Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Čeští sáňkaři už postup na olympiádu berou jako úspěch. Trať se jim ale příliš nelíbí

České barvy bude na olympijských hrách v Pekingu mít zastoupení ve všech sáňkařských kategoriích. Ve dvojicích se představí Filip Vejdělek a Zdeněk Pěkný, mezi jednotlivci Michael Lejsek a v listině žen se představí Anna Čežíková, jež kvůli kvalifikaci přeskočila jednu věkovou kategorii a musí čelit o poznání těžším soupeřkám. Pro všechny reprezentanty už samotná účast na Hrách je úspěch. Sami ale přiznávají, že trať v Číně není úplně dle jejich gusta.

Je nám líto, video expirovalo.
Sáňkaři se chystají do Pekingu

Čeští reprezentanti preferují jiný typ tratí, než bude v Pekingu. "Mně osobně víc sedí ty technické, kdy jsou zatáčky blíž u sebe a kratší. Tady jsou strašně dlouhé a ploché. Pocitově se v dráze jen vezu, musím jen lehce korigovat linii nájezdů a výjezdů. Ve spodní části je jeden zrádný výjezd ze zatáčky do hada, kde je to z kopce a do kopce. Tam musí člověk zachovat co nejvíc klidu. Když se hne, tak je konec," líčil Lejsek. "V té pasáži ve spodní části je velice jednoduché ztratit hodně času," doplnil Pěkný.

Ten musí na trati spolupracovat se spolujezdcem Vejdělkem, který je jeho bratrancem. "Sáňky řídíme oba. Já jsem přímo na saních, mám lepší cit. Cítím ty sáňky přímo pode mnou. Filip má zase vizuální představu. Vidí na tu dráhu. Já jsem jeho záda a on je můj obličej a nohy," přiblížil dvacetiletý závodník nezbytnou spolupráci a důvěru.

Olympijská trať se příliš nezamlouvá Čežíkové, jež je benjamínkem týmu. Mezi ženy se takto brzy dostala, protože Česko podobně kvalitní dospělou závodnici nemá. "Chyběla nám ženská, tak jsem šla rovnou do dospělých. V podstatě jsem přeskočila celou kategorii starších juniorů. Závodím proti mnohem starším a těžším," posteskla si.

Tělesná hmotnost významně ovlivňuje rychlost saní. "Můžeme dovažovat olověnou vestou. Můžu dovažovat až deset kilo, dovažuju pět, abych zvládla aspoň nějak odstartovat. Ty nejtěžší váží i kolem stovky, já mám necelých 60 kilo. Váha hraje docela velkou roli," uvedla Čežíková.

Už premiérový postup na olympijské hry je pro všechny velkým úspěchem. Třiadvacetiletý Lejsek se kvalifikoval, přestože mu po závodech v Číně nedorazily do Ruska saně. "Byl jsem nucen podstoupit tři závody na vypůjčených saních. Musel jsem se každý týden učit jezdit nanovo a nebylo to úplně jednoduché," vyprávěl.

Pro něj i pro Čežíkovou je zásadní mít dobrý pocit ze čtyř předvedených jízd. O nejlepší umístění z českých reprezentantů by měla usilovat dvojice Vejdělek, Pěkný. Také proto, že v jejich kategorii není tak početná konkurence. "Nejšťastnější bych byl, kdyby se nám podařilo být do nejlepší patnáctky," řekl první jmenovaný.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články