůbec. Reprezentační obránce naopak přiznává, že brzké vypadnutí reprezentace na olympijských hrách v Pekingu bude mít v hlavě ještě hodně dlouho a potáhne se s ním kariérou. Něco podobného zažil už na dvacítkách. Ví totiž, že něco podobného už se nemusí opakovat.

Lukáš Klok
zdroj: ČTK/AP/ autor: Matt Slocum

"Nezbavím se toho po celou kariéru, potáhne se to se mnou strašně dlouho. Už to tak budu mít po celý život, že moje první olympiáda dopadla neúspěšně. Dokážu se soustředit na práci v klubu, ale bude těžké to hodit za hlavu, i proto, že je to jen jednou za čtyři roky. Člověk vůbec neví, co za ty čtyři roky bude, až bude další olympiáda," řekl Klok po návratu národního mužstva z Číny.

Má to takto v sobě zakořeněné dlouhodobě. Nezdary nedokáže z paměti jen tak vytěsnit. "Jsem takový, že takové velké neúspěchy a nevyužité šance se nesou se mnou ještě hodně dlouho poté. Doteď se třeba nemůžu pořádně dívat na šampionát dvacítek v televizi, protože mi to pak hrozně připomene ty vzpomínky. Tehdy jsme tam také měli vynikající tým, ale ani tehdy se to nesešlo, i když jsme si mysleli, že by to mohlo klapnout," připomněl Klok juniorský šampionát z přelomu let 2014 a 2015 v Kanadě.

Tehdy byli ve výběru také hráči jako David Pastrňák, Dominik Kubalík či Jakub Vrána. Mužstvo ale nezvládlo čtvrtfinálový souboj se Slováky, ti pak dosáhli na bronz.

"Nevím, jestli nám něco chybí, ale hokej se strašně vyrovnal. Jestli dříve vládly čtyři týmy na světě, tak od té doby se to hodně posunulo. Ať to jsou Švýcaři, Dánové, Němci, ti všichni umí na světové úrovni udělat super výsledky. Hrozně se to vyrovnalo. Ten turnaj už není o čtyřech týmech, ale o šesti, sedmi nebo osmi. A ani na ty další zbývající týmy rozhodně nemůžete pohlížet jako na outsidery, protože někteří jejich nejlepší hráči také hrají na nejvyšší úrovni," konstatoval Klok.

Z jeho pohledu se i proto musí sejít dlouhá řada věcí, aby mužstvo turnaj vyhrálo, nebo dosáhlo alespoň na jednu z medailí. "Když se podíváme do historie, tak každému tomu týmu obrovsky zachytal gólman a všichni hráči hráli na hraně. Nám se to bohužel takhle nesešlo. Mám takový dojem, že nám to doteď nezapadlo všechno dohromady, něco z toho tam vždy chybělo, proto strádáme."

"V Pekingu jsme občas inkasovali trošku zbytečně góly, ale to je hokej. Možná by bylo třeba i zlepšit koncovku a tlačit se do brány, ale já myslím, že tam každý nechal maximum. Nedá se říct, že jsme vyloženě špatní v koncovce. Prostě to nevyšlo," litoval Klok.

Jednotlivce nemá smysl hodnotit, byl to nepovedený turnaj

Sám přitom patřil rozhodně k těm, kteří nezklamali. Naopak. Dobře si vedl v obraně a podpořil i ofenzivu. Ve čtyřech zápasech dvakrát skóroval.

"Individuální věci se moc neřeší... Kdybych dal o dva–tři góly navíc, tak ten výsledek mohl být třeba ještě jiný. Hlavní ale je, že to byl celkově nepovedený turnaj, a jako jednotlivec to nechci hodnotit. Hokej je týmový sport a tenhle tým byl charakterem i hokejově skvělý. Věřil jsem mu. Byl to skvělý tým, ale bohužel bez výsledku," prohlásil Klok.

I přes špatný výsledek si odvezl i hezké vzpomínky. "Určitě ano. Zažil jsem tam toho spoustu a potkal zase super kluky, více jsem se spřátelil s ostatními. Moc jsem si to užil. I co se hokeje týká. Samozřejmě výsledek nehovoří úplně pozitivně pro nás, ale já jsem si ty zápasy vážně užil. Bylo krásné nastupovat na olympiádě a vychutnat si tu atmosféru, když jdete na led, vidíte ty olympijské kruhy a víte, že to je jen jednou za čtyři roky. Zanechá to ve vás obrovský dojem," uvedl Klok.

"Moc se mi tam líbilo, olympijská vesnice byla moc hezká, bylo se kde projít, byl tam i malý obchoďák. Člověk nemusel být zavřený jen na pokoji, když nechtěl. Hodně jsme sledovali i ostatní sporty, zašli jsme na curling. Vážně jsem si to moc užil. Vidět tolik špičkových sportovců a potkávat je třeba na jídle, to byl pro mě ohromný zážitek," pochvaloval si Klok.

"O to více si pak ale člověk uvědomuje, že je ten neúspěch ještě o to větší, protože ta doba čtyř let je pro sportovce hrozně dlouhá, což platí i v hokeji," dodal Klok.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články