Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Krasobruslaři drží v týmové soutěži osmé místo. Březina pokazil na úvod čtverný salchow

Čeští krasobruslaři drží v týmové soutěži osmé místo. Jako první šel na olympijský led Michal Březina, který pokazil čtverný salchow a získal za sedmé místo čtyři body (známka 76,77 bodu). Šestí byli v rytmických tancích Natálie a Filip Taschlerovi (68,99 bodu), kteří na české konto přidali dalších pět bodů, a osmá příčka patřila Jelizavetě Žukové s Martinem Bidařem mezi sportovními dvojicemi (56,70 bodu). Češi jsou průběžně osmí, vedou Spojené státy.

K postupu do finálové pětice mají Češi podle očekávání daleko. V krátkých programech mužů a sportovních dvojic a rytmickém tanci nasbírali dvanáct bodů a na páté Italy ztrácejí šest bodů. Startovní pole se bude dělit po nedělním krátkém programu žen. Díky dvěma výhrám vedou Američané s dvoubodovým náskokem před ruskými závodníky pod hlavičkou olympijského výboru.

"Místo toho, abych si šel pro výjezd, tak jsem přemýšlel nad skokem. Zpomalil se mi timing skoku, nechtěl jsem spadnout, a tak jsem ho proskočil," litoval Březina, který nakonec posbíral 76,77 bodu. "Mrzí mě to, samozřejmě jsem chtěl zajet líp," dodal. 

První závodní test na olympijském ledu v Pekingu dopadl skvěle pro trojnásobného mistra světa Nathana Chena. Dvaadvacetiletý Američan si vylepšil osobní rekord v krátkém programu na 111,71 bodu a přiblížil se na jedenáct setin absolutnímu rekordu dvojnásobného olympijského vítěze Juzurua Hanjua, který do soutěže družstev nenastoupil. Japonci nasadili stříbrného medailistu ze ZOH 2018 Šomu Una, který skončil druhý.

Natálie a Filip Taschlerovi
zdroj: Reuters

Taschlerovým se dařilo nejlépe

O největší bodový přísun pro české barvy se postarali Natálie a Filip Taschlerovi, kteří skončili šestí v rytmickém tanci. Za solidní vystoupení na hudbu popové hvězdy Madonny získali známku 68,99 bodu, která byla o 73 setin nižší než na lednovém mistrovství Evropy. Porazili čtyři soupeře včetně Ukrajinců Oleksandry Nazarovové a Maksyma Nikitina, kteří na ME skončili před nimi.

Nečekané vítězství si v rytmickém tanci připsali Američané Madison Hubbellová a Zachary Donohue, kteří nechali za sebou i ruské spolufavority na olympijské zlato Victorii Sinicinovou a Nikitu Kacalapova.

Podobně jako Březina chybovala i sportovní dvojice Jelizaveta Žuková, Martin Bidař. Tentokrát upadl při sólovém trojitém toeloopu Bidař a partnerka neměla čistý výjezd z odhozeného lutzu. Získali 56,70 bodu, což bylo o 2,3 bodu více než na ME, a obsadili osmou příčku.

Skvělé představení s nejlepšími známkami historie předvedly čínská a ruská sportovní dvojice, jejichž souboj se očekává v závěru Her. Suej Wej-ťin a Chan Cchung získali 82,83 bodu a porazili o devatenáct setin úřadující mistry světa Anastasii Mišinovou a Alexandra Galljamova. Minimální rozdíl znamenal pro ruský tým další ztrátu v boji o týmové zlato. Američany Alexu Knierimovou a Brandona Fraziera porazili jen o jednu příčku.

Krasobruslení - družstva:

Muži - krátký program: 1. Chen (USA) 111,71 b., 2. Uno (Jap.) 105,46, 3. Kondraťuk (Rus.) 95,81, ...7. Březina 76,77.

Sportovní dvojice - krátký program: 1. Suej Wej-ťin, Chan Cchung (Čína) 82,83, 2. Mišinová, Galljamov (Rus.) 82,64, 3. Knierimová, Frazier (USA) 75,00, ...8. Žuková, Bidař 56,70.

Taneční páry - rytmický tanec: 1. Hubbellová, Donohue (USA) 86,56, 2. Sinicinová, Kacalapov (Rus.) 85,05, 3. Guignardová, Fabbri (It.) 83,83, ...6. Taschlerová, Taschler 68,99.

Průběžné pořadí: 1. USA 28 bodů, 2. Rusko 26, 3. Čína 21, ...8. ČR 12.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články