Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Mohlo to skončit tragédií, řekl polský sáňkař po vážné nehodě a sepsul pořadatele

Polský sáňkař Mateusz Sochowicz má po vážné nehodě na olympijské dráze v Jen-čchingu jasno. Nebýt jeho rychlé reakce, mohl incident skončit tragédií. Pětadvacetiletý závodník si v pondělním tréninku při testování dráhy pro ZOH v Pekingu zlomil levou kolenní čéšku a na pravé noze utrpěl řeznou ránu až ke kosti.

Mateusz Sochowicz na olympijských hrách v Pchjongčchangu
zdroj: REUTERS autor: Edgar Su

Sochowicz absolvoval svou tréninkovou jízdu z místa startu žen a po dvou zatáčkách mu cestu zahradila zábrana v místě, kde se měla tato část trati napojit na mužskou.

"Rozsvítilo se zelené světlo a vyrazil jsem. Poprvé se mi podařilo v pohodě projet těmi prvními dvěma těžkými zatáčkami a najednou se přede mnou objevila zavřená brána," popsal Sochowicz polskému webu Onet a doplnil svou reakci:

"Vyklouzl jsem ze saní a zaujal jsem pozici jako při sjezdu na lyžích. Doufal jsem, že bych mohl zvládnout bariéru přeskočit. Ale všechno se to dělo strašně rychle a neměl jsem čas se odrazit. Proto mám polámané nohy, ne zbytek těla. Kdybych nezareagoval, mohlo dojít k tragédii."

Půlhodina na ledě bez transportu do nemocnice

Účastník předchozích olympijských her v Pchjongčchangu se už podrobil operaci. Pořadatelům vyčítá, že na jeho nehodu zareagovali pomalu, a než ho převezli do nemocnice, nechali ho zhruba půl hodiny ležet na ledě.

"Pořadatelé na dráze předvedli obrovskou neschopnost. Vůbec nevěděli, co mají dělat. Někdo ke mně přišel a pokoušel se rukavicí dotknout mé vyčuhující kosti. Děly se tam hrozné scény," prohlásil Sochowicz.

Podle Juana Antonia Samaranche mladšího z koordinační komise Mezinárodního olympijského výboru pro hry v Pekingu už incident začala vyšetřovat sáňkařská federace i organizátoři.

"Jestli zjistí něco, z čeho bychom se měli poučit, což se asi dá očekávat, poznatky uvedeme do praxe. Času na to máme dost," uvedl Samaranch. "Musíme ale počkat na závěry vyšetřování," dodal s tím, že MOV je se Sochowiczem v kontaktu.

Navzdory vážnému zranění ještě polský sáňkař nevzdal účast na únorových olympijských hrách. "Doufám, že to zvládnu. Když mi dá (federace) FIL divokou kartu a budu se moci soustředit na vyléčení, možná šance bude," konstatoval Sochowicz. "Ale je tu větší problém. Nevím, jestli se zvládnu zotavit psychicky a budu schopen se na tuhle trať vrátit. Možná budu mít strach, že mě něco čeká hned za rohem," dodal nejlepší polský sáňkař.

Pod pěti kruhy došlo k tragédii v předvečer olympijských soutěží ve Vancouveru 2010, kdy se při tréninku na dráze ve Whistleru smrtelně zranil gruzínský sáňkař Nodar Kumaritašvili.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články