Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Euro Hockey Tour mužů 2023/2024

Červenka se chystá na čtvrtou olympiádu: Snažil jsem se hrát tak, aby se o mně vědělo

Po čtyřech letech a poprvé od světového šampionátu v Dánsku se k hokejové reprezentaci připojil útočník Roman Červenka. Mistr světa z roku 2010 by na olympijských hrách v Pekingu měl patřit mezi klíčové hráče českého výběru. Šestatřicetiletý útočník je aktuálně nejproduktivnějším hráčem švýcarské ligy a i díky němu je Rapperswil v tamní lize třetí.

Je nám líto, video expirovalo.
Další hokejisté míří do Pekingu. V Praze už trénují posily ze Švýcarska

"Na jednu stranu je příjemné, že se vám daří, na druhou jsou tam od vás nějaká očekávání. Myslím si, že forma nebo pohoda v sezoně je důležitá. Ale přece jen, je to krátký turnaj, začíná se od nuly, noví spoluhráči, nový tým. Je dobré, když má člověk sebevědomí, ale jak jsem řekl, bude potřeba zvyknout si na řadu nových věcí," řekl Červenka po dnešním prvním tréninku. "Uvidíme, jak si to sedne. Určitě se ale těším," doplnil.

Červenka dlouho v reprezentaci chyběl, často ze zdravotních důvodů. Start v Pekingu jej ale lákal. "V okamžiku, kdy se rozhodlo, že hráči z NHL nemohou jet, a (moje) sezona byla dobrá, tak jsem rád, že se vše povedlo. Když byl zájem od vedení...," uvedl odchovanec pražské Slavie. V minulých sezonách o návratu do národního týmu moc nepřemýšlel. "Není to tak, že bych v něj nevěřil. Soustředil jsem se na klubovou úroveň, hlavně letos. Máme dobrou týmovou sezonu. Vždy je důležité, aby hráč dal impulz svými výkony, a pak záleží na tom, zda se hodí trenérům. Pak už to není v mých rukou. Já jsem se snažil hrát tak, aby se o mně vědělo, a povedlo se to," řekl Červenka.

Zkušený útočník se v polovině ledna osobně ve Švýcarsku setkal i s reprezentačním trenérem Filipem Pešánem, který za ním přicestoval. "Spíše šlo o to, abychom se poznali. Nevím, zda jsme se někdy předtím viděli. Nastínil mi, jak by chtěl hrát, jak budou vypadat přesilovky, lajny. Normální debata mezi trenérem a hráčem o hokeji," uvedl Červenka, který působí v zemi helvétského kříže od roku 2016.

Červenka se nebrání důležité roli v týmu, zároveň ale poukázal na to, že v týmu je řada zkušených hráčů. "Je nás tady hodně. Víme, že věkový průměr je vysoký," podotkl. Důležitá podle jeho slov bude pohoda v kabině. "Je to krátkodobý turnaj. Při vyrovnanosti týmů bude kabina důležitá a věřím, že nám zkušenost v určité fázi může pomoct," řekl.

Účastník osmi světových šampionátů si v Pekingu, pokud se nestane nic nečekaného, připíše start na čtvrté olympiádě. "Doufám, že nejsilnější moment ještě přijde, a i věřím, že se to může stát. Největším zážitkem, na který člověk nikdy nezapomene, je asi Vancouver. Jako relativně mladý kluk z extraligy jsem přijel a hrál proti všem hvězdám NHL. To bylo speciální," uvedl Červenka. Předešlé hry v Pchjongčchangu má zase spojené s neúspěšným bojem o medaile. "Bylo to blízko," připomněl porážku v zápase o bronz s Kanadou.

Více olympijských startů než Červenka má Jaromír Jágr, který byl na pěti turnajích pod pěti kruhy. "Vím, že mi to někdo z kamarádů říkal, že není moc hráčů, kteří byli na čtyřech, ale tohle neřeším. Je to něco, o čem člověk jako malý nepřemýšlí, a možná to docení až později. Spíše se ale snažím soustředit na výkon na olympiádě a ne na to, kolikátá je. Určitě je to ale příjemné a jsem za to rád," dodal Červenka.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články