Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Jsem nadšená, řekla "šoumenka" Pančochová po neúspěšné kvalifikaci v big airu

Tanečkem při čekání na známky se s olympijskými hrami v Pekingu loučila Šárka Pančochová. Po slopestylu a U-rampě se nakonec ani v big airu nedostala do finále, ale rozhodně nevěšela hlavu. Možná se vrhne více na freeridové závody a za rok plánuje start na freestylovém mistrovství světa.

Šárka Pančochová
zdroj: ČTK/PA/Andrew Milligan

V 31 letech závodila Pančochová už na čtvrtých Hrách pod pěti kruhy. Po Vancouveru 2010, Soči 2014 a Pchjongčchangu 2018 navíc nyní v Číně psala historii. Jako první freestylistka startovala na olympiádě ve všech třech disciplínách. Ve slopestylu skončila v kvalifikaci 26., v U-rampě osmnáctá a v big airu jí finále uteklo na 14. místě jen o dvě příčky.

"Hele, bylo to dobrý. Bylo krásně, trošku foukalo, ale nic vážnýho, takže to bylo super. Musím říct, že jsem nadšená," zhodnotila své vystoupení v big airu. Divákům v hledišti, mimo jiné několika českým hokejistkám, po skoku zatancovala. "Jsem šoumenka," řekla s úsměvem.

Otázkou je, jakým směrem se bude vyvíjet její další kariéra. Třeba se představí za čtyři roky na olympiádě v Itálii. "Sama vůbec nevím, abych řekla pravdu. Nevím, co bude za rok, natož za čtyři. Snowboarding mě ale pořád baví, neplánuju nějak končit. Budu jezdit pořád. Třeba budu jezdit víc freeridové závody, určitě plánuju příští rok mistrovství světa. Takže konec ještě ne," ujistila.

Soutěže v big airu se jezdí už tradičně ve městech. Konaly se třeba na baseballovém stadionu Bostonu Red Sox v USA a v Pekingu na olympijském stadionu Ptačí hnízdo. Pro letošní Hry ale vyrostl v části čínské metropole Šou-kang nový můstek v průmyslové oblasti v místě někdejší ocelárny. Za prvním můstkem, který bude sloužit celoročně, jsou vidět čtyři chladicí věže.

"Areál je super, docela se mi líbí. Je to industriální a je fajn, že to není v centru a okolo samý panelák. Nahoře je vidět celý Peking," řekla Pančochová přezdívaná Shark (Žralok).

Sice můstek ocenila, ale byla by raději, kdyby se finance investovaly do snowparků. "A jezdilo se v horách," podotkla. V Česku by snowboardisté potřebovali spíše možnost letního tréninku s dopady do airbagů. "Slibují nám to od Soči, ale pořád se nic neděje. I kdybych přivezla medaili, nic by se asi nestalo," myslí si rodačka z Uherského Hradiště žijící převážně v Americe.

V big airu se stala před třinácti lety juniorskou mistryní světa. Disciplína se ale z jejího pohledu posunuje k horšímu. "Big air pomohl progresu snowboardingu, to jo, ale spěje to víc do gymnastiky. Není to pak snowboarding, který bychom chtěli dělat," řekla Pančochová.

Zkušenosti ze života profesionální snowboardistky se snaží předávat dál. Účastní se tzv. TED Talks, vystoupení lidí z různých oblastí života, jejichž životní příběh může ostatní inspirovat. "Podílím se s lidmi o zkušenosti, které jsem nabyla během kariéry. Třeba jak pracovat se strachem. Nebo jak zůstat motivovaný, když jste na určité úrovni delší dobu a pak to odchází," řekla. Vystoupila třeba v Aucklandu na Novém Zélandu i v Česku ve Zlíně. "Kdo potřebuje, jsem k dispozici," řekla.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články